Παρασκευή 21 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εγρήγορση για υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης

Ανακοίνωση, με αφορμή τις μεθοδεύσεις της Εκκλησίας να ιδρύσει Πανεπιστήμιο

Τον "κώδωνα του κινδύνου" για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και τη μετατροπή της, από κοινωνικό αγαθό, "σε εργαλείο για την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων", κρούουν οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, με αφορμή τις προθέσεις της Εκκλησίας να ιδρύσει Πανεπιστήμιο. Οι ΠΚΣ καλούν φοιτητές, σπουδαστές και όλο το λαό να υπερασπιστούν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

"Οι πληροφορίες που διέρρευσαν αυτές τις μέρες στον Τύπο και αφορούν την πρόθεση της Εκκλησίας να ιδρύσει πανεπιστημιακό ίδρυμα πρέπει να ανησυχήσουν σοβαρά τον ελληνικό λαό και να θέσουν σε εγρήγορση το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα", τονίζουν οι ΠΚΣ. "Αρκεί να αναλογιστεί κανείς το πώς θα διδάσκονται σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο οι φυσικές επιστήμες, ή η νεοελληνική λογοτεχνία (βλ. Καζαντζάκης) ή η ιστορία (βλ. Ρήγας Φεραίος, Γρηγόριος Ε). Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για τις αλύτρωτες πατρίδες, για να καταλάβει με ποιο πνεύμα θα διαπαιδαγωγούνται οι φοιτητές του ιδρύματος. Πολύ περισσότερο όμως, η πρόθεση αυτή της Εκκλησίας (η οποία έχει πάρει προφανώς το "πράσινο φως" της κυβέρνησης) είναι ένα μεγάλο βήμα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, για τη μετατροπή της, από κοινωνικό αγαθό, σε εργαλείο για την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων".

Καταλήγοντας, οι ΠΚΣ υπογραμμίζουν ότι ενάντια σ' αυτήν την προοπτική θα πρέπει να οργανωθεί η πάλη των φοιτητών - σπουδαστών και όλου του λαού για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και καλούν τους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους και τους φορείς του λαϊκού κινήματος να οργανώσουν άμεσα την πάλη τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ