Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Βασιλικότεροι της... Κομισιόν

Μιλάει στο "Ρ" ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης για τα αποτελέσματα της συνάντησης αντιπροσωπείας των αγροτών με εκπροσώπους της Κομισιόν

Για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία των Συντονιστικών Επιτροπών των αγροτών της Θεσσαλίας με εκπροσώπους της Κομισιόν στις αρχές της βδομάδας, μιλάει σήμερα στο "Ριζοσπάστη" ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,με πρωτοβουλία του οποίου κλείστηκε η συνάντηση μετά από αίτηση των ίδιων των αγροτών.

- Είναι γνωστό ότι μεσολαβήσατε για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με εκπροσώπους της Κομισιόν. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της ΕΕ δέχτηκαν την αντιπροσωπεία χωρίς να θέσουν προηγουμένως όρους, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ζητάει το σταμάτημα των κινητοποιήσεων για να συζητήσει με τους αγρότες;

- Μεσολαβήσαμε για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτικών Συλλόγων, φορέων και γενικά των αγροτών της Θεσσαλίας, με τον υπεύθυνο για τον αγροτικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), τον Αυστριακό κ. Φίσλερ. Να διευκρινίσω ότι η απόφαση για να γίνει μια τέτοια συνάντηση ήταν αποκλειστικά της Συντονιστικής Επιτροπής.

Η πραγματοποίηση, όμως, της συνάντησης ήταν από δύσκολη μέχρι αδύνατη από τη Θεσσαλία ως διαδικασία επαφής με τις υπηρεσίες της Κομισιόν, ειδικά του κ. Φίσλερ, με πρόσθετο εμπόδιο την εχθρική στάση των ελληνικών κυβερνητικών αρχών να διευκολύνουν μια τέτοια επαφή. Εδώ χωράει ένα σχόλιο, ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δέχτηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλίας, χωρίς να βάλει τον όρο ότι προηγούμενα πρέπει να αρθούν τα μπλόκα στους εθνικούς δρόμους. Αυτό έρχεται σε μια αντιπαράθεση με τη στάση - θέση της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Ελληνα πρωθυπουργού που λέει ότι δε δέχεται συνάντηση με τους εκπροσώπους των Συντονιστικών Επιτροπών αν προηγούμενα δεν παραδώσουν τα όπλα. Δηλαδή, αν προηγούμενα δεν άρουν τα μπλόκα και να έρθουν ανεξόφλητοι, υποτακτικοί, σε μια συνάντηση όπου θα ακούσουν τους δικούς του όρους.

Είναι μια εικόνα που δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, είναι περισσότερο αδιάλλακτος, περισσότερο ανένδοτος από ό,τι είναι η ίδια η Κομισιόν, η ίδια η ΕΕ που του υπαγορεύει συγκεκριμένη πολιτική απέναντι στα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων αγροτών.

Μπορεί να είναι ατύχημα, όμως, είναι γεγονός ότι εκεί έχει καταντήσει η συμπεριφορά της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης: Να είναι περισσότερο υποτακτική στα θέσφατα της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ, τα όσα αρνητικά, τα τόσο καταστροφικά για την ελληνική αγροτική πραγματικότητα και ιδιαίτερα για τους μικρομεσαίους αγρότες, που στραγγαλίζονται κυριολεκτικά από αυτή την καθ' υπαγόρευση εφαρμογή οδηγιών - κανονισμών της Κομισιόν.

- Τι έγινε και τι συζητήθηκε στη συνάντηση;

- Από τα όσα πληροφορηθήκαμε, προκύψανε τα παρακάτω:

Πρώτον,ότι η Κομισιόν πληροφορείται αυθεντικά πια από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, τους Ελληνες αγρότες, δηλαδή, από τις Συντονιστικές Επιτροπές για τα προβλήματα τα άμεσα που τους απασχολούν.

Δεύτερον,ότι αυτά δεν περιορίζονται μόνο σε κάποιες αποζημιώσεις επουσιώδεις λόγω θεομηνιών ή λόγω φυσικών αιτιών, αλλά προεκτείνονται βαθύτερα, ουσιαστικότερα, σε αρνητικές συνέπειες σε βάρος της ελληνικής αγροτικής οικονομίας εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζει, που διατάσσει η Κομισιόν για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δουλικά εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.

Τρίτον,ότι ο κ. Φίσλερ, επίτροπος, αλλά και ο εκπρόσωπός του αναγκάστηκαν να πουν ότι σε ορισμένα από τα θέματα υπάρχει ίσως αρμοδιότητα της Κομισιόν, στα άλλα όμως οι ευθύνες ανήκουν κυριολεκτικά στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία μπορεί, για παράδειγμα, να ρυθμίσει και να αντιμετωπίσει θετικά τα αιτήματα σε ό,τι αφορά για παράδειγμα την τιμή πετρελαίου, τιμή τράνζιτ. Πώς, αν θέλει τιμή τράνζιτ εφαρμόζει για τους εφοπλιστές και δεν την εφαρμόζει για τους αγρότες; Για να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής και αντίστοιχα, επόμενα ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος. Η στο θέμα της ρύθμισης χρεών προς την Αγροτική Τράπεζα και όπου χρειάζεται. Πώς είναι δυνατόν, λέει η Κομισιόν στη συζήτηση με τους εκπροσώπους, να αντιμετωπίζονται ρυθμίσεις χρεών μεγάλων επιχειρήσεων προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς δισεκατομμυρίων, με απεριόριστες χρονικές δόσεις και χωρίς επιβαρύνσεις, και να μην μπορεί να ρυθμίσει το ίδιο πράγμα προκειμένου για τα χρέη των αγροτών;

Στη συνάντηση τόσο ο Φίσλερ όσο κι ο εκπρόσωπός του απέφυγαν όμως να πάρουν θέση απέναντι στο κυρίαρχο, το βασικό ζήτημα: Οτι τα προβλήματα που δημιουργούνται για τον ελληνικό αγροτικό τομέα οφείλονται κατά κύριο λόγο στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που κινείται στα πλαίσια των Συμφωνιών της ΓΚΑΤΤ και στη συνέχεια των αλλεπάλληλων μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ, με οργάνωση αγροτικών προϊόντων, όπου με βάση οδηγίες - ντιρεκτίβες επιβάλλεται στις εθνικές κυβερνήσεις η συμμόρφωση σε αυτούς τους κανόνες. Σ' αυτή τη διαδικασία εμείς οφείλουμε να σημειώσουμε τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που συμμετέχουν στα συμβούλια - διαβούλια όπου παίρνονται τέτοιες αποφάσεις και δεν παίρνουν άλλη στάση μέχρι και σε περιπτώσεις που έχουν δικαίωμα άσκησης "βέτο".

Σ' αυτό το θέμα στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών και ο Φίσλερ και ο εκπρόσωπός του ήταν επιφυλακτικοί, δεν ήταν σε θέση ή δε θέλανε να πάρουν μια συγκεκριμένη θέση. Από αυτή την άποψη, ενώ ήταν χρήσιμη, κατά την άποψή μου, από τη συνάντηση εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής κατευθείαν με την πηγή, δηλαδή με την Κομισιόν, για να μην πουλάει στιλ, να το πω έτσι, με τις συναντήσεις που έχει ο κ. Τζουμάκας και βάζει θέματα ανώδυνα και μπορεί με βάση αυτά να καταδημαγωγεί για να δούνε και οι Συντονιστικές Επιτροπές και μέσω αυτών και οι αγρότες ότι αυτό που λέγεται Κομισιόν, δηλαδή πολιτική στον αγροτικό τομέα της ΕΕ, είναι ανένδοτη σε ό,τι αφορά τα ουσιώδη ζητήματα - αιτήματα των αγροτών όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των Γάλλων, των Ιταλών, των Πορτογάλων και άλλων.

Είναι μια πολιτική η οποία θέλει να υποβοηθήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών εταιριών, της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας. Για να καταλήξουμε επομένως, πιστεύω ότι οι Συντονιστικές Επιτροπές και οι ευρύτεροι φορείς του αγροτικού κινήματος πρέπει να καταλάβουν ότι η λύση των προβλημάτων τους βρίσκεται στους συντονισμένους αγώνες τους, αυτούς που διεξάγονται τώρα με τη μορφή ακόμα και του μπλοκαρίσματος του δικτύου των εθνικών επικοινωνιών, αφού έχουν εξαντλήσει όλες τις άλλες μορφές πάλης. Εκεί βρίσκεται η διέξοδος και αυτή η διέξοδος, μ' αυτή τη μορφή πάλης των αγροτών και των πόλεών τους, θα είναι αποτελεσματική και στο βαθμό που θα έχει και τη συμπαράσταση από τις άλλες οργανωμένες εκφράσεις των εργαζομένων, εργατικό κίνημα, κίνημα συνδικαλιστών και τις επεμβάσεις της αλληλεγγύης και των άλλων κοινωνικών στρωμάτων της χώρας μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ