Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
"Μετέωροι" οι κτηνοτρόφοι του Εβρου

Τα "μασάει" τώρα η κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις, ενώ η ΟΑΣ Εβρου καλεί τους κτηνοτρόφους του νομού, να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενάντια στον εμπαιγμό

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. -

Αγνωστο παραμένει τελικά το ύψος του ποσού, με το οποίο θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι του Εβρου για τη θανάτωση των ζώων τους, μετά τη μεγάλη έκταση που πήρε ο αφθώδης πυρετός. Στην απαίτηση των κτηνοτρόφων να αποζημιωθούν με τις τιμές που ανακοίνωσε αρχικά η κυβέρνηση, ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Απ. Φωτιάδης περιορίστηκε να πει το περίφημο "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος". Οι κτηνοτρόφοι, πλέον γνωρίζουν πως όσο περισσότερα ζώα θανατώνονται τόσο μειώνεται το ποσό της αποζημίωσης κατά ζώο, αφού το συνολικό κονδύλι έχει ήδη καθοριστεί στο 1,2 δισ. και όπως φαίνεται δεν υπάρχει περίπτωση αναπροσαρμογής του προς τα πάνω.

Το παραπάνω ζήτημα προέκυψε σε σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη, όπου επίσης τέθηκε και το θέμα αποζημίωσης των έμμεσα πληγέντων από τον αφθώδη, δηλαδή όσων έχουν υποστεί ζημιά, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Για το τελευταίο, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε (!) ότι "η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή αποζημιώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση", αφού προηγουμένως ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εδώ, όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΕ δεν έχει καταβάλει ακόμα τα χρήματα που αντιστοιχούν στις αποζημιώσεις, για το "χτύπημα" του αφθώδους πυρετού, το καλοκαίρι του 1994! Ο ίδιος, παράλληλα, δήλωσε την προθυμία του υπουργείου Γεωργίας να προχωρήσει σε αντικατάσταση των θανατωθέντων με άλλα ζώα, μόνο όμως στην περίπτωση που αυτό ζητηθεί επίσημα από τους κτηνοτρόφους του νομού. Δεν είπε, όμως, κουβέντα για την κάλυψη των απωλειών εισοδήματος που θα έχουν οι κτηνοτρόφοι μέχρι τότε, ενώ δεν απάντησε και στο τι θα γίνουν οι αδιάθετες ζωοτροφές που βρίσκονται στις αποθήκες των Ενώσεων, οι εκατοντάδες τόνοι τυριά, τα γάλατα που πετιούνται κλπ. Τέλος, ξεκαθάρισε πως οι επιδοτήσεις για το 1997, θα δοθούν στους κτηνοτρόφους, εφόσον ανανεώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο μέχρι τον Φεβρουάριο. Με τις καθυστερήσεις, όμως, στην καταβολή των αποζημιώσεων υπάρχει κίνδυνος οι κτηνοτρόφοι να μην προλάβουν να αγοράσουν νέα ζώα.

Αίσθηση προκάλεσε, όμως, στη διάρκεια της σύσκεψης και η παθητική στάση των εκπροσώπων των Ενώσεων του νομού, αφού περιορίστηκαν στις διαπιστώσεις για την κρίσιμη οικονομική κατάσταση, που βρίσκονται κτηνοτρόφοι, αγρότες και Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Κι αυτό, παρά την πρόταση του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου "η Ενότητα", να προχωρήσουν σε αγωνιστικές διεκδικητικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να δοθούν άμεσες και οριστικές λύσεις στο πρόβλημα που οδηγεί σε αφανισμό την κτηνοτροφία του νομού.

Σύσκεψη αγροτοκτηνοτρόφων

Αμέσως μετά τη σύσκεψη αυτή, η ΟΑΣΕ αποφάσισε να διοργανώσει σύσκεψη με θέμα τη διοργάνωση αγωνιστικής κινητοποίησης αγροτών και κτηνοτρόφων. Η σύσκεψη θα γίνει την Παρασκευή 9 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της Ενωσης Σουφλίου. Με ανακοίνωση, που εξέδωσε χτες η ΟΑΣΕ, καλεί τις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών του νομού, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στα χιλιάδες μέλη τους και προχωρήσουν στη διοργάνωση διεκδικητικών αγώνων, για να απαιτήσουν μια άλλη πολιτική προς όφελος της ελληνικής κτηνοτροφίας και των παραγωγών.

Στην ίδια ανακοίνωση η ΟΑΣΕ, καταγγέλλει την απαράδεκτη πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας: "Η ΕΕ παρατείνει το εμπάργκο εξαγωγής κρεάτων από τη χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη, συνεχίζοντας την απαράδεκτη πολιτική της και το χτύπημα της ελληνικής κτηνοτροφίας. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί την όλη κατάσταση, υπακούοντας στην ΕΕ, χωρίς να επεμβαίνει ουσιαστικά, χωρίς να απαιτεί κονδύλια για τη ριζική αντιμετώπιση του θέματος". Τέλος, αποδίδει σοβαρές ευθύνες ιδιαίτερα στον Εβρίτη Υφυπουργό Γεωργίας Απ. Φωτιάδη, γιατί όπως αναφέρει "ακολουθεί παρελκυστική τακτική, καλλιεργώντας αυταπάτες στους κτηνοτρόφους ότι θα αντιμετωπιστεί μ' αυτή την πολιτική η κατάσταση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ