Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Απολογισμός στα μέτρα των εφοπλιστών

Τη σφραγίδα της τυφλής εξυπηρέτησης των εφοπλιστικών συμφερόντων, φέρει ο ετήσιος απολογισμός και ο προγραμματισμός του έργου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που παρουσίασε χτες ο Στ. Σουμάκης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο με τα σαρωτικά αντιναυτεργατικά μέτρα στη Βουλή και προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για την ψήφισή του. Αναφερόμενος στο μητρώο των ναυτικών, το οποίο έχει ολοκληρωθεί και έχει δοθεί στους ενδιαφερόμενους για να κάνουν παρατηρήσεις, είπε ότι δεν μπορεί να χαράξει πολιτική όταν δε γνωρίζει πόσοι ναυτικοί υπάρχουν... Σημαντικά μειωμένος εμφανίζεται στον απολογισμό ο αριθμός των συμβεβλημένων ιατρών με τον Οίκο Ναύτου, ενώ για το ΝΑΤ ο υπουργός, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά περικοπές, χαρακτήρισε "ρουσφετολογικό" το νομοθετικό πλαίσιο απόδοσης των συντάξεων.

Σχολιάζοντας το έργο του υπουργείου τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" σημειώνουν: "Χαρακτηριστικά στοιχεία που συνθέτουν την πολιτική είναι τα προκλητικά προνόμια και η διεύρυνση της ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ο αφελληνισμός της ναυτιλίας και ο μαζικός διωγμός των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία, η άνθηση του δουλεμπορίου, οι συντάξεις πείνας, η υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η επιδείνωση των συνθηκών δουλιάς και ζωής, ο αυταρχισμός και η καταστολή που χρησιμοποίησε ο κ. Στ. Σουμάκης ενάντια στους ναυτεργατικούς αγώνες".

Η αναφορά στα προβλήματα, σημειώνεται επίσης, των οργανισμών που εποπτεύει το ΥΕΝ και στην κακοδιαχείριση, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για την ένταση της επίθεσης σε βάρος του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εν ενεργεία.

"Την απάντηση σ' αυτή την πολιτική - τονίζεται - την έδωσαν οι ναυτεργάτες με τους μεγαλειώδεις απεργιακούς αγώνες, τη δίνουν με τις συνεχείς κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά και τους ναυτότοπους. Τα σωματεία μας καλούν όλους τους ναυτεργάτες να δώσουν το αγωνιστικό τους παρών, στην Παναυτεργατική συγκέντρωση, την Πέμπτη 2 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στην Ακτή Μιαούλη και 2ας Μεραρχίας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας ενάντια στους "κεφαλομεσίτες" (1998-02-22 00:00:00.0)
Οι εφοπλιστές υπαγορεύουν μέτρα, αλλά και μεθόδους (1997-10-30 00:00:00.0)
Αγώνας για το μεροκάματο (1997-10-01 00:00:00.0)
Πολυνομοσχέδιο - "τιμωρός" ανέργων (1997-06-26 00:00:00.0)
Στους δρόμους ξανά οι ναυτεργάτες (1997-05-14 00:00:00.0)
"Στερούνται σοβαρότητας" τα αιτήματα των ναυτεργατών! (1996-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ