Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Διλήμματα και προβλήματα

Η χτεσινή εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) για τις "μεταμοσχεύσεις οργάνων", είχε φτάσει στο τέλος όταν ένας γιατρός από Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), έθεσε το ερώτημα: "Με δεδομένο τον εγκεφαλικό θάνατο κάποιου που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, ποιος θα κλείσει τη στρόφιγγα;".

Ο καθηγητής και πρόεδρος της Ιατρικής σχολής Αντ. Κουτσελίνης - που ήταν ένας απ' τους εισηγητές στην εκδήλωση, έδωσε την εξής απάντηση: "Εγώ θα έκλεινα τη στρόφιγγα". Λίγο αργότερα το ίδιο ερώτημα τέθηκε - με ανεπίσημο αυτή τη φορά τρόπο - απ' τους δημοσιογράφους σε Διευθυντή ΜΕΘ. Η απάντησή του ήταν: "Εγώ δε θα έκλεινα τη στρόφιγγα". Και εξηγούσε ότι θα άφηνε για ηθικούς λόγους τη φυσική κατάληξη του μοιραίου, καθώς δε θα υπερέβαινε τη μια βδομάδα ή το πολύ τις δυο βδομάδες.

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα, επιστημονικά, ηθικά, κοινωνικά και πολιτιστικά τέθηκαν στην εκδήλωση του ΙΣΑ για τις μεταμοσχεύσεις. Μοιραία τέτοιες συζητήσεις εμπλέκουν το "πριν" και το "μετά" των μεταμοσχεύσεων. Ετσι το "πριν" εισάγει το θέμα της ευθανασίας ενώ το μετά, ζητήματα που αφορούν πιθανές παρενέργειες.

Πάντως εκείνο που διαπιστώθηκε, ήταν ότι δε λειτούργησαν ποτέ οι συντονιστές στις μεταμοσχεύσεις, καθώς δεν υπήρξαν ποτέ τα χρήματα για αυτούς.

Στην εκδήλωση του ΙΣΑ μίλησαν ο πρόεδρός του Κ. Οικονόμου,ο καθηγητής της χειρουργικής Ιω. Παπαδημητρίου,ο διευθυντής των "Νέων" Λ. Καραπαναγιώτης,ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Αντ. Ρουπακιώτης και ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ