Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΝΙΤΣΑ
"Το σπίτι έγινε τρίμματα"

Μεγάλες οι καταστροφές, συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις, φόβος για το βαρύ χειμώνα που αρχίζει από το φθινόπωρο. Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα

Κόνιτσα, 11.04 το πρωί της Κυριακής. Η σεισμική δόνηση χτυπά τα νεύρα σαν ηλεκτρικό ρεύμα. Εννιά μέρες και δε λέει να σταματήσει η γη να χορεύει. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, που με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του Κόμματος επισκέφθηκε την περιοχή, περιοδεύει στις γειτονιές. Κατακαλόκαιρο κι όμως τα παράπονα αφορούν το χειμώνα. Οχι τυπικά την εποχή, αλλά την πραγματικότητα "χειμώνας" που εδώ αρχίζει απ' το φθινόπωρο. Οι σεισμικές δονήσεις, που όπως λένε οι ίδιοι, γίνονται 3 με 4 φορές κάθε μέρα, μοιάζουν μικρό πρόβλημα μπροστά στα προβλήματα επιβίωσης, που εγείρονται μέσα από τις εφιαλτικές μνήμες του παρελθόντος, τα αντίσκηνα και τα λυόμενα που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους, την αγωνία για το βαρύ χειμώνα που είναι μπροστά και την οργή για τις κακοτεχνίες στην κατασκευή των σπιτιών.

"Καταστράφηκε όλη η γειτονιά. Δεν ξέρουμε πού θα "βγει" μ' αυτό το κακό. Σεισμοί γίνονται κάθε μέρα. Μας φέρανε μερικά λυόμενα σπίτια. Δε λέω, για τις μικρές οικογένειες είναι καλά. Με τις μεγάλες όμως τι γίνεται;", λέει ο Ευθύμιος Γαϊτανίδης.Η Ελένη Αηδονοπούλου,γερόντισσα, είναι πια άστεγη: "Το σπίτι έγινε τρίμματα, ούτε πιθαμή δε βρίσκεις γερή. Καλά που δε μας πλάκωσε μέσα. Τώρα μένουμε στη σκηνή, ο ένας πάνω στον άλλο. Τουλάχιστον αυτή δεν πρόκειται να μας πλακώσει. Ζούμε εδώ 74 χρόνια, αυτό το κακό δεν ξανάρθε, έπεφτε το βουνό, βροντές σαν κανόνια, τι να σας πω. Τα παιδιά και ο κόσμος να 'ναι καλά. Τα σπίτια ξαναγίνονται". Η Ευδοκία Παϊσου είδε το σπίτι της γεμάτο ρωγμές και τη βεράντα να καταρρέει. Τώρα η ίδια και η οικογένειά της κοιμάται στο αυτοκίνητο, μέχρι να προμηθευτεί και να στήσει σκηνή.

Εβδομήντα χρόνια ιδρώτας

"Αλλού πατάω και αλλού βρίσκομαι", λέει η Αναστασία Γαϊτανίδου."Ανοιξε το σπίτι στη μέση, ενώ ήμουν μέσα. Τώρα θα το κατεδαφίσουν. Εβδομήντα χρόνια ιδρώτας. Σε ένα δευτερόλεπτο ισοπεδώθηκαν όλα. Επεσαν ακόμη και καινούργια σπίτια, μεγάλη καταστροφή". Η Μαρία Βαγενά με την οικογένειά της μένει σε σκηνή. Ο κουνιάδος της με το παιδί του στο αυτοκίνητο. Το σπίτι της κατασκευάστηκε πριν 7 μήνες. Το "μέλλον" του; Κατεδάφιση! "Ξέρεις τι είναι εκεί που τα 'χεις όλα, ξαφνικά να μένεις σε σκηνή;".

"Σε όλο το σπίτι υπάρχουν ρωγμές. Τώρα ζούμε 4 άτομα στη σκηνή", λέει η Ειρήνη Καβαλίδη και η Δήμητρα Γαϊτανίδου συμπληρώνει: "Το σπίτι έχει πάθει μεγάλες ζημιές. Ζούμε με το φόβο μέσα σε μια σκηνή. Για μένα δε με νοιάζει, τα παιδιά μου σκέφτομαι. Μετά από τρεις μήνες λέει να αρχίσουμε τις επισκευές, αλλά πώς; με τι χρήματα;". Η Αννα Δέρβα το διακινδυνεύει και μένει μέσα στο σπίτι της. Επισημαίνει ότι τα λυόμενα δεν αρκούν για τους σεισμόπληκτους της Κόνιτσας: "Εδώ κάνει βαρύ χειμώνα, θα υποφέρουμε από το κρύο".

Ο Κυριάκος Μυσιακούλης,συνταξιούχος οικοδόμος, κάνει λόγο για κακοτεχνίες των εργολάβων στην κατασκευή των σπιτιών. "Είναι κούφια τα σπίτια. Πού είναι οι σοβάδες; Βλέπεις; Δεν υπάρχουν, είναι "γυμνό" το τούβλο", λέει και δείχνει τους τοίχους από το σπίτι του. Σπίτι που χαρακτηρίστηκε "πράσινο", κατοικήσιμο, αλλά που, παρ' όλα αυτά, σημεία του εξωτερικού τοιχώματος έχουν πέσει. Τώρα αναρωτιέται για το ποιος θα πληρώσει για τις επισκευές που χρειάζονται να γίνουν, αφού οι αρμόδιοι του είπαν ότι αυτός δε δικαιούται αποζημίωση...

Ο Γιώργος Σπανός,κτηνοτρόφος, είναι "για να σκάσει": "Πρόκειται για έγκλημα, πληρώσαμε για να κατασκευάσουμε σπίτι που θα άντεχε ακόμα και σε σεισμό έντασης 7 ρίχτερ και με 5,2 ρίχτερ θρυμματίστηκε. Η κατασκευή είναι γεμάτη τεχνικά λάθη. Μου είπαν ότι αν το στηρίξω με νέες κολόνες, μπορώ να το σώσω. Η καθεμιά όμως κοστίζει 1 με 1,5 εκατομμύριο. Είναι πολλά τα λεφτά. Ξεπουλήσαμε το βιος μας για φτιάξουμε το σπίτι. Μια ζωή κτηνοτρόφοι, μέσα στη λάσπη και τη βροχή. Δε θέλουμε παρηγοριά τώρα. Μόνο να βρεθεί ο υπεύθυνος για την καταστροφή μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ