Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στεγαστικό

Συνέντευξη της Γενικής Γραμματέα μετά την περιοδεία

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,ύστερα από την ενημέρωση από τους τοπικούς φορείς για την κατάσταση στην Κόνιτσα μετά το σεισμό, την περιοδεία στην πληγείσα περιοχή και τις επαφές με τους σεισμόπληκτους, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, δήλωσε: "Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στεγαστικό, παρότι αυτό είναι το πρώτο και το επείγον. Πρέπει να παρθούν μέτρα για στέγη, φτηνή, λαϊκή. Για να μην πληρώνει ο κόσμος, για πολλά χρόνια στη συνέχεια, δάνεια και τόκους. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να παρθούν μέτρα για την τόνωση του εισοδήματος του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση πρέπει να ορίσει μια επιτροπή στην περιοχή, από υπεύθυνους παράγοντες όλων των ειδικοτήτων και να παρθούν άμεσα μέτρα. Διότι, αν παρουσιαστεί εδώ η κατάσταση, που παρατηρήθηκε σε Κοζάνη και Γρεβενά, να πρέπει να απευθύνεται το θύμα των σεισμών, σε πολλές υπηρεσίες και να συμπληρώνει συνέχεια αιτήσεις και έγγραφα, τα προβλήματα που υπάρχουν θα καθυστερήσουν να αντιμετωπιστούν. Και αυτό ενώ σε ένα μήνα θα έχουμε εδώβαρύ χειμώνα. Αρα χρειάζεται ένα τέτοιο επιτελείο με ευθύνη και να αποφασίζει.

Το παρόν και το μέλλον της περιοχής

Η περιοχή είναι καθαρά κτηνοτροφική και μπορεί να αναπτυχθεί με μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων. Χρειάζονται επιδοτήσεις, τιμές και κυρίως, εδώ, όπως και σε όλη την Ελλάδα, να αποφασίσει η κυβέρνηση να πει όχι στις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ελληνική κτηνοτροφία πρέπει να ζήσει και ιδιαίτερα σε περιοχές παραμεθόριες που δεν έχουν δυνατότητες για πολλαπλές οικονομικές δραστηριότητες.

Η περιοχή, εδώ, μπορεί να αναπτύξει και πτηνοτροφία και γεωργικές καλλιέργειες. Εχει τις δυνατότητες, έχει θερμά νερά και μπορεί να κατασκευαστούν θερμοκήπια, να αξιοποιηθεί δηλαδή ο κάμπος της για γεωργικές καλλιέργειες. Αυτό είναι το παρόν και το μέλλον της Κόνιτσας, μιας περιοχής παραμεθόριου.

Δυστυχώς, αυτά δε γίνονται ως τώρα, γιατί η κυβέρνηση και η μεγάλη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου έχει δεσμευτεί στις εντολές της ΕΕ, να μειωθεί ο αγροτικός και κτηνοτροφικός πληθυσμός και η αντίστοιχη παραγωγή προϊόντων. Αλλά, δεν υπάρχει καμιά άλλη εναλλακτική δυνατότητα στην περιοχή, που είναι ήδη ερημωμένη. Αν στηριχτεί, όμως, εδώ η αγροτική παραγωγή σε μερικά χρόνια θα έχουμε και επάνοδο πληθυσμού. Αν όχι και στο τελευταίο χωριό, τουλάχιστον στην περιοχή της πόλης της Κόνιτσας.

Εχει δυνατότητες

Εξάλλου, εδώ μπορεί να αναπτυχθεί και ο τουρισμός, ο ήπιος και ο εσωτερικός. Βέβαια, με πολιτική λιτότητας ο λαός δεν μπορεί να κάνει τουρισμό. Ομως, η περιοχή έχει τη δυνατότητα, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες υποδομές. Και θα αναπτυχθεί εδώ τουρισμός και γιατί η περιοχή είναι όμορφη και γιατί οι κάτοικοι συντηρούν τη λαϊκή παράδοση. Υπάρχει υψηλό πολιτιστικό επίπεδο. Ο ελληνικός λαός δεν είναι εξαγορασμένος από το φτηνό πολιτισμό. Εχει μέσα του το καλό γούστο. Και η παράδοση των περιοχών, εδώ, μπορεί να αρέσει και στους νέους. Δε θα ξεπουλήσουμε και δε θα παραιτηθούμε από την κληρονομιά μας.

Ας αφήσει η κυβέρνηση τα μεγάλα λόγια ότι υπάρχει ανάπτυξη, χωρίς ανάπτυξη της αγροτικής της βιοτεχνικής παραγωγής. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με λόγια μόνο. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα.

Συνοψίζοντας, εμείς θα ζητήσουμε άμεσα να συσταθεί επιτροπή, που να λύνει όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα. Να στηριχτεί το λαϊκό εισόδημα και για να κτιστούν τα σπίτια και για να τονωθούν οι κάτοικοι. Αρα, χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις. Περιμένουμε από το δήμαρχο να μας δώσει την τελική πρόταση, για να τη στηρίξουμε. Κλιμάκιο του ΚΚΕ θα ξαναεπισκεφτεί την Κόνιτσα, για να ελέγξει την πορεία εκτέλεσης των έργων. Κάτι που κάνουμε στην Κοζάνη και τα Γρεβενά, όπου πηγαίνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και επιτόπου συλλέγουμε πληροφορίες για το τι γίνεται".

Ενωμένοι να πιέζετε

Απαντώντας, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε την ανάγκη να είναι ενωμένοι και συσπειρωμένοι οι κάτοικοι και να πιέζουν έτσι και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους να μη λένε άλλα όταν βρίσκονται στην περιοχή και άλλα όταν βρίσκονται στη Βουλή. Υποσχέθηκε ότι το ΚΚΕ θα προβάλλει σταθερά τα αιτήματα και δε θα σκεπάσει τις υπαναχωρήσεις των άλλων δυνάμεων. Υπενθύμισε επίσης ότι το ΚΚΕ από το 1992 είχε προτείνει στις ηγεσίες των άλλων κομμάτων τη σύσταση διακομματικής επιτροπής κατά νομό, πρόταση που δε δέχτηκαν οι άλλες δυνάμεις, με εξαίρεση την περιοχή της Θράκης κι εκεί για λαϊκή κατανάλωση. Δεν πιστεύουμε, συνέχισε, ότι μία διακομματική επιτροπή θα λύσει τα προβλήματα, αλλά τη βλέπουμε σαν ένα μοχλό πίεσης. Η δική μας θέση, είπε, είναι η εξής: Δεν υπάρχει περιφερειακή πολιτική όταν δεν υπάρχει κεντρική πανελλαδική πολιτική φιλολαϊκή.

Δεν είναι ξεκομμένη η Κόνιτσα

"Οταν, συνέχισε, η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, της προηγούμενης, και όλων όσων υπερασπίζονται τη Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι πολιτική που χτυπάει την αγροτική πολιτική, την κτηνοτροφία, τον ορυκτό πλούτο της χώρας κ.ά. καταλαβαίνετε ότι αυτή η πολιτική στις παραμεθόριες περιοχές και στις περιοχές που κατοικούν λαϊκά στρώματα, θα έχει ακόμα χειρότερα αποτελέσματα. Η επαρχία της Κόνιτσας έχασε 600 εκατομμύρια από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κτηνοτροφία, σε ένα χρόνο", είπε και συνέχισε: "Οποιο κόμμα λέει ότι μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή πολιτική για την Κόνιτσα, δίχως γενική αναπτυξιακή πολιτική, λέει ψέματα. Το πολύ να γίνουν κάποια μικροπράγματα μικρής διάρκειας. Αν ενισχυθεί π.χ. η κτηνοτροφία στην Ελλάδα, θα ενισχυθεί και στην Κόνιτσα. Οταν έχεις αναπτυξιακή πανελλαδική πολιτική τότε μπορείς να την εξειδικεύσεις κατά περιοχή".

Ποιος παίρνει τα κίνητρα

Σε ό,τι αφορά το νόμο για τα αναπτυξιακά κριτήρια τον χαρακτήρισε "ασπιρίνη", συμπληρώνοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από "δραστικά φάρμακα". "Είναι απάτη. Ξεκίνησε από τη Θράκη και έχουν εντάξει σήμερα 20 νομούς. Και αυτά που προβλέπει είναι να παίρνουν οι βιομήχανοι τζάμπα χρήμα και να χτίζουν 4 τοίχους. Τα αναπτυξιακά κίνητρα τα παίρνουν τελικά οι πλούσιοι, οι βιομήχανοι. Το κριτήριο της χρηματοδότησης πρέπει να είναι το παραγόμενο προϊόν. Η παραγωγή, με τη σειρά της, σημαίνει θέσεις εργασίας. Αυτό δεν "πέρασε" από τη Βουλή. Αυτό είναι συνειδητή πολιτική. Να βρεθούν κάποιοι να πάρουν δάνεια και να μην κάνουν τίποτε εδώ. Γι' αυτό πρέπει να διεκδικείτε συγκεκριμένα μέτρα: Ενίσχυση για τα ζώα, για τα οπωροκηπευτικά, για το στάρι κ.ά. Τα κίνητρα να πάνε στον αγρότη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ