Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΜΗΤΤΟΥ
Νέα απόπειρα για φουρνέλα

Με έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ και κόντρα στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι εργολάβοι προσπάθησαν και πάλι να συνεχίσουν το έργο. Δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων

Πράσινο φως στις μπουλντόζες οι οποίες προχτές άρχισαν τις εργασίες για τη συνέχιση των έργων της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού, έχει δώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ομως χτες κάτοικοι της Αγ. Παρασκευής εμπόδισαν τη συνέχιση του έργου που ήδη έχει καταστρέψει σημαντικές δασικές εκτάσεις του βουνού.

Στις εφτά το πρωί έβαλε μπρος μηχάνημα που ανοίγει τρύπες στα βράχια για τοποθέτηση φουρνέλων, στο σημείο όπου το 1993 είχαν σταματήσει τα έργα μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (όρια των Δήμων Χολαργού και Αγ. Παρασκευής, πάνω από το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος").

Κάτοικοι της πόλης, ο δήμαρχος και μέλη της επιτροπής αγώνα κατά της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού, εμπόδισαν τα συνεργεία. Η νομική υπηρεσία του Δήμου Αγ. Παρασκευής κατέθεσε στο Πρωτοδικείο αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

"Το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί να προωθήσει το έργο με κάθε τρόπο", μάς είπε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης της Αγ. Παρασκευής "Ανθρώπινη Πόλη", Δημήτρης Αυγερόπουλος."Πριν ένα μήνα έκανε μια πρώτη προσπάθεια στα Γλυκά Νερά όπου οι μπουλντόζες σταμάτησαν μετά από τις αντιδράσεις των κατοίκων. Σήμερα προσπάθησε από άλλο "μέτωπο". Ολα αυτά γίνονται τη στιγμή που εκκρεμεί ακόμα η υπόσχεση του Κ. Λαλιώτη για διάλογο με τους φορείς της περιοχής. Το υπουργείο παρά τις αντίθετες απόψεις φορέων και κατοίκων συνεχίζει... Θα συναντήσει την αντίσταση των κατοίκων που θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την καταστροφή του Υμηττού".

Η κατασκευή της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού το 1993, είχε κριθεί παράνομη από το ΣτΕ. "Η τακτοποίηση της εκκρεμότητας" της περιφερειακής Υμηττού, έγινε τελικά το 1995 με το νόμο 2338/95 με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση για το αεροδρόμιο των Σπάτων" μας είπε ο Π. Τότσικας από την επιτροπή αγώνα. Το άρθρο εφτά ορίζει ότι: "οι περιβαλλοντικοί όροι των έργων που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία... καθορίζονται με τυπικό νόμο... ". Επίσης στο άρθρο έντεκα του ίδιου νόμου παρατίθενται σχεδόν οι ίδιοι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού που είχαν απορριφθεί από το ΣτΕ το 1993.

Το 1996 και το 1997 η ολομέλεια του ΣτΕ δεν έκρινε προσφυγές των δήμων Αγ. Παρασκευής και Γλυκών Νερών, κατοίκων της περιοχής και φορέων πολιτών για διαδικαστικούς λόγους. Συγκεκριμένα γνωμοδότησε ότι οι προσφυγές αυτές στρέφονται κατά των περιβαλλοντικών όρων που περιλαμβάνονται σε κοινή υπουργική απόφαση (κ.υ.α.) για το έργο, κρίνοντας ότι οι περιβαλλοντικοί όροι της κ.υ.α. αντικαθίστανται από τον νόμο 2338 και ότι οι προσφεύγοντες δεν είχαν προσβάλλει απευθείας τον νόμο.

Με την υπ' αριθμ. 67/98 απόφασή του το ΣτΕ επισημαίνει ότι οι διατάξεις του άρθρου εφτά του ν.2338 είναι αντισυνταγματικές διότι θεσπίζουν"... σφετερισμό διοικητικού έργου υπό της νομοθετικής εξουσίας". Επίσης είναι αντισυνταγματικές διότι επιτρέπουν την κατασκευή μέσα στη Β ζώνη προστασίας του βουνού, έργου ασυμβίβαστου προς την επιβαλλόμενη από το άρθρο 24 του Συντάγματος προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα μεγαλοσυμφέροντα νίκησαν τον Υμηττό (2000-04-19 00:00:00.0)
Θα επικυρώσει την καταστροφή του Υμηττού; (1998-11-25 00:00:00.0)
Αντίθετος με την καταστροφή του Υμηττού (1998-07-15 00:00:00.0)
Με νέες κινητοποιήσεις απαντούν οι κάτοικοι (1998-06-25 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για την περιφερειακή (1998-05-22 00:00:00.0)
Αγώνας για τη διάσωση του Υμηττού (1998-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ