Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η διευρυνόμενη βαρβαρότητα

"Χορδές αχρήστων εντολών τα πλήκτρα/ Δείκτες τιμών χλωμά τα προσωπεία/ Εικόνες πλαστές σε Ιστογράμματα/ Βίοι λαών ανταλλάσσονται στα ταμεία".

Wall Street

Στο κατώφλι του 2000 και ο μεσαίωνας είναι παρών. Η έκθεση του ΟΗΕ για την ανάπτυξη. Τρόμαξα με τους αριθμούς. Κόλαση είναι για τους ανθρώπους και τους εργαζόμενους ο καπιταλιστικός "παράδεισος". Φτώχεια, ανεργία, καταστροφή του περιβάλλοντος, η κρίση του κεφαλαίου, το φάντασμα του χρηματιστηριακού κραχ: ο καπιταλισμός με ένδυμα μονεταριστικού ζουρλομανδύα. Προϋπόθεση του πλούτου είναι η εξαθλίωση. Τα δεδομένα είναιαρκούντως τρομακτικά. Οι ετήσιες δαπάνες όλου του πλανήτη για βασική εκπαίδευση, ύδρευση, βασική υγειονομική περίθαλψη και υγιεινή, δεν είναι παρά τα 2/3 των ετησίων δαπανών για καλλυντικά στις ΗΠΑ, αρώματα και παγωτά στην Ευρώπη, σκυλοτροφές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ (50 δισ. δολάρια).

Την ίδια στιγμή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες διαβίωσης. 120 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε συνθήκες εκμετάλλευσης ή σκλαβιάς. Η "καλύβα του μπάρμπα Θωμά δεν γκρεμίστηκε". 225 κεφαλαιοκράτες, έχουν περιουσία ίση με αυτή των 2,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ο πλούτος της Κίνας με τους 1,2 δισ. κατοίκους είναι μικρότερος του πλούτου των 48 πλουσιότερων καπιταλιστών. Το σύνολο των καταναλωτικών δαπανών του 20% των πιο πλούσιων φθάνει στο 87% της ανθρώπινης κατανάλωσης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 20% των πιο φτωχών στο 2%. Μια φούχτα ανθρώπων ορίζει το 48% της Γης. Το 1/5 των πιο πλούσιων, καταναλώνει το 50% του κρέατος και του ψαριού, το 60% όλων των μορφών ενέργειας, ενώ κατέχει το 87% των αυτοκινήτων και το 75% των τηλεφωνικών γραμμών. Την ίδια ώρα η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 20 εκατομμύρια και άλλα 40, ζουν στα όρια της φτώχειας. Στην Ινδονησία, ο μισός πληθυσμός των 220 εκατομμυρίων, δεν έχει να αγοράσει τα προς το ζην. Συνολικά στην Ασία με την κρίση των αγορών και την παγκοσμιοποίηση "βγήκαν" 120 εκατομμύρια νεόφτωχοι. Η επίθεση του κεφαλαίου έχει εκτινάξει τα ποσοστά της ανεργίας και της υποαπασχόλησης σ' όλο τον πλανήτη. Ο καπιταλισμός παράγει θανάτους. Οι ετήσιες παγκόσμιες δαπάνες για ναρκωτικά, φθάνουν τα 400 δισ. δολάρια, και οι στρατιωτικές τα 800 δισ. Οι προμήθειες των μεσαζόντων, φανερού ή μαύρου χρήματος, ξεπερνούν τα 500 δισ. δολάρια. Ενα εφιαλτικό σκηνικό με ευθύνες στις μητροπόλεις του καπιταλισμού και τους υπηρέτες του.

Η έκθεση για το περιβάλλον: 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο απ' τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, εκ των οποίων τα 2,2 εκατομμύρια είναι φτωχοί και ζουν στις αγροτικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών. Καμία νύξη για τους λόγους που οδήγησαν τις χώρες του Τρίτου Κόσμου στην κατάρρευση και την υποβάθμιση. Καμία αναφορά για τις φτωχιές περιοχές του Τρίτου Κόσμου, που έχουν μεταβληθεί σε χωματερές, χημικών και τοξικών αποβλήτων των ιμπεριαλιστικών κρατών. Τίποτε για τις παραγκουπόλεις, στις Ινδίες, στην Ινδονησία, στην Αίγυπτο και αλλού. Αυτή η διαβάθμιση των αναπτυσσόμενων κρατών, ανάλογα με τα κεφάλαιά τους, θεωρείται πλέον σήμερα, πως συνιστούν έναν "Τέταρτο κόσμο", μετά την κατάρρευση των "ασιατικών τίγρεων". (Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Μαλαισία, Ταϊλάνδη).

Οι διάφοροι μακροοικονομικοί συντελεστές, το επίπεδο του χρέους, η ποιότητα διαβίωσης, ακόμη και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά του πλανήτη μας, εξηγούν αυτή την απληστία του παγκόσμιου καπιταλιστικού και χρηματιστηριακού συστήματος. Ολες αυτές οι φωνές τους, "τίποτε δε θα είναι όπως πριν", η "Λευκή Βίβλος", οι εργασιακές σχέσεις, τα ελαστικά ωράρια, η κατοχύρωση της"ελευθερίας δράσης" των παλαιοκαπιταλιστών ή εκσυγχρονισμένων χρηματιστηριακών κύκλων, σε βάρος της ελευθέρας δράσης της εργασίας, μας οδηγεί σε μια νέα βαρβαρότητα. Καπιταλισμός και διευρυνόμενη βαρβαρότητα είναι το αποτέλεσμα του κέρδους.

Ετσι, για όλα αυτά επαληθεύεται ο Μαρξ. "Η ανάπτυξη σημαίνει πως η βάση της, δηλαδή η ιδιοποίηση του χρόνου εργασίας του άλλου, παύει να αντιπροσωπεύει ή να δημιουργεί πλούτο. Ταυτόχρονα, η άμεση εργασία σαν τέτοια παύει να είναι η βάση της παραγωγής, αφού μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε δραστηριότητα επιτήρησης και ρύθμισης (πολιτικής, οικονομικής, στρατιωτικής, πολιτιστικής)".

Σ' αυτόν τον νέο εργασιακό μεσαίωνα και τη βαρβαρότητα του μοντέρνου καπιταλισμού, οι εργαζόμενοι απαντούν με νέους ανειρήνευτους αγώνες.

Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ