Κυριακή 21 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αλλα δύο χρόνια σκάψιμο

Παράταση ζωής για δυο χρόνια παίρνουν - κατά πάσα πιθανότητα - όσα λατομεία στην Αττική λειτουργούν σε δάση ή δασικές εκτάσεις. Η κυβέρνηση υπέκυψε στις αξιώσεις των εργοληπτικών εταιριών που χρειάζονται τα λατομεία αδρανών υλικών για να κατασκευαστούν το αεροδρόμιο των Σπάτων, η περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού και η λεωφόρος Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων.Σύμφωνα με σχέδιο νόμου που έχει υπογραφεί από τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Ανάπτυξης, "επιχειρήσεις λατομείων που λειτουργούν στο Νομό Αττικής, κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 45 και 57 του Ν.998/79, εντός των κατ' άρθρο 3 του ν.998/79 δημοσίων δασών ή δασικών εκτάσεων, δύναται να υποβάλουν εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από την έναρξη της ισχύος της παρούσας, αίτηση στο υπουργείο Γεωργίας, Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, για χορήγηση ειδικής έγκρισης επέμβασης από τον υπουργό Γεωργίας σε έκταση επιφάνειας μέχρι 10 στρεμμάτων, συνεχόμενη με την έκταση του λατομικού χώρου. Η ειδική έγκριση επέμβασης χορηγείται μόνο μέχρι δύο έτη".

Τα λατομεία αποτελούν ένα δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Ομως, η ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργείων Βιομηχανίας, Περιβάλλοντος και Γεωργίας, σχετικά με τη λειτουργία τους, προκαλεί σημαντικές καταστροφές στο περιβάλλον και έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον κλάδο αυτό. Η κυβέρνηση "φιλοδοξεί" να ρυθμίσει με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα, δίνοντας όμως άλλο ένα χτύπημα στο περιβάλλον της Αττικής.

Υπάρχει ένα πλήθος διατάξεων και νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος από λατομικές δραστηριότητες που δεν υλοποιούνται. Επίσης, εννέα κρατικές υπηρεσίες εμπλέκονται στη διαδικασία έκδοσης μιας άδειας εκμετάλλευσης. Ολη αυτή η "χαρτούρα" προσφέρει το έδαφος για την ανάπτυξη παρανομιών και διάφορων εξυπηρετήσεων. Η διαδικασία αρχίζει με την υποβολή στο ΥΠΕΧΩΔΕ μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τελειώνει όταν η επιχείρηση οροθετεί το χώρο επέμβασης με κτιστά ορόσημα και γίνεται εγκατάσταση με υπογραφή πρωτοκόλλου. Το διάγραμμα ροής ενεργειών προβλέπει δώδεκα ενέργειες. Για να γίνει έναρξη των εργασιών εκμετάλλευσης, μια εξορυκτική επιχείρηση πρέπει να περιμένει δυο με τρία χρόνια έως ότου δοθεί η άδεια.

Σήμερα στην Αττική λειτουργούν 19 λατομεία μαρμάρων και αδρανών υλικών. Η Δυτική Αττική είναι η μόνη στην οποία υπάρχει λατομική περιοχή, δηλαδή τοποθεσία που να εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για λειτουργία λατομείου. Προστατεύεται σύμφωνα με τη νομοθεσία, ενώ απαγορεύεται το κτίσιμο κατοικιών σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από αυτή και υπάρχει πρόβλεψη για διάθεση αποθέματος για μια εικοσαετία. Τέτοιο μέρος βρίσκεται στο Ξηρόρεμα Ασπροπύργου.

Εκεί λειτουργούν τα λατομεία αδρανών υλικών "Λατομική Εμπορική", που ανήκει στην εταιρία "Τιτάν", ΑΒΕΥΕΑ "Σ. Φράγκος" και ΑΕ ΧΑΛΥΨ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο. Παράγει 6.000 κυβικά μέτρα αδρανών υλικών τη μέρα και ανήκει στη γαλλική "Σεμέντ Φρανσέ". Το "Ι. Σταμέλος και Ερωτόκριτος" λειτουργεί στα Μέγαρα. Αλλο ένα λατομείο λειτουργεί στη Σαλαμίνα, ένα στην Τροιζήνα και δύο στα Κύθηρα.

Η Ανατολική Αττική δε διαθέτει λατομική περιοχή. Εδώ λειτουργούν τα λατομεία αδρανών υλικών "ΑΕ Αμμος" στο Κορωπί, που ανήκει στη "Σεμέντ Φρανσέ", ΑΛΕΒΕ "Ζωίτσα", ΑΕΒΕ "Λατομεία Κυριακού", ΑΕ "Τριάς Εμπορολατομική". Αυτά τα λατομεία με βάση τη νομοθεσία πρέπει να σταματήσουν τη λειτουργία τους το 1998. Υπάρχει επίσης στη Μαλακάσα το λατομείο της ΑΕ ΛΑΤΕΜ, το οποίο ανήκει στην εταιρία "Τιτάν" και για να λειτουργήσει πάλι χρειάζεται ν' αρθεί η αναδάσωση.

Τα δυο λατομεία στην περιοχή της Μερέντας - "Λατομεία Μαρκοπούλου ΑΕΒΕ" και "Λατομεία Σταύρου ΑΕ" - δουλεύουν παράνομα μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. Αποτέλεσμα είναι να μην πληρώνουν μισθώματα και τέλη στους ΟΤΑ. Μετά από αλλεπάλληλους ελέγχους που έγιναν πέρσι η Επιθεώρηση Μεταλλείων τούς είχε επιβάλει πρόστιμα ύψους 120 εκατομμυρίων. Οι δυο επιχειρήσεις είχαν προσφύγει με ενστάσεις στο υπουργείο Βιομηχανίας αλλά απορρίφθηκαν. Επρεπε να είχαν κλείσει το Φλεβάρη του 1995, αλλά η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής με απόφασή της το 1994 τους χορήγησε άδεια σπαστηροτριβείου για τρία χρόνια... Αυτή η άδεια είναι το "προπέτασμα καπνού" για να συνεχίζεται η λατόμευση. Τα τελευταία έχουν επεκταθεί παράνομα σε χώρο 400 στρεμμάτων, αντί των αρχικών 40 που είχαν εγκριθεί.

Το θέμα αυτό τον περασμένο Αύγουστο είχε γίνει "μπαλάκι" ανάμεσα στα υπουργεία Περιβάλλοντος, Βιομηχανίας και Γεωργίας, χωρίς να βρεθεί κάποια λύση. Στις επανειλημμένες αναφορές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ οι κρατικές υπηρεσίες που ρωτήθηκαν αρκέστηκαν στο να εντοπίσουν το πρόβλημα, για τη λύση του οποίου αρμόδιοι είναι... οι άλλοι.

Το μεγαλύτερο λατομείο μαρμάρων είναι το "ΑΕ Μάρμαρα Διονύσου", το οποίο όμως δεν έχει άδεια επέμβασης από το Δασαρχείο. Είναι γνωστό ότι για να λειτουργήσει ένα λατομείο η άδεια εκμετάλλευσης δίνεται από το υπουργείο Βιομηχανίας (Επιθεώρηση Μεταλλείων) και η άδεια επέμβασης από το Δασαρχείο. Το λατομείο λειτουργεί σύμφωνα με τον κανονισμό και τις εντολές της Επιθεώρησης. Επίσης, στο Γραμματικό λειτουργούν οι εταιρίες "ΟΕΔ Περράκης - Ε. Τζιόνας", "Γ. Μπαρώνης" και "Κληρονόμοι Χ. Σιδέρη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ