Σάββατο 6 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ανάγκη μια διεκδικητική δημοτική αρχή

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας).-

Τη "μίζερη οικονομική κατάσταση που διαχειρίζεται ο Δήμος Ηρακλείου" ανέλυσε στη διάρκεια προχτεσινής συνέντευξης Τύπου η "Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών" Ηρακλείου. Ο επικεφαλής της παράταξης Στέλιος Ορφανός άσκησε κριτική στην πολιτική που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή και τόνισε πως θέση της "Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών" είναι η ανάπτυξη διεκδικητικού ρόλου "που οφείλει να παίξει ο δήμος σε σχέση με το μαζικό κίνημα. Οι υπόλοιπες παρατάξεις στο δήμο αγνοούν σκόπιμα αυτόν το ρόλο", τόνισε χαρακτηριστικά ο Στ. Ορφανός.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 1998 τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της επιχορηγείται με το πενιχρό ποσοστό του 2,55% από τον κρατικό προϋπολογισμό, "ενώ οι δημότες κάθε δήμου και πρώτα απ' όλους οι εργαζόμενοι, πληρώνουν πάρα πολλά στο κράτος και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια ώρα, τόνισε, παίρνουν σε αντάλλαγμα ψίχουλα μέσα από τη σκληρή λιτότητα, θύμα της οποίας είναι και η Αυτοδιοίκηση". Το Ηράκλειο, συνέχισε, προσφέρει ετήσια στο κράτος και στην Ευρωπαϊκή Ενωση πάνω από 200 δισεκατομμύρια δραχμές σε φόρους. Στο σημείο αυτό σημείωσε πως "ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι περίπου 10 δισ., από τα οποία περίπου 3 με 4 δίνονται από κρατικές και κοινοτικές επιχορηγήσεις. Από αυτά μένουν 4 με 4,5 δισ. το χρόνο για κάθε είδους έργα, μικρά και μεγάλα. Τα ποσά αυτά είναι ακόμα μικρότερα, αν υπολογίσει κανείς τη χαμηλή απορροφητικότητά τους".

Ο Στ. Ορφανός, αναφερόμενος στο συμπέρασμα της πρόσφατης γενικής συνέλευσης της παράταξης, τόνισε: "Ο Δήμος Ηρακλείου σήμερα είναι "λίγος", δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες των 150 χιλιάδων δημοτών του. Τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά δεν έχει τη δύναμη να σηκώσει το βάρος των προβλημάτων της πόλης και να δώσει λύσεις. Αποψη της κίνησής μας είναι ότι η ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του δήμου μέσα στην κοινωνία είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη".

Τέλος, ο Στ. Ορφανός προχώρησε και σε αυτοκριτική της παράταξης, για την αποδοχή της αντιδημαρχίας, που ανατέθηκε στον δημοτικό της σύμβουλο Γιώργο Βασιλειάδη. "Ηταν λάθος μας αυτό τόνισε, διότι έτσι εμφανίστηκε μια συνεργασία μας με το δήμαρχο Κώστα Ασλάνη που ουδέποτε υπήρξε στην πραγματικότητα".

Η επόμενη συνέλευση της παράταξης θα γίνει τον Φλεβάρη για να εξεταστεί η προεκλογική εμφάνιση και τακτική και να επιλεγεί ο υποψήφιος δήμαρχός της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ