Κυριακή 13 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΗΤΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ το Σάββατο το πρωί κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

"Η βιοτική κατάσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων δεν είναι καλή, αλλά αυτό δεν είναι μοιραίο να μείνει έτσι", υπογράμμισε ο Μήτσος Κωστόπουλος,παίρνοντας το λόγο το Σάββατο το πρωί κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σημίτη. Και πρόσθεσε: "Κοινωνικά, ασφαλιστικά, εργασιακά, προνοιακά δικαιώματα είναι στο κρεβάτι του Μααστριχτικού Προκρούστη και της λεγόμενης Λευκής Βίβλου του κ. Χέλμουτ Ο' Μάουερ. Γνωστού... "εργασιολόγου", προέδρου της πολυεθνικής "Νεστλέ", ο οποίος μαζί με το επιτελείο των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης φιλοτέχνησαν αυτό το κείμενο εργασιακού μεσαίωνα".

Ακολούθως ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε: Ο κύριος πρωθυπουργός είπε ότι θα γίνει ένας πολύχρονος διάλογος για το ασφαλιστικό και κατόπιν θα αποφασιστούν μέτρα. Ο διάλογος αυτός είναι ναρκοθετημένος. Δεν μπορεί να δηλώνεις ότι θα εφαρμοστούν οι κατευθύνσεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και από την άλλη να επικαλείσαι το διάλογο. Δεν μπορεί να μιλάς για "βαθμιαία δημιουργία κοινωνικού ιστού ασφάλειας" και την ίδια στιγμή να εξαγγέλλεις "μείωση των εργοδοτικών εισφορών", ως κίνητρο, τάχα. Για πρόσληψη πτυχιούχων.

Δεν είναι αντίφαση. Είναι ανοιχτή πρόκληση προς το εργατικό κίνημα της πατρίδας μας, που για δεκαετίες έφτυσε αίμα ώστε τα ταμεία αλληλεγγύης - ανθρωπιάς του περασμένου αιώνα, να τα κάνει ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία, στην περίπτωση που επικρατήσει και εφαρμοστεί η λογική των προγραμματικών, θα τιναχτούν, μέσα σε λίγα χρόνια, στον αέρα και στη θέση τους θα έρθουν οι κερδοσκόποι των ιδιωτικών εταιριών. Αυτή είναι η λογική των μειωμένων εισφορών.Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση της κοινωνικής ασφάλισης στα χέρια τους, γιατί είναι ΔΙΚΗ τους. ΚΑΤΑΔΙΚΗ τους".

Αναφερόμενος στο εισόδημα των εργατοϋπαλλήλων και γενικότερα των εργαζόμενων και συνταξιούχων, ο Μήτσος Κωστόπουλος, αφού σημείωσε ότι διαχρονικά δέχεται μεγάλα πλήγματα, πρόσθεσε: "Η ψαλίδα ανάμεσα στον μισθό - σύνταξη και στις τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης συνεχώς μεγαλώνει.Οποιος γνωρίζει την αγορά, θα γνωρίζει και αυτή την αλήθεια. Τρομάζει ο εργάτης, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, όταν σκέπτεται την ώρα που θα κάνει τα απαραίτητα ψώνια, όταν περιμένει τα κοινόχρηστα, όταν είναι να πληρώσει το φροντιστήριο, σε δόξα της περιλάλητης "δωρεάν παιδείας".

Σχολιάζοντας ο Μήτσος Κωστόπουλος το... επιχείρημα "δεν υπάρχουν χρήματα", τόνισε: "Ενώ υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την εξαθλίωση.Που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Κάποιοι, λίγοι, ελάχιστοι, που είναι αδύνατον να κρύψουν την ασημαντότητά τους με την τεχνική εξωτερική τους λάμψη, θησαυρίζουν και με κυνικό τρόπο μας προκαλούν καθημερινά με τη ζωή τους, με τα καμώματά τους, με την αλαζονεία τους, με την απανθρωπιά τους. Είναι αυτοί που δίνουν καθημερινά την απάντηση στον κάθε απλό άνθρωπο ότι χρήματα υπάρχουν.Μόνο που είναι μοιρασμένα στη βάση της λεόντειας συμφωνίας.

Καταλήγοντας ο Μήτσος Κωστόπουλος υπογράμμισε: "Εμείς, το Κόμμα μας, επιμένουμε ότι τα όσα λέγονται για επιλογές "μονόδρομων", για "μαύρες τρύπες", για χρέη που πρέπει να πληρώσουμε ώστε να μην μας λένε μπαταχτσήδες, λες και τα δανείστηκε ο λαός, για μοιραία πορεία στον δρόμο της "ελεύθερης αγοράς", κλπ. κλπ. είναι άλλοθι των αντεργατικών, αντιλαϊκών πολιτικών.

Μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση;

Η απάντηση που δίνουμε είναι κατηγορηματικά ΝΑΙ. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Το μήνυμα που δόθηκε στις πρόσφατες εκλογές να μην είναι στατικό. Η πρόταση του ΚΚΕ για δημιουργία μετώπου πάλης, δεν έχει σχέση με μία τακτική της στιγμής. Είναι μία βασική προϋπόθεση για αντιστροφή της κατάστασης. Για να είμαστε κυρίαρχοι στον τόπο μας. Μόνο έτσι, με την πάλη του λαού, μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα η φράση του κυρίου πρωθυπουργού ότι πρέπει να πληρώσουν οι έχοντες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ