Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ψηφίσατε και σεις κ. Σημίτη...
  • Το περιεχόμενο των επιστολών που αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Σαντέρ για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας
  • Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπενθυμίζει ότι η σχετική απόφαση ψηφίστηκε και από τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο του Κάρντιφ

Την πλήρη απομόνωση της κυβέρνησης και την περιθωριοποίησή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, αποκαλύπτουν οι επιστολές που αντηλλάγησαν μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και τις οποίες δημοσίευσε το "Βήμα" της Κυριακής. Οι επιστολές αναφέρονται στην απόφαση της Κομισιόν, με την οποία παρακάμπτεται το "βέτο" της ελληνικής κυβέρνησης για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας.

Ο Κ. Σημίτης στην επιστολή του προς τον Ζ. Σαντέρ σημειώνει ότι "θα είναι θλιβερό αν επικρατήσει αυτή η επιλογή". Επικαλείται τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία θεωρείται "επιλέξιμη" χώρα και όχι υποψήφια για ένταξη, ενώ δηλώνει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι "μερικοί" (παρά τις αποφάσεις) υποστηρίζουν πως η Τουρκία είναι "υποψήφια".

Οπως είναι γνωστό η Κομισιόν, για να παρακάμψει τις αντιρρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση σαν χώρα "υπό ανάπτυξη", πρόταση που απαιτεί την έγκριση από την πλειοψηφία των χωρών - μελών και όχι ομοφωνία.

Σχετικά με αυτή τη μεθόδευση ο Κ. Σημίτης τονίζει στην επιστολή του ότι "αν αυτή η πρόταση εγκριθεί, θα θέσει ένα πολύ σοβαρό προηγούμενο και θα μπορούσε να προσβληθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο". Τέλος, ο πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος, τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών να συνεργαστούν με τον πρόεδρο της Κομισιόν και τα άλλα μέλη της, "για να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με τους κανόνες και τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Η απάντηση Σαντέρ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ στην απάντησή του υπερασπίζεται την απόφαση της Επιτροπής και σημειώνει ότι αυτή είναι σύμφωνη τόσο με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και με τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής. Ο Ζ. Σαντέρ υπογραμμίζει ιδιαιτέρως την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Κάρντιφ, όπου οι "δεκαπέντε" αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν από την Κομισιόν να προχωρήσει στη διατύπωση προτάσεων για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας. Η αναφορά αυτή δίνει αποστομωτική απάντηση στον Ελληνα πρωθυπουργό, αφού και ο ίδιος ψήφισε τη σχετική απόφαση στο Κάρντιφ.

Ο Ζ. Σαντέρ επισημαίνει ότι κατόπιν αυτού "η επιλογή των νομικών βάσεων έχει σχεδιαστεί, ώστε να αντανακλά πιστά και ειδικά τις καταστάσεις που υπάρχουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ