Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γερμανική ψυχρολουσία για τον πρωθυπουργό

Τρία "όχι" εισέπραξε ο Κ. Σημίτης από τον καγκελάριο της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ για την "Ατζέντα 2000", τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και το κατοχικό δάνειο

Μια οδυνηρή ψυχρολουσία περίμενε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στη συνάντηση που είχε χτες με τον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Βόννη. Και στα τρία θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ("Ατζέντα 2000", σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, κατοχικές αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο), οι απαντήσεις του "κεντροαριστερού" Γκ. Σρέντερ στον Ελληνα ομοϊδεάτη του πρωθυπουργό ήταν: "όχι, όχι, όχι".

Μετά το τέλος της συνάντησης ο καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε σχετικά με την "Ατζέντα 2000" ότι "κάθε χώρα έχει τα συμφέροντά της". Η δήλωση αυτή πιστοποιεί τη διάσταση απόψεων των δυο πλευρών. Υπενθυμίζουμε ότι η Γερμανία, επικεφαλής μεγάλης ομάδας χωρών, αρνείται να χρηματοδοτήσει τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό στο ποσοστό που ισχύει μέχρι σήμερα. Η άρνηση αυτή σημαίνει δραστική μείωση των κοινοτικών πόρων, αφού η Γερμανία, εξαιτίας της οικονομικής της ισχύος, είναι η βασική χρηματοδότρια του Κοινοτικού Προϋπολογισμού. Αυτή η μείωση των πόρων, μοιραία θα μεταφραστεί σε ανάλογη μείωση των δαπανών, απ' την οποία θα πληγούν οι μικρότερες και οικονομικά ασθενέστερες χώρες - μέλη, όπως η Ελλάδα. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας οι συνέπειες θα είναι σκληρές, αφού υπολογίζεται ότι με το νέο σύστημα "ιδίων πόρων" θα προκύψει, για το διάστημα 2000-2006, μείωση των κοινοτικών επιδοτήσεων στη γεωργία κατά ένα τρισεκατομμύριο δραχμές, ενώ σημαντικές περικοπές θα υποστεί και το περιβόητο "πακέτο Σαντέρ". Κατόπιν αυτών η ελληνική κυβέρνηση ζητάει να μην αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης του Κοινοτικού Προϋπολογισμού. Αυτή τη θέση εξέφρασε κατά τη χτεσινή συνάντηση ο Ελληνας πρωθυπουργός, για να λάβει την απάντηση που προαναφέραμε από τον καγκελάριο της Γερμανίας.

Εξίσου απογοητευτική για τον Κ. Σημίτη ήταν η θέση του Γκ. Σρέντερ για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας. Ο Γερμανός καγκελάριος, αν και δήλωσε "αιφνιδιασμένος" από την ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κτλ. Ο Γκ. Σρέντερ με την τοποθέτησή του κατέστησε σαφές ότι δε συμμερίζεται τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία διαμαρτύρεται για τις μεθοδεύσεις χρηματοδότησης της Τουρκίας με την παράκαμψη του ελληνικού "βέτο".

Τέλος στο μείζον θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, η απάντηση του σοσιαλδημοκράτη ηγέτη της Γερμανίας θύμιζε, στο πνεύμα της, τη συμπεριφορά των δυνάμεων κατοχής. "Δε βλέπω κάποια δυνατότητα να επανέλθουμε σ' αυτό το ζήτημα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκ. Σρέντερ, ρίχνοντας έτσι, με μια κίνηση, στο καλάθι των αχρήστων το αίτημα για την αποκατάσταση των δεινών που υπέστη η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός απ' τη ναζιστική θηριωδία.

Για τον Ελληνα πρωθυπουργό Κ. Σημίτη δεν έμεινε άλλος ρόλος από αυτόν της "βρεγμένης γάτας". Αφού διαπίστωσε το μέγεθος της "αλληλεγγύης" του ομοϊδεάτη του Γερμανού καγκελαρίου, υποχρεώθηκε να σημειώσει τη διάσταση απόψεων, αλλά παρ' όλ' αυτά σημείωσε ότι η συνάντηση ήταν "ευχάριστη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα" και αναφέρθηκε στην πρόταση της κυβέρνησης προς τον Γκ. Σρέντερ για να επισκεφθεί την Ελλάδα, μετά το πρώτο εξάμηνο του '99.

Με το ίδιο πνεύμα εμφανίστηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Γκ. Σρέντερ και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Οσκαρ Λαφοντέν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ