Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγωνιστική διεκδίκηση της λειτουργίας του

Συγκροτείται Συντονιστική Επιτροπή από τους υποψήφιους δημάρχους των αγωνιστικών Κινήσεων συνεργασίας των δυτικών συνοικιών, κατοίκους και μαζικούς φορείς, που θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις

Κυβέρνηση και πολιτικά στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, εξυπηρετώντας τα ιδιωτικά συμφέροντα, στα οποία περιλαμβάνονται ιατρικά κέντρα που έχουν μεταφέρει το κέντρο των δραστηριοτήτων τους στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν να βάζουν τροχοπέδη στη λειτουργία του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου". Παράλληλα, η καθυστέρηση οφείλεται και στη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, στον αγώνα τους για να εξασφαλίσουν μία καλύτερη θέση για τα ρουσφέτια της εκλογικής τους πελατείας.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε μεγάλο σκάνδαλο και ήδη φορείς της πόλης ξεσηκώνονται, καταγγέλλουν τα "διαπλεκόμενα" για την καθυστέρηση λειτουργίας του νοσοκομείου και ζητούν την άμεση λειτουργία του. Με κύριο αίτημα την άμεση λειτουργία του νοσοκομείου συγκροτείται Συντονιστική Επιτροπή, αποτελούμενη από υποψήφιους δημάρχους των αγωνιστικών Κινήσεων συνεργασίας των δυτικών συνοικιών, κατοίκους και μαζικούς φορείς, όπως τα παραρτήματα οικοδόμων, δημοκρατικούς συλλόγους γυναικών κ.ά.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή είναι: Ευόσμου: Τζήκας Βασίλης,Αμπελοκήπων: Σαπρανίδης Κώστας,Σταυρούπολης: Τσακίρης Χρήστος,Μενεμένης: Γεωργιάδης Κ.,Κορδελιού: Χαρχαντής Γ.,Νεάπολης: Ζεμπιλάς Φίλιππας και Πολίχνης: Κατσιάνος Νίκος.Πρώτο έργο της Συντονιστικής Επιτροπής θα είναι ο προγραμματισμός σειράς κινητοποιήσεων για τις επόμενες μέρες, με αίτημα την άμεση λειτουργία του νοσοκομείου, την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του, τη διαφάνεια στις προσλήψεις και την εξασφάλιση της συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος των εργαζομένων σ' αυτό, του Ιατρικού Συλλόγου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το νοσοκομείο καθυστερεί την έναρξη λειτουργίας του εδώ και δύο χρόνια. Δε χρησιμοποιείται ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του, αξίας 6,5 δισ. δρχ., που το όριο ηλικίας του είναι 8 χρόνια. Κάθε μέρα ξοδεύονται 2 εκατ. για τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού. Παράλληλα, δοκιμάζεται η αξιοπιστία του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, ο οποίος πέρσι στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ανακοίνωσε το διορισμό νέου ΔΣ του νοσοκομείου. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση μια σειρά "κόλπα" για να καταλήξει σκόπιμα η υπόθεση της έναρξης του "Παπαγεωργίου" σε γόρδιο δεσμό.

Ωστόσο, ενόψει της φετινής ΔΕΘ και των δημοτικών εκλογών έπρεπε να φανεί ότι υπάρχει κάποια κινητικότητα. Ετσι, ανακοινώνεται η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού, προκειμένου να λειτουργήσουν άμεσα τα εξωτερικά ιατρεία, ενώ είναι γνωστό ότι με τις υπάρχουσες διατάξεις χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία 105 μέρες από την προκήρυξη των θέσεων. Για το λόγο αυτό φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να στελεχώσει το νοσοκομείο με αποσπάσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία, μέτρο στο οποίο εκφράζουν ήδη την έντονη αντίθεσή τους οι φορείς της πόλης, καθώς το προσωπικό που θα προσληφθεί θα πρέπει να είναι εξειδικευμένο και διαθέσιμο να μετεκπαιδευτεί στα υπερσύγχρονα μηχανήματα. Πρόκειται για μία ακόμη παραπλανητική κίνηση, δεδομένου ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να μην έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει στην πλήρη λειτουργία όλου του νοσοκομείου.Να σημειωθεί ότι την ώρα που παραμένει κλειστό το "Παπαγεωργίου" - διαθέτει 1.500 κλίνες - στα άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης γίνεται αγώνας από τους ασθενείς, όπως οι νεφροπαθείς και οι καρκινοπαθείς, για την εξεύρεση μιας θέσης. Πρότυπες μονάδες, όπως η Μονάδα Εγκαυμάτων, παραμένουν κλειστές. Κλειστές παραμένουν η Μονάδα Τεχνητής Νεογνικής Χειρουργικής και η Μονάδα Φυσικής Αποκατάστασης, που είναι μοναδικές σ' όλη την Ελλάδα. Ακόμη το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής είναι έτοιμο εδώ και αρκετούς μήνες και επειδή δε λειτουργεί οι ασθενείς στέλνονται από τα διάφορα νοσοκομεία σε ιδιωτικά κέντρα.

Τέλος, δε λειτουργούν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με καινούριοτεχνολογικό εξοπλισμό, τη στιγμή που όλη η Βόρεια Ελλάδα έχει τεράστιες ανάγκες σ' αυτόν τον τομέα.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ