Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΜΑΚΑΡΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ
Επιχείρηση εξωρα'ϊσμού

- Την ερχόμενη Πέμπτη, 10.12.1998, το υπουργείο Υγείας θα βραβεύσει τις εθελοντικές οργανώσεις στο χώρο της Πρόνοιας. Ποιο το σχόλιό σας;

- Η κυβέρνηση - όπως και στην Παγκόσμια Μέρα για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) στις 3 του Δεκέμβρη - επιχειρεί να παρουσιάσει και πάλι μια όμορφη εικόνα κόντρα στα εκρηκτικά προβλήματα των ΑμΕΑ.

Την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση είχε τη συνδρομή εκείνων των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, οι οποίες, αντί να οργανώσουν και να προβάλουν αγωνιστικά τα προβλήματα και τα αιτήματα των ΑμΕΑ, προσέφεραν τις φιέστες τους ως βήμα προβολής της κυβέρνησης.

Τούτη τη βδομάδα η κυβέρνηση θα έχει τη συνδρομή εκείνης της μερίδας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα... ανήμπορα ΑμΕΑ, και επιζητούν ή προβάλλουν ως λύση τη φιλανθρωπία διά του εθελοντισμού.

- Ποια είναι τα προβλήματα των ΑμΕΑ;

- Είναι τα προβλήματα της παιδείας, της ειδικής αγωγής και μέριμνας, η ιατρική και επαγγελματική αποκατάσταση, η πρόσβαση στο δομημένο περιβάλλον. Είναι τα προβλήματα των χιλιάδων γονέων των παιδιών με νοητική υστέρηση και κινητικές αναπηρίες.

Κι έχουμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να δηλώνει ότι η ενίσχυση των πενιχρών επιδομάτων - που σκοπός τους είναι να καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες που προκαλεί η αναπηρία - θα γίνει πράξη (;) μετά την ένταξή μας στην ΟΝΕ (!). Την ίδια στιγμή διαβεβαιώνει για την υποτιθέμενη ευαισθησία της κυβέρνησης και ειδικότερα του πρωθυπουργού. Κι αυτό όταν δεν έχει ακόμη δοθεί, στα επιδόματα που παίρνουν ορισμένες κατηγορίες αναπήρων, η αύξηση - κατά 10% - για το 1998. Εχουμε να κάνουμε με μια αντιαναπηρική πολιτική που υπαγορεύεται από την ΟΝΕ και πιστά εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

- Ποια η στάση της ηγεσίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες;

- Η κυβέρνηση δεν είναι μόνη της. Φροντίζουν γι' αυτήν και ορισμένες ηγεσίες του αναπηρικού συνδικαλιστικού κινήματος, από πρωτοβάθμια μέχρι και τριτοβάθμια σωματεία, που παλεύουν με νύχια και με δόντια για να διασπάσουν και να διαβάλουν το αναπηρικό κίνημα. Προσπαθούν να αποκόψουν τους ανάπηρους από το ευρύτερο εργατικό και λαϊκό μαζικό κίνημα. Είναι αυτές οι ηγεσίες που απροκάλυπτα μπροστά στην αντιλαϊκή - αντιαναπηρική λαίλαπα, που σάρωσε όλο το προηγούμενο διάστημα, όχι μόνο δεν έβγαλαν μία φωνή διαμαρτυρίας, έστω και για τα προσχήματα, αλλά υπονόμευαν και έφτασαν στο σημείο να συκοφαντήσουν αγώνες του αναπηρικού κινήματος.

Ετσι, και την περασμένη βδομάδα δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό απ' αυτές τις πληρωμένες φιέστες.

- Ποιες είναι οι προοπτικές του αναπηρικού κινήματος;

- Μόνο ο συντονισμένος αγώνας των αναπήρων, των γονέων που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, των εργαζομένων στην ειδική αγωγή και στα Ιδρύματα Πρόνοιας, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μπορεί να φέρει αλλαγή στους συσχετισμούς δυνάμεων σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναπτυχθούν παραπέρα οι αγώνες για ανάδειξη και επίλυση των σοβαρών προβλημάτων μας. Ηδη έχει συγκροτηθεί ένα συντονιστικό όργανο από εργαζόμενους σε ιδρύματα πρόνοιας, ανάπηρους και γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες, το οποίο κάτω από δύσκολες συνθήκες προσπαθεί να "ξεσκεπάσει" αυτή την πολιτική. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα είναι "ανοιχτή" σε όλους αυτούς που δεν ανέχονται την παραπέρα εξαθλίωση, υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της ζωής τους. Καλούμε όλους τους ανάπηρους να πάρουν μέρος στην πανελλαδική - πανεργατική κινητοποίηση στις 15.12.1998 με ένα ισχυρό "μπλοκ" και να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ