Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο δρόμο 350 οικογένειες

Εκατόν σαράντα εννιά σπίτια ακατοίκητα,215 προσωρινά μη κατοικήσιμα και τα υπόλοιπα, μέχρι τα 960, κατοικήσιμα. Κατεδαφιστέα ύστερα από 2 ελέγχους κρίνονται 40. Ο αριθμός αυτός όμως μπορεί τελικά να αυξηθεί, καθώς θα γίνει και τρίτος έλεγχος των σπιτιών. Τα υπόλοιπα, κρίνεται από τους ειδικούς ότι με τις κατάλληλες επισκευές μπορεί να ξανακατοικηθούν.

Αυτός είναι σε συντομία ένας πρώτος απολογισμός του σεισμού, όπως τον παρουσίασε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ο δήμαρχος Κόνιτσας Μάκης Χατζηεφραιμίδης.Στη σχετική συζήτηση που έγινε στο δημαρχείο της πόλης συμμετείχαν, εκτός από την Αλέκα Παπαρήγα,ο Δημήτρης Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Γιάννης Ποσοτίδης μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, και ο Κώστας Αλυσσανδράκης,μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων και της περιοχής γενικότερα και δεσμεύτηκε για τη στήριξη των αιτημάτων τους, καθώς και για την άσκηση πίεσης, προκειμένου να στηριχτεί το εισόδημα των κατοίκων, η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και να μπει η περιοχή σε πραγματική αναπτυξιακή τροχιά.

Από τον αναλυτικό απολογισμό που παρουσίασε ο δήμαρχος προκύπτει επίσης ότι: Ξεσπιτωμένες, έστω και προσωρινά, είναι 350 οικογένειες, περίπου 700 άτομα, και εκτιμάται ότι κατάλυμα θα συνεχίσουν να χρειάζονται για αρκετό καιρό 150 οικογένειες. Πολλοί κάτοικοι βολεύονται σε σπίτια συγγενών και φίλων. Η Νομαρχία Ιωαννίνων είχε στείλει μέχρι την Κυριακή 90 σκηνές. Τα προκατασκευασμένα σπίτια άρχισαν να καταφτάνουν στην πόλη δύο μέρες μετά το σεισμό. Μέχρι την Κυριακή είχαν φτάσει 16. Παρουσιάζονται όμως προβλήματα στην άφιξή τους. Η συμφωνία που είχε γίνει με το ΥΠΕΧΩΔΕ και την εταιρία που τα προμηθεύει ήταν να έρχονται κάθε μέρα στην Κόνιτσα 4 με 5 προκατασκευασμένα. Ομως, η καθημερινή "εισροή" προκατασκευασμένων στην πόλη ανέρχεται από 2 μέχρι 4. Αυτό βέβαια αποτελεί πρόβλημα γιατί, όπως αναφέρει και η δημοτική αρχή, ο χειμώνας στην περιοχή είναι βαρύς και από τον επόμενο μήνα αρχίζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε και η διαβίωση σε αντίσκηνα καθίσταται ανέφικτη. Ομως, ακόμα και η ζωή στα λυόμενα δεν αποτελεί λύση, καθώς το καθένα μπορεί κανονικά να στεγάσει 4 άτομα, χωρίς βέβαια να χωρά εκεί όλο το βιος των σεισμόπληκτων.

Να αυξηθεί το βοήθημα

Οπως είπε ο δήμαρχος, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Εμμ. Λουκάκης δεσμεύτηκε μόνο ότι θα ισχύσουν για τους σεισμόπληκτους της Κόνιτσας όσα ισχύουν για την Κοζάνη και τα Γρεβενά. Θα ενταχθεί, δηλαδή, η περιοχή στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Η δημοτική αρχή τονίζει ότι η περιοχή έχει ιδιαιτερότητες και μεγάλες καταστροφές. Γι' αυτό και ζητά οι 110 χιλιάδες δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο, που δίνονται στους σεισμόπληκτους των άλλων δύο περιοχών για την κατασκευή ή την επισκευή σπιτιών, να αυξηθούν σε 150 χιλιάδες. Να σημειωθεί ότι το ένα τρίτο από το ποσό αυτό χορηγείται δωρεάν από το κράτος, το άλλο ένα τρίτο με χαμηλότοκο δάνειο και το υπόλοιπο με υψηλότερο τόκο. Αν το κονδύλι δεν αυξηθεί, σημειώνει, τότε θα αναγκαστεί ο σεισμόπληκτος της Κόνιτσας να βάλει από την τσέπη του για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του. Ζητά, επίσης, ο άστεγος αγρότης να μη χρειαστεί έκδοση νέας οικοδομικής άδειας για να κτίσει, που θα τον επιβαρύνει σημαντικά. Επίσης, διεκδικεί την κατασκευή, δωρεάν, "συμβατικών" κατοικιών (50 με 60 τ.μ. η καθεμία) για ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κτίσουν, για χαμηλοσυνταξιούχους και για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Δεν είναι μόνο ο σεισμός

Πάντως, ο σεισμός έφερε στην επιφάνεια και άλλα προβλήματα της πόλης: Χρειάζονται άμεσα έργα υποδομής. Η Κόνιτσα δεν έχει αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων υδάτων, ενώ το δίκτυο των ομβρίων είναι υποτυπώδες. Γι' αυτό, τονίζουν οι τοπικοί φορείς, χρειάζεται άμεση στήριξη, ιδιαίτερα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρέμβαση ολική και όχι αποσπασματική, γιατί διαφορετικά η πόλη θα ερημωθεί. Επίσης, το Κέντρο Υγείας δε λειτουργεί ικανοποιητικά, καθώς υπάρχουν και μέρες που δε βρίσκονται εκεί ειδικευμένοι γιατροί. Επιπλέον, υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο, αφού το δεύτερο που τους έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση ακόμα "είναι στο δρόμο".

Ο δήμος, πάντως, επιφυλάσσεται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το τι πρέπει να γίνει στην περιοχή, μέχρι την Παρασκευή. Δημοτική αρχή και κάτοικοι, όμως, φοβούνται ότι τα μεγάλα προβλήματα θα τα αντιμετωπίσουν από τώρα και στο εξής. Φοβούνται ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν δε θα υλοποιηθούν και το όλο θέμα θα ξεχαστεί, μόλις περάσει λίγος καιρός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ