Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Τα κεφάλια μέσα

Ξεφούσκωσε πριν καν εκφραστεί η αντίδραση της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ στις παρεμβάσεις του συγκροτήματος Λαμπράκη στα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης

Πριν καν αντιδράσει, έκανε πίσω. Πριν ακόμα παραδεχτεί την επίθεση, αναγνώρισε ελλείψεις, που τη δικαιολογούν; Η δεύτερη πράξη υποταγής της ηγεσίας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας στην κυρίαρχη πολιτική για την ΤΑ, παίχτηκε χτες, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε, με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας "Το Βήμα", που καταγγέλλουν συγκεκριμένους δημάρχους ως μαφιόζους. Είχε προηγηθεί, μόλις δύο βδομάδες πριν, στο ετήσιο συνέδριό της, η αποδοχή του νέου ρόλου που χαράσσει για το θεσμό η κυβέρνηση, η απαλλαγή του δηλαδή από τα όποια λαϊκά χαρακτηριστικά διατηρεί και η λειτουργία του ως επιχείρησης.

Προσπερνώντας τις καταγγελίες των περισσοτέρων μελών της Γενικής Συνέλευσης για σκόπιμη και μεθοδευμένη επίθεση κατά της ΤΑ από το συγκρότημα Λαμπράκη, παραβλέποντας ακόμα την αξίωση πολλών απ' αυτούς να καταγγελθεί ονομαστικά το συγκρότημα, καθώς ο ρόλος του δεν εξαντλείται στον εκδοτικό τομέα, αλλά επεκτείνεται και στη χάραξη πολιτικής, αγνοώντας, τέλος, το αίτημα των αιρετών που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ να τεθεί σε ψηφοφορία σχέδιο - πρόταση για την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ προώθησε ένα ανούσιο ψήφισμα για την ανάληψη - γενικώς - πρωτοβουλιών που θα θωρακίζουν το κύρος των αιρετών. Αυτές αφορούν τη δημιουργία εποπτικού οργάνου εσωτερικού ελέγχου κρίσεως και δεοντολογίας, που θα λειτουργεί στα πλαίσια των ΤΕΔΚ και της ΚΕΔΚΕ, την ευχή για σύντομη ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών που συνδέονται με το έργο των αιρετών, την αναμόρφωση του σημερινού πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την προετοιμασία κώδικα δεοντολογίας διενέργειας του προεκλογικού αγώνα...

Τη βούληση να μην "επιβαρυνθεί" η ΚΕΔΚΕ με την επίρριψη ευθυνών ονομαστικά στο συγκρότημα Λαμπράκη για την επίθεση κατά της ΤΑ, ανέλαβαν εκ μέρους της ηγεσίας της, τόσο ο Απ. Κοιμήσης όσο και ο Θρ. Λαζαρίδης.Οι ίδιοι, στις παρεμβάσεις τους, θέλησαν να αποδεσμεύσουν τα επίμαχα δημοσιεύματα από το ρόλο που παίζει το συγκρότημα στην πολιτική ζωή του τόπου, λέγοντας πως κι άλλες εφημερίδες και ο τοπικός Τύπος βάλλουν κατά του θεσμού. Στην κατεύθυνση αυτή έκαναν λόγο για ευθύνες των ίδιων των αιρετών, που, ως αντιπολίτευση, στρέφονται κατά συναδέλφων τους, αμαυρώνοντας έτσι το θεσμό. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Δ. Αβραμόπουλου,στο αίτημα αιρετών να καταγγελθεί ονομαστικά το συγκρότημα Λαμπράκη στο ψήφισμα: "Εμείς δεν προσωποποιούμε. Με την ίδια λογική πρέπει να αναφερθούμε και στους δημάρχους που καταγγέλλονται"!

Το βιολί της η κυβέρνηση

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μωραϊτης,και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας,που χαιρέτισαν τη Γενική Συνέλευση. Δήλωσαν πίστη στην "αποκέντρωση" που προωθεί η κυβέρνηση, προσπέρασαν την όποια αναφορά στο συγκρότημα Λαμπράκη. Ο δε υφυπουργός Εσωτερικών όχι μόνο δεν καταδίκασε το δημοσίευμα, αλλά ξεκαθάρισε πως η ΤΑ δεν είναι ο χώρος των αγγέλων. Μάλιστα, πρότεινε στους αιρετούς να καταδείξουν οι ίδιοι τους συναδέλφους τους, που δεν είναι σωστοί στη λειτουργία τους και να τους απομονώσουν. Τους παρέπεμψε στα "προϊόντα" της δουλιάς στο υπουργείο, δηλαδή τον κατασταλτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο που ενεργοποιείται, τον προληπτικό έλεγχο, την Ταμειακή Υπηρεσία, το Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών, ως το θεσμικό πλαίσιο που "εγγυάται" τη διαφάνεια στη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων. Την ίδια στιγμή, τόσο ο ίδιος όσο και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ παρέλειψαν να αναφερθούν στην πενιχρή χρηματοδότηση της ΤΑ και την παρακράτηση πόρων της, που εξυπηρετούν τον έλεγχο του θεσμού από τη μία και την ιδιωτικοποίησή του από την άλλη.

"Τους δημάρχους τους εκλέγει ο λαός"

Τις ευθύνες της ΚΕΔΚΕ στην επίθεση κατά του θεσμού υπογράμμισε, στην παρέμβασή του, ο δήμαρχος Ταύρου, Π. Βακαλόπουλος,τονίζοντας πως όταν συλλαμβάνονταν οι κοινοτάρχες στη Χαλκιδική, ή όταν σήμερα παραπέμπονται σε δίκες όσοι αντέδρασαν στο σχέδιο "Καποδίστριας", η Ενωση σιώπησε και σιωπά. Σημείωσε δε πως τα δημοσιεύματα του συγκροτήματος Λαμπράκη εξυπηρετούν την κυρίαρχη κατεύθυνση, να μετατραπεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε επιχείρηση. "Η επίθεση στην ΤΑ γίνεται από ένα έντυπο που έχει ευθύνη για τη συνολική πολιτική που ακολουθείται, που ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις, που θέλει την ΤΑ στην άκρη. Πρέπει να δηλώσουμε ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει με τους ίδιους τους δημάρχους. Αυτούς τους εκλέγει ο λαός", επισήμανε ο Π. Βακαλόπουλος.

  • Την προσπάθεια να προβληθεί, μέσα από τα δημοσιεύματα του συγκροτήματος Λαμπράκη, μια άλλη μορφή διαχείρισης, αυτή της ιδιωτικοποίησης, ως η πλέον "αδιάβλητη", αγνοώντας ότι αυτή αλλοιώνει το χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης και ανοίγει το δρόμο για αδιαφανείς διαδικασίες, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ -ΟΤΑ. "Το συγκρότημα Λαμπράκη έχει, φαίνεται, αναλάβει εργολαβικά να προωθήσει τέτοιες μορφές", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ