Κυριακή 21 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΑΥΠΛΙΟ
"Πεδίο μάχης" το λιμάνι

Βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής κατά των ναυτεργατών, που προσπάθησαν να εμποδίσουν το σπάσιμο του καμποτάζ από το πειρατικό "Μάρκο Πόλο"!

Σε "πεδίο μάχης" μετατράπηκε χτες από τις 9 το πρωί μέχρι το μεσημέρι το λιμάνι του Ναυπλίου!Ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, υπό τις εντολές του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Σφυρίου,ανέλαβαν για μια ακόμα φορά να διευκολύνουν το σπάσιμο του καμποτάζ και την παραβίαση της ελληνικής νομοθεσίας, από το πειρατικό κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο Πόλο",απωθώντας βίαια τους ναυτεργάτες και τους άλλους εργαζόμενους που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι, προσπαθώντας να παρεμποδίσουν τον κατάπλου του πλοίου! Στο πλευρό των δυνάμεων καταστολής, σαν τοποτηρητής της αμερικανικής πλοιοκτήτριας εταιρίας "Οριεντ Λάιν",λειτούργησε και αυτή τη φορά ο δήμαρχος Ναυπλίου, με μια μικρή ομάδα ατόμων του προσωπικού του μηχανισμού, αλλά απομονωμένος από το λαό και τους επαγγελματίες της πόλης. Τα επεισόδια άρχισαν γύρω στις 9.30 το πρωί, όταν οι συγκεντρωμένοι ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής, που δρούσαν βάσει σχεδίου που καταστρώθηκε προχτές σε ειδική σύσκεψη στο ΥΕΝ, όπου - σύμφωνα με πληροφορίες - παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι της "Οριεντ Λάιν"! Οι συγκεντρωμένοι, με συνθήματα "δουλιά και όχι ανεργία", "ΟΧΙ στον αφελληνισμό της ναυτιλίας", προσπάθησαν να εμποδίσουν την αποβίβαση τουριστών, για να δεχτούν την "καταιγιστική" επίθεση των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού με πλήρη εξοπλισμό (γκλομπς, ξιφολόγχες, περίστροφα), που προσπαθούσαν να τους περικυκλώσουν με κιγκλιδώματα! Κατά τις συμπλοκές, πολλά από τα κιγκλιδώματα ρίχτηκαν στη θάλασσα από τους διαδηλωτές, ενώ οι τουρίστες αποβιβάζονταν υπό τη συνοδεία των δυνάμεων καταστολής. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών πολλοί ναυτεργάτες τραυματίστηκαν, ευτυχώς, ελαφρά, ενώ ο εισαγγελέας που ήταν παρών αποχώρησε όταν άρχισε η επίθεση!

Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου,καταδίκασε ιδιαίτερα τη στάση του δημάρχου, η οποία όμως δεν απηχεί τα αισθήματα των κατοίκων του Ναυπλίου, αφού εκπρόσωποι μαζικών φορέων παρευρέθηκαν στο λιμάνι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες. Ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ και βουλευτής του ΚΚΕ, σε δηλώσεις του τόνισε ότι το ΥΕΝ και σ' αυτή την περίπτωση λειτούργησε σαν εκπρόσωπος των εφοπλιστικών συμφερόντων κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα. Καυτηρίασε, επίσης, τη στάση του δημάρχου, τον οποίο χαρακτήρισε "εκπρόσωπο" της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Στο πλευρό των ναυτεργατών βρέθηκε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ