Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατακόρυφη πτώση της τιμής του λαδιού

Σε κατακόρυφη πτώση εξωθούνται φέτος οι τιμές παραγωγού στο λάδι και οι ελαιοπαραγωγοί οδηγούνται στην καταστροφή, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν τα επιτελεία των Βρυξελλών και η κυβέρνηση, καθώς και από τις εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εμπόρων - βιομηχάνων και των πολυεθνικών τροφίμων.

Με το ξεκίνημα της φετινής ελαιοκομικής περιόδου οι τιμές στο λάδι έπεσαν σε εξευτελιστικά επίπεδα (σχεδόν στο μισό σε σχέση με την αντίστοιχη εποχή πέρσι), οδηγώντας τους ελαιοπαραγωγούς σε αδιέξοδο. Το άλλοθι που προβάλλεται για να δικαιολογηθεί η θεαματική πτώση των τιμών, είναι ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά και την ΕΕ. Από την άλλη όμως η πτώση αυτή δε σημαίνει και μείωση της τιμής που αγοράζουν οι καταναλωτές το λάδι από τα σούπερ μάρκετ, το αντίθετο μάλιστα. Μετά και την εξέλιξη αυτή, οι ελαιοπαραγωγοί δέχονται ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα, που έρχεται να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την πληγή που άνοιξε το υψηλό πρόστιμο συνυπευθυνότητας που επέβαλε η ΕΕ για την περίοδο 1996/97, κόβοντας το 1/3 της επιδότησης (156 δραχμές το κιλό). Το κακό όμως για τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας δε φαίνεται να σταματά εδώ, αφού στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" στα επιτελεία των Βρυξελλών ετοιμάζονται νέες καταστροφικές προτάσεις για την ελαιοκαλλιέργεια, με κύριους άξονες την κατάργηση της τιμής παρέμβασης και να δίνεται η επιδότηση ανά δέντρο.

Αναφορικά πάντως με τις τιμές, τα στοιχεία που διαθέτει η τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση "Ελαιουργική" κάνουν λόγο για μείωση της τιμής κατά μέσο όρο φέτος στο λάδι, κατά 53% σε σχέση με πέρσι. Με βάση τα στοιχεία της "Ελαιουργικής", πέρσι τον Νοέμβρη οι τιμές του ελαιολάδου για το έξτρα παρθένο (0,5 δέκατα) είχε τιμή 1.180-1.200 δραχμές το κιλό και το βιομηχανικό 980-1.050 δραχμές.Οι τιμές παραγωγού σήμερα για το έξτρα παρθένο είναι 720-760 δραχμές το κιλό, για το λάδι οξύτητας 1-2 βαθμών 590-680 δραχμές και 2-3 βαθμών 530-580 δραχμές και για τα ελαιόλαδα με βάση τους 5 βαθμούς 460-480 δραχμές. Ωστόσο όμως, οι τιμές που σκοπεύουν να δώσουν οι έμποροι - βιομήχανοι θα είναι ακόμα πιο μικρές. Η "Ελαιουργική" πάντως χτες πραγματοποίησε συνδιάσκεψη, χωρίς όμως να λάβει κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις σε όφελος των ελαιοπαραγωγών και η όλη συζήτηση κινήθηκε αποπροσανατολιστικά και στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής. Ξεχώρισε όμως η πρόταση για αύξηση του ποσοστού κράτησης (χαράτσι) στην επιδότηση από το 0,8% (στην πράξη είχε γίνει 1%) στο 1,4%! Επίσης συστάθηκε επιτροπή, ενόψει της ευρείας σύσκεψης που έχει προγραμματιστεί να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, στα πρότυπα των συσκέψεων - κοροϊδία που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Οργή και αγανάκτηση

Η όλη κατάσταση που διαμορφώνεται στο λάδι έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους ελαιοπαραγωγούς.

Μιλώντας για το θέμα αυτό στο "Ρ" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αρχάνων Ζαχάρης Καλαθάκης,τόνισε ότι οι τιμές θα μειωθούν δραματικά εξαιτίας της προσπάθειας της ΕΕ "να στηρίξει το σπορέλαιο σε βάρος του ελαιόλαδου" και συνέχισε: "Αν οι τιμές συνεχίσουν αυτή την πορεία, πολύ φοβάμαι ότι ο κόσμος θα εγκαταλείψει αργά ή γρήγορα την καλλιέργεια της ελιάς, αφού παράλληλα μειώνονται και οι επιδοτήσεις". Ο Ζαχ. Καλαθάκης χαρακτηρίζει ως "τεχνάσματα των Βρυξελλών" όλα εκείνα που ακούγονται για υπερπαραγωγή ελαιόλαδου και τεράστια αποθέματα από την περσινή σοδειά.

Η αντιαγροτική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και οι αποφάσεις των Βρυξελλών, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες των Αρχάνων. Οπως τονίζει ο Ζαχ. Καλαθάκης: "Σήμερα βλέπουμε την Αρχανιώτικη κοινωνία, να βρίσκεται σε οικονομική εξαθλίωση. Την ίδια ώρα οι κομματικοί μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ λειτουργούν σαν τους δοσιλόγους της κατοχής και δεν αφήνουν τον κόσμο να ενημερωθεί σωστά για τα προβλήματά του".

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχάνων Βαγγέλης Γενειατάκης καταγγέλλει την κυβέρνηση, ότι με την πολιτική της οδήγησε τους συνεταιρισμούς στη χρεοκοπία. "Ο δικός μας συνεταιρισμός χρωστά σήμερα γύρω στα 5 δισ. δραχμές και σε λίγο βάζει λουκέτο. Ενας συνεταιρισμός που ήταν κάποτε ο καλύτερος στα Βαλκάνια"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ