Κυριακή 21 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ - Ροντιόνοφ

Πρόσωπο
Ιγκορ Ροντιόνοφ

Ονομάστηκε ξαφνικά υπουργός Αμυνας της Ρωσίας την περασμένη Τετάρτη, από τον Πρόεδρο, Μπορίς Γιέλτσιν, κατόπιν "υποδείξεως" από τον νέο υπεύθυνο κρατικής ασφαλείας της χώρας, Αλεξάντρ Λέμπεντ: ο 59χρονος στρατηγός Ιγκορ Ροντιόνοφ,άγνωστος στους περισσότερους, ποτέ δε θεωρήθηκε κάτι περισσότερο από καλός στρατιωτικός καριέρας. Αλλά ο διορισμός του, κατόπιν σκληρής πίεσης του Λέμπεντ, καταδεικνύει πιθανότατα, εκτός από τις (όχι και τόσο) προσωπικές του πολιτικές φιλοδοξίες, την υφέρπουσα "μάχη" στη σκακιέρα των πολιτικών ισορροπιών στο μετεκλογικό σκηνικό της Μόσχας.

Δεν είναι τόσο, το ότι ο - άλλοτε κατηγορηθείς για τη σφαγή διαδηλωτών στην Τιφλίδα - Ροντιόνοφ θα επιφέρει "δραστικές αλλαγές" στις δομές του ρωσικού στρατού, ούτε το ότι θα... πολεμήσει τη διαφθορά στους κόλπους του, όπως είπε ο Γιέλτσιν παρουσιάζοντάς τον σε ανώτατους αξιωματούχους στο Κρεμλίνο, που έχουν σημασία. Το ειδικό βάρος του διορισμού αυτού είναι ότι ο Ροντιόνοφ θα κληθεί, στο άμεσο μέλλον, να αποτελέσει έρεισμα και στήριγμα του παλιού του συστρατιώτη, Λέμπεντ, στην ιδιότυπη σύγκρουσή του με τον "άσπονδο εχθρό" του, τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

Με δεδομένο ότι η κατάσταση της υγείας του επανεκλεγέντος Προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν, του αφαιρεί τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στον Λέμπεντ, το σημερινό "τρίπολο" εξουσίας ίσως μετατραπεί σε δίπολο. Αν αυτό το δίπολο θα αναλωθεί σε μια διελκυστίνδα για τον ανακαθορισμό των ισορροπιών ή όχι, μένει να εξακριβωθεί, αλλά αυτό που μπορεί να λεχθεί με ασφάλεια είναι ότι όποιος κι αν επικρατήσει, πολύ λίγη σημασία θα δώσει στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της Ρωσίας. Προέχουν άλλα πράγματα για τους σημερινούς "εξουσιαστές" στη Μόσχα...

Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ