Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμερικανική "πρωτοβουλία" στο προσκήνιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας).- Ο προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αναζητεί φόρμουλα, που να είναι αποδεκτή από τον Πρόεδρο Κληρίδη, αλλά και από την Αθήνα όσον αφορά την οριστική διευθέτηση του θέματος των πυραύλων "S-300". Μια τέτοια φόρμουλα, σύμφωνα με έγκυρους πολιτικούς κύκλους, πρέπει να εξασφαλίζει στον Πρόεδρο Κληρίδη ισχυρό "άλλοθι" για ματαίωση της εγκατάστασής τους στην Κύπρο ή για την επ' αόριστον αναβολή της έλευσής τους στο νησί. Παράλληλα, μια τέτοια διευθέτηση, που να εξουδετερώνει οποιοδήποτε πολιτικό κόστος για τον Κύπριο Πρόεδρο και για τους συνεταίρους του στην κυβέρνηση.

Οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν επίσης ότι η διατυμπανισθείσα από το προεδρικό μέγαρο, την περασμένη Παρασκευή, αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό θα είναι ενισχυτική του στόχου αυτού, δηλαδή της ματαίωσης της εγκατάστασης των πυραύλων, που αποτελεί και την ύψιστη αμερικανική επιδίωξη. Η εξαγγελία της αμερικανικής πρωτοβουλίας αποτελεί την έναρξη μιας μακράς και συστηματικής προσπάθειας από πλευράς Ουάσιγκτον, που θα περάσει από πολλές φάσεις, με τελικό στόχο πάντα τους πυραύλους "S-300". Για την επίτευξη των στόχων τους, οι Αμερικανοί δε θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και εκβιασμούς ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με δημοσίευμα ελληνοκυπριακής εφημερίδας, η Ουάσιγκτον επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τα Ηνωμένα Εθνη για να δέσουν τα χέρια του Εθνικού Συμβουλίου και να το οδηγήσουν, μέσω εξελίξεων και πιέσεων, στη λήψη απόφασης, που θα αναβάλλει ή θα στέλνει τους πυραύλους στην Κρήτη, ματαιώνοντας έτσι την εγκατάστασή τους στην Κύπρο. Οι ΗΠΑ, συγκεκριμένα, θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας την έγκριση ψηφίσματος εναντίον των "S-300", προκειμένου να επιρρίψουν εκ των προτέρων στους ώμους της κυπριακής κυβέρνησης την ευθύνη μιας πιθανής αποτυχίας για συνέχιση της διαδικασίας της εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους.

Στο μεταξύ, η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο δέχτηκε με πολλή επιφυλακτικότητα την εξαγγελία της νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας. Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων δεν προβλέπουν οποιοδήποτε ουσιαστικό αποτέλεσμα για την κυπριακή υπόθεση. Αντίθετα, πολλοί είναι εκείνοι, που φοβούνται ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι δυνατό να κρύβει και πολλές παγίδες στον κυπριακό αγώνα.

Ο Δ. Ρέππας

Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας Δ. Ρέππας, που έφθασε την Κυριακή στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη, προήδρευσε χτες με τον Κύπριο ομόλογό του Χρ. Στυλιανίδη, συνεδρίας της Συντονιστικής Επιτροπής Προώθησης Εθνικών Θεμάτων, κατά την οποία εξετάστηκαν τα θέματα: Η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της διαφώτισης της διεθνούς κοινής γνώμης για τα εθνικά θέματα.

Ο Δ. Ρέππας, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, δεν απέκλεισε τη ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο. Το θέμα των πυραύλων, είπε, αποτελεί μόνο μια πλευρά των θεμάτων που αφορούν το Κυπριακό και δεν πρέπει να το αφήνουμε να εξαντλείται στο θέμα της έλευσης ή μη των "S-300". Αν η εγκατάσταση των πυραύλων, πρόσθεσε, θα γίνει μόνο και μόνο για να αποδείξουμε μια συνέπεια ή για να δείξουμε ότι διαθέτουμε αποφασιστικότητα, θα ήταν καλύτερα να εξεταστούν οι νέες συνθήκες και υπό το πρίσμα αυτών των συνθηκών να γίνουν οι νέες επιλογές. Ανέφερε, επίσης, ότι θα πρέπει η Αθήνα και η Λευκωσία να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Κυπριακό και να επιλέξουν να δώσουν τις μάχες στα σημεία που είναι δυνατές και που είναι τα θέματα αρχών, όπως το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η μάχη, πρόσθεσε, δε θα πρέπει να δοθεί στο πεδίο της έντασης που είναι καθαρά επιλογή της Τουρκίας.

"Εκλογές" στα Κατεχόμενα

Στις λεγόμενες "εκλογές" που έγιναν την Κυριακή στην κατεχόμενη Κύπρο, το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικής Ενότητας του ψευδοπρωθυπουργού Δερβίς Ερόγλου βγήκε νικητής, αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη "κυβέρνηση". Το κόμμα αυτό, που η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του είναι έποικοι από την Τουρκία, εξασφάλισε το 40% ή 24 έδρες, δύο λιγότερες από ό,τι απαιτείται για σχηματισμό "κυβέρνησης". Οπως εκτιμάται, θα συνεργαστεί με το Κόμμα Εθνικής Απελευθέρωσης του Μουσταφά Ακίντζι, το οποίο εξασφάλισε το 14% των ψήφων ή 7 έδρες και αύξησε τη δύναμή του κατά δύο έδρες. Δεύτερη επιλογή του Ερόγλου είναι το Δημοκρατικό Κόμμα του γιου του Ραούφ Ντενκτάς, που εξασφάλισε το 22% των ψήφων ή 13 έδρες, δύο λιγότερες από όσες διέθετε προηγούμενα. Το Ρεπουμπλικανικό Δημοκρατικό Κόμμα του Ταλάτ εξασφάλισε 13% των ψήφων ή 6 έδρες, σε σύγκριση με 13 που διέθετε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (1998-12-31 00:00:00.0)
Αναγγέλθηκαν τα προαποφασισμένα... (1998-12-30 00:00:00.0)
ΚΥΠΡΙΑΚΟ (1998-11-27 00:00:00.0)
ΚΥΠΡΙΑΚΟ (1998-11-19 00:00:00.0)
Οι "S - 300" δεν είναι το κυρίαρχο... (1998-08-08 00:00:00.0)
"Παζάρι" για τους πυραύλους (1998-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ