Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο υπουργός αγνόησε τους τυφλούς

Προχώρησαν σε κατάληψη του γραφείο του και ο Κ. Γείτονας δεσμεύτηκε ότι θα συναντηθεί με τη Διοίκηση του Συνδέσμου τους τη Δευτέρα

Μολονότι ήταν από μέρες γνωστή η χτεσινή κινητοποίηση των τυφλών στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, με αίτημα να συναντηθούν με την ηγεσία του, εντούτοις ο υπουργός Κ. Γείτονας τους αγνόησε και αποχώρησε "στα... κρυφά" από το γραφείο του. Ετσι, αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) σε ένδειξη διαμαρτυρίας προχώρησε στην κατάληψη του γραφείου του υπουργού μέχρι αργά το βράδυ.

Την ίδια ώρα που η αντιπροσωπεία του ΠΣΤ έκανε την κατάληψη, οι τυφλοί έκαναν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο, "κλείνοντας" την οδό Αριστοτέλους. Η υπομονή και επιμονή των συγκεντρωμένων ανάγκασε τον υπουργό Υγείας να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΠΣΤ και να δεσμευτεί ότι θα συναντηθεί με το ΔΣ του ΠΣΤ τη Δευτέρα 25 Μάη, στις 10 π.μ. Οι τυφλοί συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους, περιμένοντας στο γραφείο μέχρι τα μεσάνυχτα.

Λίγη ώρα πριν την κατάληψη, αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Πρόνοιας Π. Αποσκίτη και τον γενικό διευθυντή Δ. Κοντονίκα.Είπαν στους εκπροσώπους των τυφλών ότι πρέπει να συναντηθούν οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για να εξετάσουν το αίτημά τους, που αφορά την άρση των οικονομικών περιορισμών για τη χορήγηση της κάρτας μετακίνησης.

Για τη χορήγηση της κάρτας, σύμφωνα με την ανάλγητη υπουργική απόφαση, πρέπει τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) να έχουν ατομικό εισόδημα 3,5 εκατ. δραχμές ή οικογενειακό εισόδημα 5,5 εκατ. δραχμές. Το οικογενειακό εισόδημα θα προσαυξάνεται κατά 1,5 εκατ. δραχμές για κάθε ανάπηρο παιδί, αν υπάρχει στην οικογένεια. Σε χτεσινή ανακοίνωσή του, ο ΠΣΤ εκφράζει την αντίθεσή του "στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, με την οριστικοποίηση των οικονομικών κριτηρίων στην παροχή κοινωνικών μέτρων". Επίσης, διαμαρτύρονται για την έλλειψη τολμηρής πολιτικής στο επίδομα πρόνοιας, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ηλικιωμένων τυφλών και των τυφλών παιδιών με πολλαπλές αναπηρίες.

Νωρίτερα οι τυφλοί έκαναν συγκέντρωση κάτω από τα γραφεία του Συνδέσμου και πορεία στο υπουργείο Υγείας, με συνθήματα "Ο εκσυγχρονισμός σας είναι μια απάτη, όχι άλλα βάρη στου τυφλού την πλάτη" και "Τζόγος, καζίνα και απάτες και από τους τυφλούς κόβετε τις κάρτες". Στην κινητοποίηση έδωσαν το "παρών" εκπρόσωποι συλλόγων τυφλών από την Κ. Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Γ. Βαρδακαστάνης και ο Χ. Χουρδάκης, μέλος του ΔΣ της Συνομοσπονδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ