Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΗΜΝΟΣ
Μαραζώνουν τα χωριά

Περιοδεία στο νησί πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας

Τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα των Κοινοτήτων Σκανδάλης και Φυσίνης - Αγίας Σοφίας ήρθαν στην επιφάνεια μέσα από περιοδεία που πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,στα χωριά αυτά. Χωριά που χρόνο με το χρόνο μαραζώνουν, αφού οι νέοι λόγω έλλειψης απασχόλησης τα εγκαταλείπουν και οι λιγοστοί κάτοικοι που απέμειναν είναι μεγάλης ηλικίας. Εξαιτίας της κατάστασης αυτής η ανάγκη ύπαρξης γιατρού είναι αυξημένη. Ομως, ο γιατρός του αγροτικού ιατρείου της πλησιέστερης Κοινότητας του Μούδρου επισκέπτεται τα χωριά αυτά κάθε 15 μέρες, ενώ οι κάτοικοι ζητάνε οι επισκέψεις του γιατρού να γίνονται τουλάχιστον κάθε βδομάδα και να επανδρωθεί το αγροτικό ιατρείο του Μούδρου και με δεύτερο γιατρό.

Σημάδια της εγκατάλειψης στην οποία βρίσκονται τα χωριά αυτά είναι η έλλειψη αποχέτευσης, το ανεπαρκές σύστημα ύδρευσης, η έλλειψη τηλεπικοινωνιών στην Κοινότητα Φυσίνης - Αγίας Σοφίας και η έλλειψη κτηνιάτρου, γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους της περιοχής. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η κτηνοτροφία ήταν και είναι ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους στηρίζεται η οικονομία της Λήμνου.

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φωνές τόσο από πλευράς του κυβερνώντος κόμματος όσο και από την πλευρά των υπόλοιπων κομμάτων που είναι προσηλωμένα στη φιλο-Μάαστριχτ πολιτική, ότι η οικονομία και η ανάπτυξη της Λήμνου δεν μπορεί να στηρίζεται άλλο στην κτηνοτροφία, αλλά στον τουρισμό. Ομως, ούτε και σωστή τουριστική πολιτική κατορθώνουν να εφαρμόσουν. Μια απόδειξη γι' αυτό είναι τα προαναφερόμενα χωριά.

Ποιος τουρισμός;

Εδώ και 12 χρόνια έχει αναγγελθεί η δημιουργία εγκαταστάσεων κοινοτικού κάμπινγκ στη Σκανδάλη με προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί μόνο 10 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα να έχει κατασκευαστεί μόνο το εστιατόριο των εγκαταστάσεων, το οποίο έχει αφεθεί και θα καταντήσει ετοιμόρροπο. Επίσης, οι πανέμορφες παραλίες της περιοχής μένουν αναξιοποίητες, αφού δε δίνονται κονδύλια για τη διάνοιξη δρόμων που οδηγούν σ' αυτές.

Ολα αυτά τα χωριά έχουν ανάγκη συντήρησης των δρόμων που υπάρχουν, καθώς και διάνοιξης νέων αγροτικών δρόμων. Τα ψίχουλα που έχουν δοθεί, φυσικά, δεν επαρκούν για τη λύση του προβλήματος της οδοποιίας.

Η Κοινότητα Σκανδάλης ζήτησε έξι εκατομμύρια για επισκευή των κτιρίων όπου στεγάζονται το ιατρείο, το κοινοτικό γραφείο και η βιβλιοθήκη του χωριού, χωρίς να πάρει ούτε καν απάντηση από τους αρμόδιους στο αίτημα αυτό.

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων παραπονιούνται ότι υπάρχει πρόβλημα με τα κονδύλια που προέρχονται από τη ΣΑΤΑ. Είναι πολύ χαμηλά, ειδικά γι' αυτές τις προβληματικές περιοχές, δεν καταβάλλονται έγκαιρα και όταν καταβάλλονται υπόκεινται σε σημαντικές παρακρατήσεις.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα κατατέθηκε σχετική επερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα.

Αγόρασε ένα, καταπάτησε 49!

Δεν τους έφταναν τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον τόπο που κατοικούν, κινδυνεύουν τώρα να χάσουν και την περιουσία τους. Πρόκειται για τους κατοίκους της Αγίας Σοφίας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τα οποία έχουν σχέση με την καταπάτηση των χωραφιών τους από τον επιχειρηματία Γιάννη Λιμάνη.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει αγοράσει στην ουσία ένα στρέμμα και έχει καταπατήσει 49 στρέμματα γης, στην προσπάθειά του να εγκαταστήσει ιχθυοτροφείο με την επωνυμία "Ολύμπικ Φις Φαρμ" στην περιοχή Σκύδι της Αγίας Σοφίας, και τη στιγμή που είναι αμφίβολο εάν έχει άδεια εγκατάστασης.Το σοβαρό αυτό πρόβλημα οδήγησε σε κινητοποιήσεις τους κατοίκους της περιοχής, την 1η Αυγούστου, που αντιμετωπίστηκαν εχθρικά τόσο από τον ίδιο τον επιχειρηματία (απειλές, βρισιές), όσο και από το αστυνομικό όργανο του Αστυνομικού Τμήματος Μούδρου, που έφτασε στο σημείο να συλλάβει τον εκπρόσωπο των κατοίκων Γιώργο Κυριαζή,που διαμαρτύρονταν για την καταπάτηση των χωραφιών τους.

Οι κάτοικοι της περιοχής, έπειτα από λαϊκή συνέλευση που πραγματοποίησαν στις 3.8.1996, ζητάνε:

- Να δώσει ο εν λόγω επιχειρηματίας πίσω τα 49 στρέμματα που φαίνεται να έχει αγοράσει, αλλά στην πραγματικότητα τα καταπάτησε.

- Να αποσύρει το τροχόσπιτο, τα σκυλιά και τις οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις έχει φτιάξει και να δώσει για χρήση την καταπατημένη περιοχή της κοινότητας στους κατοίκους.

- Να ελεγχθεί αν έχει άδεια εγκατάστασης και να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας ιχθυοκαλλιεργειών αν είναι παράνομη.

Και για το πρόβλημα αυτό κατατέθηκε σχετική επερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ