Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ
Κοινή δράση όλων των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων
Χαιρετιστήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ στο 8ο Συνέδριο του Λιβανέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ορέστη Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ, αναχώρησε για τη Βηρυτό. Η αντιπροσωπεία ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του Λιβανέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος (ΛΚΚ) να πάρει μέρος στο 8ο Συνέδριό του και στην 75η επέτειο της ίδρυσής του. Στο χαιρετιστήριο μήνυμά της προς το Συνέδριο, η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας απευθύνει σε σας, και σε όλα τα μέλη του κόμματός σας, τους συντροφικούς χαιρετισμούς όλων των Ελλήνων κομμουνιστών και τις ευχές τους για πλήρη επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου σας. Για μια πιο αποτελεσματική συμβολή στην παραπέρα ανάπτυξη της δράσης των Λιβανέζων κομμουνιστών για την πραγματοποίηση, τόσο των άμεσων, όσο και των απώτερων στόχων του κόμματος.

Μ' αυτή την ευκαιρία, δεχτείτε τα θερμά συγχαρητήρια για την 75η επέτειο της ίδρυσης του κόμματός σας και την επαναβεβαίωση της σταθερής συντροφικής αλληλεγγύης του κόμματός μας με το κόμμα σας και τον αγώνα που διεξάγει, στο πλευρό του λιβανικού λαού, μαζί με τις άλλες φιλειρηνικές πατριωτικές, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, για να απαλλαγεί το λιβανικό έδαφος από τον ισραηλινό κατακτητή, για την προώθηση της δημοκρατίας και μια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Το κόμμα μας καταδικάζει τη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή του Νοτίου Λιβάνου και του Δυτικού Μπεκά, της παλαιστινιακής Δυτικής Οχθης, περιλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και τμημάτων της Λωρίδας της Γάζας, και του συριακού Γκολάν. Καταδικάζει έντονα την επιθετική και επεκτατική πολιτική των σιωνιστικών ιθυνόντων κύκλων του Ισραήλ, που υποστηρίζεται από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, καθώς και τις εγκληματικές ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, σε βάρος του αντιστεκόμενου λαού του Λιβάνου και του αγωνιζόμενου παλαιστινιακού λαού.

Με την ευκαιρία αυτή, επαναβεβαιώνουμε την πλήρη αλληλεγγύη του ΚΚΕ με τον αγώνα των πατριωτικών δυνάμεων του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και της Συρίας, για τα αναφαίρετα εθνικά δικαιώματα των λαών τους, καθώς και την πεποίθηση του κόμματός μας ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μια δίκαιη και συνολική ειρήνη στην περιοχή, παρά μόνο με την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, που προβλέπουν την πλήρη και χωρίς όρους αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από όλα τα Κατεχόμενα από τις 4 Ιούνη 1967 αραβικά εδάφη και τη δημιουργία του ανεξάρτητου κυρίαρχου παλαιστιανικού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Στην περιοχή μας αυξάνονται οι εκδηλώσεις της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, για τη στρατιωτικοποίηση της διεθνούς ζωής. Παράλληλα, με την άμεση στρατιωτική τους παρουσία, οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προωθούν την εξασφάλιση του ελέγχου της περιοχής και της προστασίας των συμφερόντων των πολυεθνικών τους εταιριών, και μέσα από ένα σύστημα που στηρίζεται στη δύναμη του επιθετικού ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική του, το ΝΑΤΟ δημιουργεί ευέλικτα και ισχυρά πολυεθνικά στρατιωτικά τμήματα άμεσης επέμβασης, όπου αυτό κρίνει ότι κινδυνεύει η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Εχει ήδη δημιουργηθεί ένα τέτοιο τμήμα, η λεγόμενη "Βαλκανική Ταξιαρχία", με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας και άλλων κρατών. Αντίστοιχη είναι η δραστηριότητα για τη Μεσόγειο, της Δυτικο-Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ανέσυραν στην επιφάνεια, με το πρόσχημα της "ευρωπαϊκής ταυτότητας" του ΝΑΤΟ. Είναι επίσης γνωστό ότι, εκτός από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με κράτη του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, αναπτύσσεται από το Φλεβάρη του 1995 και η λεγόμενη "Μεσογειακή Πρωτοβουλία", που περιλαμβάνει διμερείς διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ισραήλ, το Μαρόκο, τη Μαυριτανία και την Τυνησία για τη σύνδεσή τους μ' αυτό.

Ο στρατιωτικός άξονας Τουρκίας - Ισραήλ, που αναδείχτηκε το 1996 και δεν περιορίζεται στα δύο αυτά κράτη, αποτελεί ένα νέο επικίνδυνο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ο 6ος Αμερικανικός Στόλος εξακολουθεί να περιπολεί στη Μεσόγειο. Σε αυτά τα πλαίσια, εντάσσονται οι πρόσφατες εγκληματικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά του Ιράκ, που αποτελούν μια επίδειξη δύναμης, όχι κατά του δικτατορικού καθεστώτος αυτής της χώρας, αλλά κατά των λαών όλης της περιοχής, που αυξάνεται η δυσαρέσκειά τους, τόσο για την ιμπεριαλιστική και σιωνιστική πολιτική, όσο και για την επιδεινούμενη οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση.

Σε αυτά τα πλαίσια, κινείται και η σημερινή ανησυχητική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η πορεία της λεγόμενης "ειρηνευτικής διαδικασίας", άσχετα από τις διαφορές ανάμεσα στους ντόπιους εταίρους του ιμπεριαλισμού και τις προσπάθειες του ενός ή του άλλου να επωφεληθεί από τον όποιο ιδιαίτερο ρόλο τού έχει ανατεθεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Αυτή η εντατικοποίηση και επέκταση της στρατιωτικοποίησης, της αστυνομοκρατίας και της κρατικής τρομοκρατίας, βρίσκεται σε αντιστοιχία με την επιδείνωση της οικονομικής και γενικής κρίσης του καπιταλισμού και τις έντονες προσπάθειές του να εδραιώσει τον έλεγχό του στην παγκόσμια οικονομία και την οικονομία κάθε χώρας ξεχωριστά, μέσα από τους γνωστούς οργανισμούς και από τα διάφορα σχέδια για δημιουργία ζωνών ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων και κεφαλαίων, όπως η λεγόμενη Μεσανατολική Αγορά ή η λεγόμενη Ευρω-Μεσογειακή Εταιρικότητα.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας είναι βαθιά πεπεισμένο ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της "νέας τάξης πραγμάτων", που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, παρά τις όποιες μεταξύ τους αντιθέσεις, προσπαθούν να επιβάλουν στον κόσμο, χρειάζεται ο συντονισμός και η κοινή δράση όλων των δυνάμεων της ειρήνης, της εθνικής απελευθέρωσης, της προόδου και του σοσιαλισμού, όλων των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οτι τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα καλούνται να αναλάβουν σε αυτό το πεδίο το ρόλο που τους ανήκει, με τη συνεργασία και το συντονισμό τους, ώστε να μπορέσουν να συνεισφέρουν με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα στην ανάδειξη του πιο πλατιού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου πάλης. Και πιστεύουμε ότι οι συναντήσεις κομμάτων της περιοχής μας, της περιοχής της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, του Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας συνέβαλαν και συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή, στην οποία το κόμμα μας θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Με την πεποίθηση ότι οι στενές σχέσεις μεταξύ των κομμάτων μας θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο προς όφελος της φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς και προς όφελος της κοινής προσπάθειάς μας, ευχόμαστε, άλλη μια φορά, κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

Αθήνα, 27 Γενάρη 1999

Η ΚΕ του ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οι λαοί να καθορίζουν τις τύχες τους» (2007-05-02 00:00:00.0)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ (2006-08-23 00:00:00.0)
Υψώνουμε ΦΩΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα (2006-08-06 00:00:00.0)
Εξήντα πέντε μέχρι στιγμής υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση (2006-07-27 00:00:00.0)
Με το λαό που αντιστέκεται (2006-07-27 00:00:00.0)
Στόχος πάντα η συγκρότηση μετώπου (2000-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ