Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ως πότε θα αναβιώνει η δικτατορία στη Χαλκιδική;

Επίκαιρη Ερώτηση της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στον πρωθυπουργό

Το θέμα της κατάλυσης της δημοκρατίας στην περιοχή της Χαλκιδικής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της πολυεθνικής TVX, φέρνει στη Βουλή η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με Επίκαιρη Ερώτηση, που απευθύνει στον πρωθυπουργό.

"Από το βράδυ της Κυριακής 23 - 11 - 1997 - σημειώνει η Αλ. Παπαρήγα - με την εφαρμογή των 794/71 και 269/72 χουντικών νόμων, έχει καταλυθεί η δημοκρατία στην περιοχή των Κοινοτήτων Ολυμπιάδας και Βαρβάρας του Νομού Χαλκιδικής.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού για την άρση των σχετικών νόμων, εκατοντάδες οπλισμένοι άνδρες των ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ με αύρες, κλούβες, χημικά και άλλα μέσα συνεχίζουν να στρατοπεδεύουν στις εγκαταστάσεις της TVX Gold Inc, καθώς και στη γύρω περιοχή. Πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε όσους κινούνται στην περιοχή και την επισκέπτονται ή απομακρύνονται από αυτήν".

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης - επισημαίνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - είναι:

  • Επικρατείκαθεστώς τρομοκρατίας και οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στις καθημερινές τους εργασίες, αλλά και στις άλλες δραστηριότητές τους. Οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να βοσκήσουν και να προστατέψουν τα ποίμνιά τους, οι υλοτόμοι να εργαστούν στο δάσος, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να πηγαινοέρχονται στα σχολεία τους κλπ.
  • Επιβαρύνεται το κράτος, σε περίοδο σκληρής λιτότητας για το λαό, με τεράστια έξοδα, εξαιτίας της μεγάλης αστυνομικής δύναμης, που εδώ και αρκετούς μήνες είναι εγκατεστημένη στην περιοχή και ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι άνδρες της.

"Μάρτυρες της αναβίωσης του δικτατορικού καθεστώτος υπήρξε κλιμάκιο του ΚΚΕ που επισκέφτηκε την Κυριακή 30.11.1997 την περιοχή", αναφέρει η Α. Παπαρήγα και τονίζει:

"Ολα αυτά, προκειμένου με κάθε τρόπο να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει η μεταλλουργία χρυσού στην κοιλάδα της Ολυμπιάδας από την TVX Gold Inc, στην οποία, με σκανδαλώδη τρόπο και έναντι του ευτελούς ποσού των 11 δισ. δρχ. παραχωρήθηκαν 314 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταλλειοκτησίας, όταν η αξία των αποβλήτων και του ορυκτού πλούτου ξεπερνά το 1 τρισ. δρχ.".

"Πέρα από αυτό όμως - υπογραμμίζεται στην Ερώτηση - αποσκοπεί και στην καταστολή κάθε αντίθεσης και αντίστασης του λαού μας στην παραχώρηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου μας στο μεγάλο κεφάλαιο και στα μονοπώλια, ντόπια και ξένα".

Καυτά ερωτήματα

Καταλήγοντας η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει στον πρωθυπουργό τα εξής καυτά ερωτήματα:

  • Πότε θα αποκατασταθεί η δημοκρατία και η ηρεμία στην περιοχή;
  • Πότε θα απομακρυνθούν οι δυνάμεις της αστυνομίας, για να μπορούν οι κάτοικοι ν' ασχολούνται απερίσπαστα με τις εργασίες και άλλες δραστηριότητές τους;
  • Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την προστασία του ορυκτού πλούτου της περιοχής από τη ληστρική εκμετάλλευση της TVX Gold Inc;
  • Πώς θα προστατέψει το φυσικό περιβάλλον και τις αρχαιότητες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο;
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την προστασία των άλλων πηγών απασχόλησης και εσόδων των κατοίκων, όπως του τουρισμού, της υλοτομίας, της κτηνοτροφίας, τηςγεωργίας, της αλιείας κ. λπ.;
  • Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική μελέτη της επιτροπής του ΙΓΜΕ, η οποία είναι έτοιμη, όπως ζητάνε οι πρόεδροι των κοινοτήτων της περιοχής και αν θα ικανοποιηθεί αμέσως το αίτημά τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ