Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Σε ιδιώτες το Σπήλαιο Πετραλώνων

Στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και, συγκεκριμένα, της "Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος", παραδίδει το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την τύχη των αρχαιολογικών θησαυρών του Σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής. Το σπήλαιο αυτό έχει τεράστια αρχαιολογική και πολιτιστική αξία, γιατί εκεί έχουν βρεθεί αντικείμενα παλαιοντολογικής αξίας, καθώς επίσης το κρανίο και ο σκελετός του αρχανθρώπου.

Ειδικότερα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με την υπ' αριθμόν 2129/1998 απόφασή του ακύρωσε δύο πράξεις του υπουργού Πολιτισμού, ως προς το μέρος εκείνο που απαγορευόταν στο συγκεκριμένο σωματείο να εισέρχεται στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του Σπηλαίου Πετραλώνων.

Στην ίδια απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι η "Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος" έχει την αποκλειστική διαχείριση του σπηλαίου και ότι το υπουργείο Πολιτισμού διατηρεί μόνο την ευθύνη για την εποπτεία του χώρου, χωρίς να αποκλείει ή να περιορίζει τα δικαιώματα της διαχειρίστριας ιδιωτικής εταιρίας. Οι μόνες αρμοδιότητες που παρέχονται στο υπουργείο είναι να επιθεωρεί το σπήλαιο και να απευθύνει συστάσεις και υποδείξεις για την "τήρηση των διατάξεων και γενικά τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος" σε θέματα που αφορούν τη συντήρηση του χώρου και των ευρημάτων!

Η ιστορία με το Σπήλαιο των Πετραλώνων αρχίζει το 1981, όταν ο ΕΟΤ με σύμβαση αποικιοκρατικού χαρακτήρα παραχώρησε στην "Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος" την περιοχή του σπηλαίου με την υποχρέωση της τελευταίας να φυλάσσει, συντηρεί και διαχειρίζεται το χώρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2009-10-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-01-03 00:00:00.0)
"Πόλεμος" για το Σπήλαιο (1999-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ