Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπάρχει ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης

Συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον αρμόδιο, για θέματα Γεωργίας, επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η φωνή διαμαρτυρίας των Ελλήνων αγροτών πέρασε τα σύνορα της χώρας φτάνοντας στην ίδια την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις Βρυξέλλες.

Αντιπροσωπεία της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, αποτελούμενη από τον Χρήστο Παπαδημητρίου,πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και τον Δημήτρη Πολύζο,πρόεδρο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, συναντήθηκε προχτές με τον αρμόδιο επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Αυστριακό κ. Φίσλερ και με τον προϊστάμενο του γραφείου του, κ.Μπιρόλι και του επέδωσε τα ψηφίσματα και τα υπομνήματα των συντονιστικών επιτροπών. Σε αυτά διατυπώνονται τα μακροπρόθεσμα, αλλά και τα άμεσα αιτήματα των Ελλήνων αγροτών.

Σε μία συζήτηση που κράτησε, ιδιαίτερα με τον προϊστάμενο του γραφείου του κ. Φίσλερ, πάνω από μιάμιση ώρα, η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να αναλύσει ένα ένα τα αιτήματα, τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτά, καθώς και το γεγονός ότι οι Ελληνες αγρότες, μη έχοντας άλλο δρόμο, αναγκάζονται να αγωνιστούν με κάθε μορφή πάλης που έχουν στη διάθεσή τους. Οπως τόνισαν, αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρις ότου δοθούν θετικές απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Ο επίτροπος και ο εκπρόσωπός του δεσμεύτηκαν ότι θα μελετήσουν τα υπομνήματα και τα σχετικά αιτήματα, θα έρθουν σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και θα απαντήσουν εγγράφως.

Ωστόσο, στη συζήτηση αναλύθηκαν τα κυριότερα αιτήματα και από τις τοποθετήσεις των αρμοδίων της Κομισιόν προκύπτουν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα:

1. Σε ό,τι αφορά τον συντελεστή ΦΠΑ, απαντώντας στο αίτημα για χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στα εφόδια και τα αγροτικά μηχανήματα, σημειώθηκε ότι η ΕΕ καθορίζει τα όρια του υψηλού και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. Από εκεί και πέρα είναι υπόθεση των κρατών - μελών πού θα εντάξουν κάθε προϊόν ή υπηρεσία και ποιο θα είναι το ποσοστό.

2. Σε ό,τι αφορά την επιστροφή ΦΠΑ, ειπώθηκε ότι είναι θέμα αυστηρά της ελληνικής κυβέρνησης.

3. Σε ό,τι αφορά την παροχή πετρελαίου κίνησης σε τιμές τράνζιτ οι Κοινοτικοί υπεύθυνοι αναρωτήθηκαν πώς η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να χορηγεί τέτοιες τιμές σε άλλες κατηγορίες (πχ εφοπλιστές) και δεν μπορεί κατά τον ίδιο τρόπο να τα καταφέρει και για τους αγρότες.

4. Σε ό,τι αφορά τα αίτημα για αποκατάσταση των ζημιών από θεομηνίες και καταστροφές, ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει κοινοτική πολιτική για το ζήτημα αυτό, ούτε πρόκειται να υπάρξει, γιατί δεν τη θέλουν τα κράτη - μέλη. Μέχρι τώρα η συμμετοχή της ΕΕ σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συμβολική, λόγω ανυπαρξίας σχετικών κονδυλίων στον προϋπολογισμό της Κοινότητας.

5. Δεν υπήρξε συγκεκριμένη τοποθέτηση για την εισοδηματική στήριξη των παραγωγών.

6. Για το ζήτημα της άμεσης απόδοσης των επιδοτήσεων στους παραγωγούς, υπογραμμίστηκε ότι στην ΕΕ σήμερα υπάρχουν διάφοροι τρόποι απόδοσης των επιδοτήσεων, γεγονός που επιβάλλει τη συνολική αναπροσαρμογή του συστήματος. Η γενική τάση είναι να προωθηθούν οι επιδοτήσεις απευθείας στους παραγωγούς. Ομως οι μηχανισμοί της αγοράς δεν ευνοούν κάτι τέτοιο. Σημειώθηκε ότι είναι ζήτημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες γι' αυτό δεν προσβλέπουν σε μια γρήγορη αλλαγή του σημερινού συστήματος.

7. Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των χρεών, η κοινοτική ευθύνη εντοπίζεται κύρια σε θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού, κάτι που αποτελεί αντικείμενο εξέτασης από την πλευρά της. Ωστόσο, σημειώθηκε ότι κατά κύριο λόγο είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης. Στο σημείο αυτό επίσης τονίστηκε ότι οι αγρότες πληρώνουν τις γενικότερες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που με τα υψηλά επιτόκια, τον υψηλό πληθωρισμό κλπ επιβαρύνουν υπέρμετρα το κόστος παραγωγής στην αγροτική οικονομία.

8. Σχετικά με την επιδότηση της κτηνοτροφίας το συμπέρασμα που βγαίνει από τη συζήτηση είναι ότι το σύνολο των σχετικών πόρων έχουν απορροφηθεί από την υπόθεση των "τρελών αγελάδων", σημειώθηκε ότι έγινε δίκαιη κατανομή των κοινοτικών πόρων και ότι δόθηκε η δυνατότητα στις κυβερνήσεις να καλύψουν σχετικά αιτήματα με αναδιανομή των υπαρχόντων πόρων.

Από τη συζήτηση προέκυψε, επίσης, ότι:

Α. Υπάρχει ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να ικανοποιήσει ορισμένα από τα άμεσα προβλήματα που προβάλλουν οι αγρότες.

Β. Η ΕΕ έχοντας βασική ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης των Ελλήνων αγροτών και της αγροτικής οικονομίας δε φαίνεται να αναλαμβάνει τις ευθύνες που τις αναλογούν.

Γ. Ωστόσο, με τη συνάντηση αυτή δόθηκε η δυνατότητα να προβληθούν άμεσα και προς την ΕΕ τα αιτήματα της αγροτιάς και να υπάρξει άμεση ενημέρωση, αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις, απευθείας από τους αγρότες και τους πραγματικούς εκπροσώπους τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ