Σάββατο 6 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κάλεσμα για μια πλατιά αγωνιστική συμπαράταξη

Δόθηκαν χτες το βράδυ σε δημόσιο διάλογο από τον Λεων. Αυδή 16 σημεία για ένα σχέδιο προγραμματικής διακήρυξης

"Διεκδικούμε την πόλη μας". Στις τέσσερις αυτές λέξεις, συνοψίζεται η θέση - πρόσκληση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", προς όλους εκείνους που συμφωνούν, όπως σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Λεων. Αυδής,στο να "διεκδικούμε το περιβάλλον μας, τους χώρους μας, τον πολιτισμό μας, τα κοινωνικά μας δικαιώματα, τις ελευθερίες μας. Σ' εκείνους που βρισκόμαστε σε ρήξη με τα συμφέροντα και την πολιτική που επιβουλεύονται το χώρο μας, τα δικαιώματά μας, τις κατακτήσεις μας".

Στην παρουσίαση, χτες το απόγευμα, των βασικών κατευθυντήριων αρχών της εκλογικής διακήρυξης της παράταξης, ο Λεων. Αυδής κάλεσε όσους δε βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση στην πόλη και επιθυμούν να παλέψουν για μια διαφορετική Τοπική Αυτοδιοίκηση, να καταθέσουν τον προβληματισμό τους, τις προτάσεις τους, για να σχηματιστεί, χωρίς διεργασίες κορυφής, μια πλατιά συμπαράταξη που θα προασπίζει τα συμφέροντα του λαού της Αθήνας. Που θα αντιτίθεται στην αυξανόμενη επιβάρυνση των δημοτών, με πρόσθετες ποικιλώνυμες φορολογίες και έμμεσες επιβαρύνσεις, στο όνομα, δήθεν, της αυτοτέλειας και αυτοδυναμίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Που θα αποτρέψει να χρησιμοποιηθεί ο δήμος ως πολιορκητικός κριός για την αποβολή των κατοίκων, των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων από το φιλέτο της πόλης, που θα αξιοποιηθεί για την εγκατάσταση χρηματιστικών και μεταπρατικών δραστηριοτήτων και για την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών με τις ιδιωτικοποιήσεις.

"Χρειαζόμαστε τις ιδέες, τη συζήτηση, σημείωσε ο Λεων. Αυδής, για να σχηματίσουμε μια συναντίληψη, όχι μόνο με παρατάξεις, ομάδες ή συσπειρώσεις, αλλά και με μεμονωμένα πρόσωπα, υπό μια προϋπόθεση: Να έχουν θέσει μια διαχωριστική γραμμή στα συμφέροντα, τα οποία υποστηρίζουν και εκείνα, που αντιτίθενται. Γιατί ό,τι συμβαίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι συνάρτηση της πολιτικής των κυρίαρχων κύκλων. Ετσι, όταν ακούμε για οράματα, πρέπει να ξέρουμε και σε ποιον αναφέρονται". Το νερό, για παράδειγμα, συνέχισε χαρακτηριστικά επικαλούμενος ένα μύθο του Αισώπου, δεν είναι, όπως πιστεύεται, για όλους καλό. Είναι καλό για το ψάρι, αλλά κακό για τη γάτα. Και πρέπει να σας πούμε, ότι εμείς μεροληπτούμε. Δεν είμαστε με τη γάτα, αλλά με το ψάρι. Εχουμε διαλέξει...

Υπό την προϋπόθεση αυτής της επιλογής, ο Λεων. Αυδής υπογράμμισε ότι οι κομματικές προτιμήσεις ή εντάξεις, οι ειδικότερες πολιτικές και κοσμοθεωρητικές απόψεις που θα μετέχουν στη συμπαράταξη, μπορούν να είναι ποικίλες. "Η συμπαράταξη και η επιτυχία της θα είναι κοινή και κάθε πρόσωπο, πολιτική δύναμη ή σχηματισμός, που θα μετάσχει, θα έχει ισότιμο μερίδιο σ' αυτήν. Η "Αγωνιστική Συνεργασία" δεν έχει σκοπό να μονοπωλήσει τα αποτελέσματα του αγώνα ούτε να υποβιβάσει τους συναγωνιστές της συμπαράταξης σε ...λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις", τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με το χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής, που απέδωσε στις δημοτικές εκλογές ο πρωθυπουργός, και πόσο αυτό επηρεάζει τους στόχους της συμπαράταξης, ο Λεων. Αυδής σχολίασε: "Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δημοψήφισμα μεταξύ δύο φαινομενικών αντιπαραθέσεων. Οπως ακριβώς η φιλολογία περί "κεντροαριστεράς" ή η καραμέλα του "αντιδεξιού" μετώπου. Το ζήτημα δεν είναι να επιλέξει κανείς τη σημερινή κυβερνητική πολιτική και την έκφρασή της στο Δήμο της Αθήνας ή μια άλλη εκδοχή τους. Το ζήτημα είναι να απελευθερωθούν δυνάμεις που θα αντιταχθούν συνολικά στις κατευθυντήριες γραμμές αυτής της πολιτικής, που θα πουν όχι στους κυρίαρχους κύκλους και τα συμφέροντά τους".

Εμείς, κατέληξε καταχειροκροτούμενος, είμαστε βέβαιοι ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, αυτόν της ρήξης με τα κατεστημένα συμφέροντα, της προάσπισης των δικαιωμάτων, των κατακτήσεων, των συμφερόντων του αθηναϊκού λαού.

Στη γεμάτη αίθουσα της "Παναρκαδικής", διακρίναμε, ανάμεσα σε πολύ κόσμο, τον Σπ. Χαλβατζή,επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την Ηρα Βαλσαμάκη,δημοτική Σύμβουλο στο Δήμο Αθηναίων, τις συγγραφείς Ζωή Βαλάση και Πέπη Δαράκη,η οποία διατέλεσε και δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων. Ακόμη τον πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Τάκη Παπά,τους Βασίλη Δημόπουλο και Αντώνη Μπιτσάκη,μέλη του ΔΣΑ, ανάμεσα σε πολλούς ακόμη δικηγόρους. Τον εκδότη Ν. Γ. Κυριαζόπουλο,αρχιτέκτονες, μέλη του ΣΑΔΑ, ανάμεσά τους την Ρ. Λευκαδίτου,τον Γ. Μάρραιη,πολιτικό μηχανικό, τον Στ. Ψωμιάδη,πρόεδρο του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Πετραλώνων.

Επίσης, τις Φ. Δημαρόγκωνα, Ε. Γιώτη, Ν. Πασαλιμανιώτη, Π. Στεφανίτση εκπροσώπους Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, μαζικών φορέων και Πολιτιστικών Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Παρόντες, επίσης, οι Στ. Βαρουτσής,μέλος του Τμήματος ΤΑ της ΚΕ του ΚΚΕ, Φρόσω Κορτζίδου,από την Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, Επ. Πανάς,καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου ΑΣΟΕΕ, Μ. Διομείδης,εκπρόσωπος της ΑΚΟΑ, Γ. Θεοδωράτος,δημοτικός σύμβουλος Αγ. Αναργύρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχολείο στη μνήμη του Λεων. Αυδή (2002-11-01 00:00:00.0)
Με τη Συμπαράταξη διεκδικούμε την πόλη μας (2002-03-05 00:00:00.0)
Ενας χρόνος πλούσιας δράσης (2000-01-20 00:00:00.0)
Δικηγόροι στηρίζουν "Συμπαράταξη" (1998-10-09 00:00:00.0)
Να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας (1998-09-11 00:00:00.0)
Συμπαράταξη για την Αθήνα! (1998-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ