Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συντονισμένος αγώνας

Σε κάθε περίπτωση που θέλουμε να καταλήξουμε σε σίγουρο συμπέρασμα για ένα κοινωνικό, πολιτικό ή εθνικό πρόβλημα, η ιστορία του τόπου μας και γενικότερα μπορεί να βοηθήσει τις σκέψεις μας.

Στην ιστορία θα ανατρέξω, πριν από κάθε τι, κι από κει θ' αρχίσω το άρθρο μου, για τους εξεγερμένους αγρότες της χώρας μας.

Δεν πρέπει, λοιπόν, να ξεχνάμε ότι η αθάνατη κλεφτουριά (οι Κολοκοτρωναίοι, οι Καραϊσκάκηδες, οι Ζαχαριάδες), που υπήρξε η ένοπλη πρωτοπορία της επανάστασης του 1821, ήταν δημιούργημα της ελληνικής αγροτιάς. Αυτή, πρώτα και κύρια, έχυσε το αίμα της, για τη λευτεριά της πατρίδας και του λαού μας.

Αλλά και στην περίοδο της τριπλής φασιστικής κατοχής, στο σύνολό της, σχεδόν, η φτωχή και μεσαία αγροτιά,μέσα από τις γραμμές, κύρια, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, πλήρωσε με το άφθονο και τίμιο αίμα των παιδιών της την απελευθέρωση της πατρίδας απ' το φασιστικό ζυγό.

Ανάλογη είναι η συμβολή της αγροτιάς στους κοινωνικούς κλπ. αγώνες για τη λύση των προβλημάτων της. Θυμίζουμε το Κιλελέρ σαν το πιο χαρακτηριστικό.

Αυτή η αγροτιά - η φτωχή και μεσαία - είναι που έχει στήσει τα μπλόκα της- πραγματικά οδοφράγματα - για να μην περάσει η πολιτική του αφανισμού της. Πολιτική, που επιβλήθηκε στη χώρα μας, με τη συναίνεση και την υπογραφή απ' το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Είναι χαρακτηριστική η αποφασιστικότητα των εξεγερμένων αγροτών. Είναι υποδειγματική η ενότητά τους, που, παρά τις πολύμορφες και πολύτροπες πιέσεις για τη διάσπασή τους και την εγκατάλειψη των επάλξεων του τίμιου αγώνα, μένουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους. Το ίδιο, όπως έμειναν οι τρακόσιοι του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες. Ο Διάκος στην Αλαμάνα, ο Κολοκοτρώνης στο Δερβενάκι. Ο Ανδρούτσος στο Χάνι της Γραβιάς. Με τους παραλληλισμούς μας αυτούς, θέλουμε να υπογραμμίσουμε τον βαθύτατα πατριωτικό χαρακτήρα της εξεγερμένης αγροτιάς.

Ναι, ο αγώνας των εξεγερμένων αγροτών είναι βαθύτατα πατριωτικός. Ξεπερνά - αντικειμενικά - τα συμφέροντα και τα πλαίσια της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Γιατί δεν υπερασπίζεται μόνο την ίδια την ύπαρξή της μέσα στο κοινωνικό και εθνικό σύνολο της χώρας, ενάντια στους σκοπούς των πολυεθνικών και του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου, που επιδιώκουν τον αφανισμό της, για να κυριαρχήσουν ακόμη περισσότερο στον τόπο και να μετατρέψουν τους φτωχούς και τους μεσαίους αγρότες, σε κολίγους, σε παρακεντέδες, σε προλετάριους, που θα τους μαστίζει η ανεργία. Πέρα απ' αυτά, ο αγώνας τους συμβάλλει στην ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων στις πόλεις, των ΕΒΕ, της νεολαίας, των γυναικών κλπ., ενάντια στην πολιτική του ραγιαδισμού και της υποτέλειας. Γι' αυτό, άλλωστε, έχουμε και τις τόσες εκδηλώσεις αλληλεγγύης, απ' τη μεριά των φορέων τους, που σίγουρα θα συνεχιστούν...

Ο αγώνας της εξεγερμένης αγροτιάς ξεπερνά, σε σημασία, τα σύνορα της χώρας μας. Περίτρανη απόδειξη, ο χαιρετισμός της γαλλικής αγροτιάς και της Ρωσίας.

Είναι πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, που βρισκόμαστε μπροστά σε μια τέτοια αγροτική εξέγερση. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης στη χώρα μας. Για πρώτη φορά, ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τόσο σκληρή αντιλαϊκή, ανάλγητη πολιτική. Μια πολιτική, που διαμορφώνεται σε ξένα κέντρα αποφάσεων, με αγαστή συμφωνία της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης. Κι έρχεται για να υλοποιηθεί σε βάρος του λαού μας, πρώτα και κύρια, των εργαζομένων της πόλης και του χωριού.

Αλλά είναι και πρώτη φορά που υπάρχει στην Ελλάδα μια κυβέρνηση (μειοψηφίας 41% περίπου), που, ενώ αυτοχαρακτηρίζεται σαν "σοσιαλιστική", σε τίποτε δε διαφέρει από μια νεοφιλελεύθερη. Μια κυβέρνηση, που λέει: "Δεν έχουμε χρήματα, τι να κάνουμε;". Χρήματα, όμως, υπάρχουν για το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο, τους μεγαλοφοροφυγάδες και, πέρα απ' αυτά κλπ., υπάρχουν τα 52 δισ. δολάρια των ΗΠΑ, που μας χρωστάνε οι Γερμανοί, αλλά δεν τα διεκδικεί η κυβέρνηση. Αλήθεια, γιατί δεν τα διεκδικούν ο Σημίτης και η κυβέρνησή του; Και γιατί επιμένουν τόσο πολύ να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι κι απ' το λαό το λάδι του; Γιατί "ντε και καλά" να λύσουν πρώτα τα μπλόκα τους οι αγρότες κι ύστερα ν' αρχίσει μαζί της ο διάλογος;

Πιο παράλογο επιχείρημα δεν άκουσα από υπουργό κοινοβουλευτικής κυβέρνησης. Αυτό, αν γινόταν, θα ισοδυναμούσε με το να πάει ένας αφοπλισμένος να πολεμήσει με κάποιους εξοπλισμένους μ' όλες τις πανοπλίες της εξουσίας... Μια τέτοια χάρη - το πιστεύω - δε θα της γίνει από τους αγρότες. Είμαι βέβαιος ότι θα σταθούν στα μετερίζια του αγώνα τους μέχρι να δείξει την υπευθυνότητα που οφείλει να έχει κάθε κυβέρνηση. Υπευθυνότητα λόγων και κάποια στοιχεία πατριωτισμού και ανθρωπιάς. Με το συντονισμένο αγώνα, η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να λογικευτεί και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της εξεγερμένης αγροτιάς. Η κυβέρνηση κρατά στα χέρια της τα κλειδιά, για ν' ανοίξουν οι πόρτες της οδικής κυκλοφορίας. Οσοι δεν σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους, αλλά και το εθνικό συμφέρον, πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση και μόνον αυτή.

Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαιρετίζει τις αγροτικές κινητοποιήσεις (2012-12-11 00:00:00.0)
Φούσκωσαν τα χαράτσια στη Θεσσαλονίκη (2010-05-27 00:00:00.0)
Αμέριστη στήριξη στο δίκιο της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς (2010-01-19 00:00:00.0)
ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ Η ΑΓΡΟΤΙΑ στα μπλόκα υπερασπίζεται το δίκιο της (2009-01-29 00:00:00.0)
Η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί (2001-11-13 00:00:00.0)
Ολοι στο Κιλελέρ (1998-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ