Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θέλουν δημάρχους - μάνατζερ

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του Σπ. Χαλβατζή στην έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΚΕ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι μόνο δε βρίσκεται σε περίοδο αναβάθμισης του ρόλου της, αλλά και οδηγείται σε κατευθύνσεις που βρίσκονται σε αντίθεση με τον ουσιαστικό ρόλο και περιεχόμενό της και πολλές φορές σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες του λαού. Τα δημοσιεύματα της κυριακάτικης εφημερίδας του συγκροτήματος Λαμπράκη έρχονται ακριβώς για να διαμορφώσουν συνειδήσεις στην κατεύθυνση της μετατροπής της ΤΑ σε επιχείρηση.

Την επισήμανση αυτή έκανε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας την έκτακτη γενική συνέλευση των δημάρχων.

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος σημείωσε ότι στη βάση μιας κλιμακούμενης επίθεσης σε δημάρχους βρίσκεται η προσπάθεια για την παραπέρα υπονόμευση του πολιτικού ρόλου των αιρετών και τόνισε πως παράλληλα με την υποβάθμιση του πολιτικού ρόλου, προβάλλεται - αναδεικνύεται ο ρόλος του μάνατζερ, ο ρόλος του επιχειρηματία και η δράση της ΤΑ με βάση το κέρδος, με βάση την επιχειρηματικότητα.

Επιλεκτική ευαισθησία

Αναφερόμενος ειδικότερα στην αντίδραση της ΚΕΔΚΕ τόνισε: "Πιστεύουμε ότι τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα η ΚΕΔΚΕ πρέπει να έχουν μεγάλη ευαισθησία, να αντιδρούν άμεσα σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης, καταστολής, αλλά και διώξεων στους αιρετούς. Ωστόσο, είπε, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έγινε αυτό ούτε όταν διώχτηκαν κοινοτάρχες στη Χαλκιδική, που συνελήφθησαν, προπηλακίστηκαν, ούτε γι' αυτούς που τώρα διώκονται, σέρνονται στα δικαστήρια, γιατί αντέδρασαν στο σχέδιο "Καποδίστριας"".

Ο ομιλητής εντόπισε την ενδεχόμενη διοχέτευση στο "Βήμα", από τις ίδιες τις δημόσιες υπηρεσίες, επιλεγμένων εγγράφων σε βάρος δημάρχων και τόνισε πως όσοι μεθόδευσαν αυτήν την επίθεση δε θέλουν μόνο να χτυπήσουν αιρετούς, αλλά έχουν κι άλλους γενικότερους στόχους. Σημείωσε το γεγονός ότι ενδεχομένως πολλοί αιρετοί να συμφωνούν με τις κατευθύνσεις για δήμους - επιχειρήσεις, όμως, συμπλήρωσε, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η συναίνεση, η αποσιώπηση ή ακόμη και η μη αντίδραση σε κατευθύνσεις περιορισμού του πολιτικού ρόλου της ΤΑ, όπως είναι και οι προσπάθειες αυθαίρετης παρακράτησης πόρων ή η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους στην αυτοδιοίκηση, αποθρασύνουν τους εμπνευστές αυτών των σχεδίων και ιδιαίτερα τους κύκλους εκείνους που προώθησαν και εφάρμοσαν διατάξεις, όπως ότι το κράτος μπορεί να απαλλοτριώνει κοινόχρηστους χώρους δήμων και κοινοτήτων και να τους εκχωρεί στο μεγάλο κεφάλαιο, με διάφορους ψευδεπίγραφους τίτλους, όπως επιχειρήσεις "μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα".

Τα πράγματα με τ' όνομά τους

Κάνοντας ακόμα πιο καθαρό σε τι αναφέρεται, ο Σπ. Χαλβατζής είπε χαρακτηριστικά: "Ο εκδότης του "Βήματος" ο κ. Λαμπράκης έχει αρκετές οικονομικοκοινωνικές πολιτικές και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, πολλών δισεκατομμυρίων οι οποίες έχουν επιγραφή "μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα"". Ανάμεσα στα χειροκροτήματα που συνόδευαν αυτή τη φράση, ο ομιλητής συνέχισε: "Και φυσικά είναι ο τελευταίος, ο εκδότης του συγκροτήματος, που νομιμοποιείται να απευθύνεται στην ΤΑ και με αυτόν τον τρόπο. Το συγκρότημα το οποίο κουμαντάριζε και κουμαντάρει την πολιτική ζωή, ρίχνει ή ανεβάζει κυβερνήσεις, υπονομεύει ανθρώπους, σπιλώνει, συκοφαντεί κλπ. Και βεβαίως, είναι βουτηγμένο σε πολλά. Τα ξέρετε άλλωστε και για τους ορεινούς όγκους και για το Μέγαρο Μουσικής και για την ανάπλαση της Πάτρας...".

Στο σημείο αυτό κάποιος σύνεδρος φώναξε: "Ολοι ξέρουν, αλλά φοβούνται να μιλήσουν".

"Εμείς ως Κόμμα, απάντησε ο Σπ. Χαλβατζής, λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και δε λέμε γενικά και αόριστα ότι υπάρχουν κάποιοι που καταδυναστεύουν την ελληνική κοινωνία. "Εξι" οικογένειες είναι: Λάτσης, Βαρδινογιάννης, Κόκκαλης, Λαμπράκης, Αλαφούζος κλπ. Γνωστά πράγματα. Σε κατ' ιδίαν συναντήσεις όλοι τα λένε".

Η βάση του προβλήματος

Αναφερόμενος ειδικότερα στα της Αυτοδιοίκησης, σημείωσε πως ορισμένα εκφυλιστικά φαινόμενα που παρουσιάζονται δεν οφείλονται και δεν είναι αποκλειστικά στην ευθύνη κάποιων αιρετών. Εχουν βάση και προέρχονται από τις ίδιες θεσμοθετημένες διατάξεις και από τον επιβαλλόμενο τρόπο διαχείρισης. "Δεν καταδικάζουμε, συμπλήρωσε, ούτε αθωώνουμε κανέναν εκ των προτέρων. Συμφωνούμε ότι ο καθένας πρέπει να κρίνεται. Διαφωνούμε όμως και με την έννοια της δημόσιας αρχής του άρθρου 18 και το είχαμε επισημάνει όταν ακόμα συζητιόταν ο νόμος 2218. Τα όργανα της ΤΑ πρέπει να απαιτήσουν θεσμούς και διαδικασίες για την κρίση των πράξεών τους που θα κατοχυρώνουν ουσιαστικό έλεγχο στη βάση της αιρετότητας. Και βεβαίως και από την τακτική δικαιοσύνη, που ένα τμήμα της πρέπει να εξειδικευτεί σε θέματα ΤΑ. Ομως για μας, ο ουσιαστικός έλεγχος των αιρετών πρέπει να γίνεται από τον ίδιο το δημότη. Για να είναι πραγματικός και δίκαιος αυτός ο έλεγχος, απαιτείται η ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας, της άμεσης σχέσης αιρετών και δημοτών". Ως προς αυτό ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής της απλής αναλογικής και την ανάγκη διαφανούς λειτουργίας των ΔΣ. "Γιατί, τόνισε, μια λειτουργία που κατοχυρώνει και περιφρουρεί τον πολιτικό ρόλο του ΔΣ και των μελών του, προλαμβάνει και συχνά σταματά ακόμα και παραλείψεις ή τρέχοντα λάθη ή διαδικαστικά λάθη. Πολύ περισσότερο διασφαλίζει το ίδιο το κύρος του δημάρχου. Το θέμα δεν είναι τεχνοκρατικό, είναι πολιτικό.

Το βασικότερο, κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής, είναι ή έγκυρη, η ολοκληρωμένη ενημέρωση του λαού. Για προγράμματα, για έργα, για κατευθύνσεις. Κατοχυρώνει τη δράση, όχι μόνο του ΔΣ, αλλά βοηθά στη δράση, στον προσανατολισμό, στο έργο της ΤΑ. Αν η ΤΑ ενημερώσει και στηριχτεί στο λαό, μπορεί να προχωρήσει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ