Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΡΑΥΡΩΝΑ
Καμένη γη υψηλής αξίας

"Αξιοποίηση" των εκτάσεων προσπάθησαν να κάνουν χτες οι εμπρηστές

Εκατοντάδες στρέμματα καμένης γης άφησε πίσω της η πυρκαγιά, που σάρωνε χτες το μεσημέρι την περιοχή από τη Βραυρώνα προς το Μαρκόπουλο Αττικής. Για έργο εμπρηστών μιλούσαν οι κάτοικοι της Βραυρώνας, οι οποίοι έδωσαν μάχη για να γλιτώσουν τα σπίτια τους, που απειλήθηκαν από τις φλόγες.

Κάποιοι μάλιστα συνέδεαν τη φωτιά - που δεν ήταν η πρώτη που γνώριζε η περιοχή - με τις πιέσεις που ασκούνται για την "αξιοποίηση" των εκτάσεων που υπάρχουν, ενόψει της κατασκευής του νέου αεροδρομίου των Σπάτων. Οι τιμές της γης, λένε, έχουν αυξηθεί σημαντικά και το τσιμέντο βρίσκεται προ των πυλών...

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, ξεκίνησε στις 2.30 το μεσημέρι "από ένα μικρό μέτωπο λίγων στρεμμάτων" με χαμηλή βλάστηση στην περιοχή της Βραυρώνας, γρήγορα όμως ένα δεύτερο εμφανίστηκε σε απόσταση 300 τουλάχιστον μέτρων από το πρώτο. Αυτό, το δεύτερο, ήταν που εξαπλώθηκε με ταχύτητα και έφτασε μέχρι τους φράχτες των σπιτιών τους, όπου προσπαθούσαν να το κρατήσουν με λάστιχα και κουβάδες, έως ότου φτάσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Τα πυροσβεστικά οχήματα - 14 από τη Δασική και την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην αρχή, τα οποία αυξήθηκαν σε 21 στη συνέχεια - έφτασαν έγκαιρα και η επέμβασή τους απέδωσε λίγες ώρες αργότερα, με αποτέλεσμα από τις 5.30 και μετά η πυρκαγιά να τεθεί υπό έλεγχο και να διατηρηθεί σε ύφεση, ώστε να σημειώνονται σποραδικά τοπικές μόνο αναζωπυρώσεις. Βοήθησε και ο καλός καιρός, που επέτρεψε να απογειωθούν έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη, που έκαναν συχνές ρίψεις και δύο ελικόπετρα Σινούκ με δασοκομάντος. Στην επιχείρηση της κατάσβεσης χρησιμοποιήθηκαν και έξι τουλάχιστον υδροφόρες του δήμου Μαρκόπουλου.

Η πυρκαγιά μέχρι εκείνη την ώρα, σύμφωνα με το Δήμαρχο Μαρκόπουλου, είχε κατακάψει περισσότερα από 1.500 στρέμματα πευκοδάσους, ελαιοδέντρων και καλλιεργήσιμης έκτασης. Ο "Πράσινος Λόφος", που ως χτες θαύμαζαν οι κάτοικοι της Βραυρώνας, είχε μέσα σε λίγες ώρες μετατραπεί σ' ένα γκρίζο τοπίο με "λείψανα" δέντρων και μαυροκόκκινους κορμούς, που σιγοκαίγονταν. Εκτός από τη Βραυρώνα σπίτια απειλήθηκαν και προς την περιοχή των Κήπων Μαρκόπουλου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες - καθώς αποτίμηση δεν μπορούσε να γίνει πριν την ολοκλήρωση της κατάσβεσης - δύο παλιά εγκαταλειμμένα σπίτια και μια αποθήκη δεν "ξέφυγαν" από τη ζώνη πυρός που τα περικύκλωσε.

Το έργο της κατάσβεσης συνεχιζόταν όλο το απόγευμα, ενώ δύναμη παρέμεινε και τη νύχτα στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές αναζωπυρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ