Κυριακή 13 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίπεδο σπουδών

Τις απόψεις του για την παιδεία και τις εισαγωγικές εξετάσεις, εκθέτει στο γράμμα του ο φοιτητής του Πολυτεχνείου Πατρών ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΜΟΥΖΕΛΟΣ, που - όπως ο ίδιος αναφέρει - έχει ζήσει την αγωνία τους δυο φορές. "Το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα είναι δυνατόν να αναβαθμιστεί με μικρές επιλεκτικές βελτιώσεις, χωρίς τις βαρύγδουπες δηλώσεις και προεκλογικές υποσχέσεις των πολιτικών για ριζικές τομές. Εκείνο, όμως, που οπωσδήποτε πρέπει να αποφευχθεί είναι η προσφυγή στα ξεπερασμένα και, ήδη, δοκιμασμένα συστήματα του παρελθόντος, όπως εξαγγέλλει ο κ. Παπανδρέου.

Προορισμός του Λυκείου είναι να παρέχει γενική και ολοκληρωμένη μόρφωση και όχι να μετατραπεί - με προτροπή της πολιτείας - σε προθάλαμο των εισαγωγικών εξετάσεων. Το επίπεδο, λοιπόν, των γνώσεων σε ορισμένα μαθήματα είναι και οφείλει να είναι διαφορετικό από το επίπεδο που απαιτείται για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Για παράδειγμα: Ποιο θα είναι το επίπεδο των μαθηματικών, στο οποίο θα διαγωνίζονται οι μαθητές της Β ή της Γ Λυκείου; Ενα μέτριο επίπεδο, στο οποίο ακόμα και οι μαθητές της Γ Δέσμης θα είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν ή ένα επίπεδο απαραίτητο για τους υποψήφιους του Πολυτεχνείου;

Επιπλέον, με το νέο σύστημα, το οποίο πρόκειται να ισχύσει, επιτείνεται η αγωνία των υποψηφίων, αφού η διαδικασία της επιλογής όσων θα εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αρχίζει ουσιαστικά, αλλά και τυπικά από τη Β Λυκείου.

Παράλληλα, όχι μόνο δεν πλήττεται η παραπαιδεία, αντιθέτως ευνοείται, όπως επίσης ευνοείται και ο ελιτισμός στην εκπαίδευση.

Διότι είναι σίγουρο ότι όχι μόνο δε θα σταματήσουν τα φροντιστήρια στα βασικά μαθήματα, αλλά όσοι γονείς διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, θα βοηθούν τα παιδιά τους και σε άλλα μαθήματα ενδεχομένως. Αυξάνεται, λοιπόν, η πίεση και το άγχος για όλους τους υποψήφιους, αντί να μειώνεται.

Τέλος, η σημασία που αποκτούν οι βαθμοί των τάξεων του Λυκείου είναι προφανές ότι θα ενισχύσει τη βαθμολογία, τον ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών με όλα τα μέσα, θεμιτά και μη.

Περιστατικά εκβιασμών και χρηματισμού έχουν κατά καιρούς γίνει γνωστά στη δημοσιότητα, ακόμα και σήμερα που οι βαθμοί του Λυκείου δεν επηρεάζουν την εξέλιξη, στη ζωή των μαθητών. Πόσο θα διογκωθεί, άραγε, το πρόβλημα, όταν οι βαθμοί αυτοί αποτελέσουν κριτήριο για μια επιλογή ζωής, όπως είναι η εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ