Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στους δρόμους του αγώνα η αγροτιά
  • Πυρετός προετοιμασίας, ενόψει των αυριανών μεγάλων αγροτικών συλλαλητηρίων σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αίγιο. Σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία
  • Με συμμετοχή αντιπροσωπειών από όλη τη χώρα, αύριο στη Λάρισα η πανελλαδική σύσκεψη Συντονιστικών Επιτροπών

Στον παλμό της αγωνιζόμενης αγροτιάς ζει ξανά η Ελλάδα. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, παίρνουν πανελλαδικές διαστάσεις, αφού, εκτός από το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, που διοργανώνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, αύριο στη Λάρισα, στον αγώνα βγαίνουν και αγρότες άλλων αγροτικών περιοχών της χώρας. Η πάλη θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί και τον καλύτερο προγραμματισμό και συντονισμό της θα συζητήσουν αντιπροσωπείες των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, που θα λάβουν μέρος σε πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιείται αύριο, στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας.

Σήμερα την αρχή κάνουν οι καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας που στις 9 το πρωί θα πραγματοποιήσουν αγωνιστικό συλλαλητήριο στη θέση Σαμάρι πάνω στην Εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, με κύριο αίτημα να καταβληθούν εδώ και τώρα τα χρήματα, που χρωστούν εδώ και έξι μήνες σε πολλούς καπνοπαραγωγούς του νομού οι καπνέμποροι Χαρδαλιάς και Πετρίδου. Η ΟΣΑ Αιτωλοακαρνανίας σε ανακοίνωσή της απευθύνεικάλεσμα σε όλους τους αγρότες του νομού να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο.

Αύριο, εκτός από τη Λάρισα, μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.Οι αγρότες της περιοχής θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία δικαστηρίων και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Αύριο, επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών της Αιγιάλειας διοργανώνει παναγροτικό συλλαλητήριο στις 10 το πρωί στην πλατεία Λαύρας στο Αίγιο.

Στη Θεσσαλία

Αγωνιστικός συναγερμός επικρατεί στη Θεσσαλία. Οι αγρότες των επαρχιών και των χωριών της περιοχής είναι έτοιμοι να "κατέβουν" μαζικά και δυναμικά αύριο στη Λάρισα, δίνοντας απάντηση στην κυβέρνηση που συνεχίζει την πολιτική ξεκληρίσματος, την οποία επιβάλλει η ΕΕ.

Κοινοτάρχες κι άλλοι μαζικοί φορείς των χωριών έχουν ναυλώσει εκατοντάδες λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους αγρότες, "συν γυναιξί και τέκνοις" στο συλλαλητήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Καρδίτσα έχουν ναυλωθεί ήδη πάνω από 60 λεωφορεία και αγροτικά στελέχη του νομού υπολογίζουν πως οι Καρδιτσιώτες που θα "κατέβουν" στη Λάρισα, θα ξεπεράσουν τις 4.000!

Η προσέλευση στο χώρο του συλλαλητηρίου θα γίνει οργανωμένα, όπως αποφάσισε η ΠΑΣΕ. Στις 9 π.μ. οι Καρδιτσιώτες θα συγκεντρωθούν στον κόμβο της Ιτέας κι από κει το "κονβόι" των λεωφορείων και των ΙΧ αυτοκινήτων θα ξεκινήσει για τη Λάρισα. Επόμενος σταθμός θα είναι στις παρυφές της πόλης κι από κει ο κόσμος, σχηματίζοντας το "καρδιτσιώτικο μπλοκ" και κρατώντας "πανό", πικέτες, μαύρες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, θα πραγματοποιήσει πορεία προς την κεντρική πλατεία της θεσσαλικής πρωτεύουσας.

Οι Τρικαλινοί θα συγκεντρωθούν στο Ζάρκο και στη συνέχεια θα πάνε οργανωμένα στο χώρο του συλλαλητηρίου. Ανάλογος προγραμματισμός έχει γίνει για τους αγρότες της Μαγνησίας και των επαρχιών της Λάρισας.

Το αυριανό συλλαλητήριο θα πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα,αφού θα συμμετέχουν σ' αυτό εργαζόμενοι, άνεργοι, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχοι, μαθητές της περιοχής. Στους νομούς πραγματοποιούνται συσκέψεις μαζικών φορέων - χτες έγινε στα Τρίκαλα - για να εκφραστεί η έμπρακτη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη στον αγώνα της αγροτιάς.

Μαθητές πολλών γυμνασίων και λυκείων της περιοχής δηλώνουν συμμετοχή στα λεωφορεία, που θα τους μεταφέρουν στη Λάρισα, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πατεράδες και τις μανάδες τους, που μάχονται για την επιβίωση, για να μείνουν στα χωριά τους, να καλλιεργούν τη γη και να μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας, διατηρώντας "ως κόρη οφθαλμού" την ενότητά τους κι έχοντας στο πλευρό τους τους άλλους εργαζόμενους, τους ΕΒΕ, τους νέους, θα δώσουν ξανά μια αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι έτσι ή αλλιώς οι "διαφορές" τους με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ θα λυθούν "στα μπλόκα" του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ