Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
"Γιόρτασαν" διεκδικώντας τα δικαιώματά τους

Με συγκέντρωση και πορεία διατράνωσαν χτες την αντίθεσή τους στην αντιαναπηρική πολιτική της κυβέρνησης

Με μαχητικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και πορεία προς τη Βουλή, τα Ατομα Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην αντιαναπηρική και αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η κινητοποίηση που έγινε χτες, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας για τα ΑΜΕΑ, φανέρωσε την αγωνία αυτών των ανθρώπων για το παρόν και το μέλλον τους.

Η 3η του Δεκέμβρη βρήκε τα άτομα με ειδικές ανάγκες στο "πεζοδρόμιο" να μάχονται, να δίνουν το δυναμικό "παρών" τους. Να δηλώνουν ότι θ' αντισταθούν στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, που τους οδηγεί στο περιθώριο. Πως θ' αντισταθούν στις επιλογές, που οδηγούν στο κλείσιμο τα δημόσια κέντρα εκπαίδευσης και αποκατάστασης, που συρρικνώνουν καθημερινά το δημόσιο σύστημα πρόνοιας.

"Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας",ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν στο κεντρικό πανό, που κρατούσαν οι μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Καλλιθέας. Υπενθυμίζουμε πως οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου βρίσκονται για πέμπτη μέρα σε κατάληψη, απαιτώντας να διοριστούν ειδικευμένοι καθηγητές στο σχολείο τους.

Λίγο μετά τη 1 μμ, ο κόσμος, που ήταν συγκεντρωμένος έξω από το υπουργείο, βγήκε στην οδό Αριστοτέλους. Το σύνθημα "Δώστε λεφτά για πρόνοια- παιδεία και όχι παροχές στην ολιγαρχία", "δόνησε" την ατμόσφαιρα. Τα ΑΜΕΑ διαδήλωναν πως παλεύουν για να αποτρέψουν τη χρησιμοποίησή τους, για άλλη μια φορά, σαν μέσο νέων παροχών προς το μεγάλο κεφάλαιο. Οταν η πορεία μπήκε στην Ομόνοια, το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν: "Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί".

Στη συνέχεια, μέσα από την οδό Σταδίου, η πορεία κατευθύνθηκε προς τη Βουλή, όπου το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν "Να ποιοι είναι οι εκσυγχρονιστές, από τα ΑΜΕΑ κλείνουν τις σχολές". Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών μπήκε μέσα στη Βουλή και επέδωσε "Διακήρυξη για την 3η του Δεκέμβρη" της Επιτροπής για τον Αγωνιστικό Γιορτασμό της 3ης του Δεκέμβρη.Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα στις 11 το πρωί, όπου μέχρι τη 1 το μεσημέρι τα άτομα με ειδικές ανάγκες μαζί με τους μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Καλλιθέας θα κλείσουν την οδό Θησέως, όπου βρίσκεται το σχολείο.

Αδιάφορες οι κυβερνήσεις

Πάντως, και στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στη Βουλή παρουσία του προέδρου του Σώματος Απ. Κακλαμάνη, τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) δείχνουν το μέγεθος της αδιαφορίας των κυβερνήσεων για τα ΑΜΕΑ.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα με τίτλο "Στάσεις και διαθέσεις της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες", διαπιστώνεται πως το 52,8% των ερωτώμενων απάντησαν ότι οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ασχολήθηκαν λιγότερο από όσο έπρεπε με όλο το φάσμα των προβλημάτων της αναπηρίας και τους φορείς τους, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 31,4% εκτιμάει ότι οι κυβερνήσεις δεν ασχολήθηκαν καθόλου.

Επίσης, το 30% περίπου του ενήλικα πληθυσμού της χώρας μας δηλώνει ότι στον οικογενειακό του περίγυρο απαντάται έστω και μία περίπτωση ατόμου που κατατάσσεται στην κατηγορία των "ατόμων με ειδικές ανάγκες". Το πιο συχνό πρόβλημα αναπηρίας στον ελληνικό κοινωνικό περίγυρο εντοπίζεται στην αναπηρία των άνω ή και των κάτω άκρων, σε ποσοστό 10%, και αμέσως μετά ακολουθούν οι τυφλοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ