Σάββατο 6 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προς Γοργοπόταμο

Ο δρόμος για τον Γοργοπόταμο δε χορτάριασε. Πάχνες δεν κάλυψαν τα κράσπεδά του και στις κόχες του δε φύτρωσαν αγκάθια. Λήθαργος δεν τον σκέπασε. Ο δρόμος προς το Γοργοπόταμο παράμεινε ανοιχτός, όσο ανοιχτά παράμειναν τα οράματα και τα ιδανικά που δε δικαιώθηκαν. Στέρεο οικοδόμημα, θεμέλιο ζυμωμένο μ' αίμα. Τ' αχνάρια της δόξας δεν ποδοπατήθηκαν. Γίνανε ολόλαμπροι φωτεινοί φάροι να φωτίζουν τις καινούριες γενιές που έρχονται. Παρακαταθήκη και κληρονομιά στους καινούριους, γιομάτους οργή αγώνες που φτάνουν.

Λεφούσια τα πούλμαν, το 'να πίσω στ' άλλο, άδειασαν τις γειτονιές της Αθήνας και της Ελλάδας ολόκληρης, παίρνοντας το δρόμο για το Γοργοπόταμο. Ν' αποτίσουν φόρο τιμής στην αθάνατη εποποιία της Εθνικής μας Αντίστασης και να στεφανώσουν το πρωτοπαλίκαρό του, τον πρωτοκαπετάνιο Αρη.

Τα γαλανόλευκα λάβαρα των αντιστασιακών οργανώσεων κι οι κόκκινες σημαίες κάλυπταν ένα πολύβουο ανθρωπομάνι. Ασπρα, γκρίζα και κατάμαυρα μαλλιά ανασκάλευαν θύμησες παλιές, παραμέριζαν προκαταλήψεις και μαστίγωναν ανελέητα το χρόνο.

Πέρα από τις συννεφιασμένες βουνοκορφές και μέσα απ' την κοιλάδα του ποταμού, ένας αχνός πέπλος, απαλός σα χρυσόσκονη ήρθε και μεταμόρφωσε το χώρο.

Κι ακούστηκε έκρηξη τρομαχτική. Και σκίσαν γύρα τα βουνά, κι αντήχησε ο αχός απ' τα φαράγγια. Κι η γέφυρα χίλια συντρίμμια τινάχτηκε στους ουρανούς. Λαμπάδιασε ο τόπος και μια ομπρέλα από πολύχρωμα λαμπιόνια και μια βροχή από αστέρια φώτισαν τα γύρω μ' ένα φως άσβεστο και παντοτινό, βγαλμένο μέσα απ' το βάθος της καρδιάς.

Και δεν ήταν ένας και δυο και τρεις και χίλιοι δεκατρείς, μα ήταν χιλιάδες, μιλιούνια αμέτρητα.

Αρματωμένοι σταυραετοί και καβαλάρηδες, με μαύρα σκουφιά και μαύρες γενειάδες κρατούν γερά τα γκέμια και τ' άλογα σωπαίνουν. Ανταρτοπούλες και αντάρτισσες με αρμαθιές τα τσαπράζια και τα φυσεκλίκια, με τη φλόγα στα μάτια και το πάθος γι' αγώνα στην ψυχή.

Η πλατεία γίνεται ξαφνικά αντάρτικο ετοιμοπόλεμο λημέρι. Μερικοί, οι πιο πολλοί ίσως, αναθυμούνται και δακρύζουν. Τα σήμαντρα χτυπούν, σάλπιγγες και παιάνες παιανίζουν. Δεν πέσατε θύματα αδέλφια εσείς. Εσείς χαράξατε δρόμους κι άνοιξαν τα λαγούμια για τη λευτεριά. Εσείς με το θάνατό σας αναστήσατε όνειρα και προοπτικές. Εσείς ξαναγεννηθήκατε μέσα από τις καρδιές χιλιάδων αγωνιστών.

Ο τόπος δονείται από συνθήματα και ζητωκραυγές κι ο Μαυροσκούφης Καβαλάρης ζωντανεύει πάνω στ' άλογο. Πέφτουν οι πρώτες μπαταριές, στήνονται στέκια χορευτών και το τραγούδι αρχίζει "Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει περήφανο χαιρετισμό". Στ' άρματα στ' άρματα και γέμισαν οι λαγκαδιές και γέμισαν οι απάτητες βουνοκορφές και ξαναζωντάνεψε τ' αρματολίκι. "Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά ντουφέκια πέφτουν. Ο Αρης κάνει πόλεμο μ' αντάρτες παλικάρια.

- Πλάι στο Γέρο του Μωριά, το Διάκο, τον Ανδρούτσο, τον Καραϊσκάκη, τον Νικηταρά, πλάι στον Μακρυγιάννη, πλάι στους ήρωες του '21, οι αγωνιστές της ηρωικής ΕΑΜικής Αντίστασης θα στέκουν αθάνατες μορφές.

Κι ήρθε και κατάκατσε ο κουρνιαχτός κι άρχισε μια ψιλή χαδιάρικη βροχή κι ήταν όλα όπως πρώτα λιτά και όμορφα, όπως λιτά και όμορφα ταιριάζει στους αγωνιστές ν' αναθυμούνται.

Κι ήταν όλα καλοδεχούμενα και οι τόκες και τα σφιχταγκαλιάσματα γιατί όλοι είχαν γίνει για λίγο 20 χρονών.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση τιμής για τον ηρωικό αγώνα του ΔΣ Σάμου (2022-08-05 00:00:00.0)
Η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση... Είναι εδώ! (2009-12-04 00:00:00.0)
Μνήμες από τα Δεκεμβριανά του 1944 (1999-12-11 00:00:00.0)
Ο Γοργοπόταμος (1997-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ