Κυριακή 21 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο φόβος των μαθηματικών

Οι ηλικίες των 6, των 11 και των 14 χρόνων είναι οι πιο κρίσιμες για την εκδήλωση σχολειοφοβικών συμπτωμάτων. Με μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζεται ο φόβος απέναντι στα μαθηματικά

Η συχνότητα εμφάνισης ατόμων με σχολειοφοβικά συμπτώματα, όπως προκύπτει από τη διεθνή βιβλιογραφία, κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα - ανάμεσα στο 1% και στο 1,7%. Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει το γεγονός ότι έχουν διαπιστωθεί τρεις κρίσιμες ηλικίες ή φάσεις της μαθητικής ζωής, κατά τις οποίες κορυφώνεται το πρόβλημα: Η ηλικία των 6 ετών, όταν πρωτοπηγαίνει το παιδί στο σχολείο, η ηλικία των 11 ετών περίπου και η ηλικία των 14 ετών. Ενας είδος σχολειοφοβικού συμπτώματος είναι η φοβία των μαθητών απέναντι στα μαθηματικά.Από πολλές έρευνες, που έχουν γίνει σε δυτικές χώρες, φαίνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών νιώθει κάποια φοβία προς τα μαθηματικά. Σε έρευνα που έγινε στην Κύπρο,το 20% των μαθητών της ΣΤ τάξης νιώθουν φοβία προς τα μαθηματικά, ενώ ένα ποσοστό 65% των μαθητών νιώθει κάποια ικανοποίηση, χαρά ή απόλαυση, κατά τη διάρκεια του μαθήματος των μαθηματικών (πίνακας 1).

Από τα στοιχεία της ίδιας έρευνας προκύπτει ότι το 16% των μαθητών φοβούνται τα μαθηματικά, ενώ το 22% δε νιώθουν αυτοπεποίθηση όταν κάνουν μαθηματικά και 18% δεν μπορούν να οργανώσουν τη σκέψη τους κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής τους με τα μαθηματικά. Παρ' όλα αυτά, μόνο το 7% αποφεύγουν τα μαθηματικά, όταν έχουν αυτή την ευκαιρία. Επίσης το 87% των μαθητών θεωρούν τα μαθηματικά ενδιαφέρον μάθημα, αλλά μόνο το 54% θα ήθελαν να διατίθεται περισσότερος χρόνος για τη διδασκαλία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ