Κυριακή 21 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτη απόφαση

Επιβάλλεται η ανάκλησή της

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου να επιβάλει νέες δυσβάσταχτες φορολογίες στους κατοίκους του νομού. "Ενδεικτικά αναφέρουμε, σημειώνει, αυξήσεις που ξεπερνούν το 100%, καθώς και νέα επιβαλλόμενα τέλη, όπως για την έκδοση διαβατηρίου 10 χιλιάδες, για άδεια οδήγησης 20 χιλ., για άδεια κυκλοφορίας οχημάτων από 20 ως 60 χιλ., για τον τεχνικό έλεγχο αυτοκινήτου από 10 ως 50 χιλ., τέλη για υπηρεσίες στο γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, για άδειες άσκησης επαγγέλματος... και συνεχίζεται ο μακρύς κατάλογος των τελών και εισφορών που καλείται να πληρώσει υπέρ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ο πολίτης της Βοιωτίας".

"Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι πλήττονται από τη μακρόχρονη μονόπλευρη λιτότητα και την ακρίβεια, σημειώνεται στην ανακοίνωση, που τα λαϊκά στρώματα βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται καθημερινά, όταν οι στρατιές των ανέργων αυξάνονται με τη συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση του νομού, η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, εφαρμόζοντας την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, έρχεται με την απόφασή του να ρίξει και άλλα βάρη στις πλάτες του λαού.

Είναι ένα δείγμα γραφής για το πώς βλέπουν και θέλουν το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης: Ενα φορομπηχτικό μηχανισμό, που, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του νόμου για δυνητική φορολογία, επιβάλλει τοπικούς φόρους, προσπαθώντας έτσι να αυξήσει τους πόρους της.

Ο νομάρχης Βοιωτίας και η πλειοψηφία του ΝΣ εφαρμόζουν πιστά και σε ρόλο"πιλότου" τις κατευθύνσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί "αποκέντρωσης", απαλλάσσοντας ουσιαστικά την κεντρική εξουσία από την υποχρέωσή της να χρηματοδοτεί την ΤΑ. Νομιμοποιεί ουσιαστικά την αυθαιρεσία της κυβέρνησης να παρακρατεί 750 δισ. θεσμοθετημένους πόρους από την ΤΑ.

Επιβεβαιώνεται, για μια ακόμα φορά, αυτό που εξ αρχής τόνιζε το ΚΚΕ, πως αρμοδιότητες στην ΤΑ χωρίς τους ανάλογους κεντρικούς πόρους σημαίνει ένα δεύτερο μακρύ χέρι στην τσέπη του λαού.

Η επίκληση, βέβαια, της οικονομικής δυσπραγίας της ΝΑ έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις υπέρογκες δαπάνες του ΝΣ (π.χ., δωρεάν κρουαζιέρα υπαλλήλων που βαφτίστηκε "εκπαιδευτική"), στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μηχανισμούς, να αμβλύνει συνειδήσεις, ώστε να φτιάξει μια κάστα υπαλλήλων, που πειθήνια και χωρίς αντιστάσεις θα εφαρμόζουν την πολιτική του.

Η απόφαση του ΝΣ είναι αντιλαϊκή και σαν τέτοια πρέπει να συναντήσει την αντίθεση των εργαζομένων. Η ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ καλεί τα εργατικά κέντρα, τα σωματεία των εργαζομένων, τους συλλόγους των ΕΒΕ και αγροτών, τους μαζικούς φορείς του νομού να αναπτύξουν κίνημα, να ζητήσουν την ανάκληση των νέων χαρατσιών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ