Παρασκευή 21 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με πετρέλαιο "δουλεύουν" τους αγρότες

Τη χορήγηση πετρελαίου θέρμανσης ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση

Με το φτηνό αγροτικό πετρέλαιο "παίζει" πάλι η κυβέρνηση, που τώρα προσανατολίζεται να ανακοινώσει τη χορήγηση πετρελαίου θέρμανσης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία, μετά από πολλές "αλχημείες", κυριάρχησε η ιδέα της χορήγησης πετρελαίου θέρμανσης για αγροτική χρήση, με το συλλογισμό ότι είναι η πιο συμφέρουσα για την κυβέρνηση, αφού έτσι δεν επιβαρύνεται καθόλου ο προϋπολογισμός. Το τι θα γίνει ακριβώς και με ποιο τρόπο, αναμένεται να οριστεί μέσα στις επόμενες μέρες από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή και στη συνέχεια να ανακοινωθεί πομπωδώς από τον πρωθυπουργό ως "παροχή" της κυβέρνησης στους αγρότες, στην 63η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Δηλαδή, το δήθεν φτηνό πετρέλαιο θα γίνει προεκλογική παροχολογία με εμφανή την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ψεύτικες εντυπώσεις στους αγρότες, ενόψει των επικείμενων νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, αλλά και των νέων αγωνιστικών αγροτικών κινητοποιήσεων που προετοιμάζονται να γίνουν μέσα στο φθινόπωρο.

Η ουσία πάντως είναι ότι η χορήγηση πετρελαίου θέρμανσης αποτελεί περισσότερο ένα κυβερνητικό "πυροτέχνημα" και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα που τέθηκε στη διάρκεια των μεγαλειωδών αγροτικών κινητοποιήσεων για χορήγηση πετρελαίου τράνζιτ, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τους εφοπλιστές. Επίσης, το μέτρο αυτό δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της μείωσης του κόστους παραγωγής, αφού το πετρέλαιο συμμετέχει μόνο στο 3% του κόστους. Εκεί που υπάρχει το πρόβλημα η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, όπως για παράδειγμα στη μείωση του κόστους του χρήματος και της αγοράς εφοδίων.

Εκτός των άλλων το "αστείο" της υπόθεσης είναι, όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες της κυβέρνησης, ότι οι αγρότες ήδη αγοράζουν παράνομα πετρέλαιο θέρμανσης και έτσι με την επιλογή αυτή θα είναι όλοι ευχαριστημένοι... και δε θα υπάρχει πλέον παρανομία. Επίσης, στη συλλογιστική τους τίθεται και το "επιχείρημα" ότι με τη χορήγηση πετρελαίου θέρμανσης θα μειωθεί το κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια οι αγρότες θα πρέπει να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους.

Πάντως, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες συζητιέται το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί κατά δύο μήνες η περίοδος που θα χορηγείται το πετρέλαιο θέρμανσης (μέχρι πέρσι ήταν από 1/11 μέχρι 29/4) και για το καλοκαίρι οι αγρότες αν μπορούν... θα αποθηκεύουν πετρέλαιο από το χειμώνα. Πάντως, αυτό που φαίνεται μέχρι τώρα είναι ότι η χορήγηση πετρελαίου θέρμανσης θα εξυπηρετήσει περισσότερο τα θερμοκήπια και τα ξηραντήρια και όχι τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και ειδικότερα τους μικρομεσαίους.

Εκτός αυτών, τίθεται και θέμα πότε θα χορηγηθεί πετρέλαιο θέρμανσης, αφού όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, απαιτείται και σχετική έγκριση των επιτελείων των Βρυξελλών, η οποία ακόμα και αν δοθεί, θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλωστε, ανάλογο παράδειγμα υπάρχει και με την υποτιθέμενη ρύθμιση των συνεταιριστικών χρεών, όπου η Κομισιόν έβαλε "φρένο" και ο υπουργός Γεωργίας "παζαρεύει" τώρα με την αυστριακή προεδρία να δοθεί πολιτική λύση από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ