Κυριακή 23 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Ανέξοδες πρωθυπουργικές υποσχέσεις
  • Καμία απολύτως δέσμευση για το δημόσιο χαρακτήρα του κράτους πρόνοιας και τα ειδικά σχολεία
  • Ορ. Κολοζώφ: Η ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία δεν μπορεί να αφεθεί στην καλή θέληση κάποιων ιδιωτών και στη φιλανθρωπία. Είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας και του κράτους

Χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση και μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις, ο πρωθυπουργός της χώρας Κ. Σημίτης προσπάθησε χτες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ),να "χρυσώσει το χάπι" για την πολιτική των περικοπών στην πρόνοια που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Ο Κ. Σημίτης, μέσα από την ομιλία του, δεν πήρε καμία απολύτως δέσμευση για το δημόσιο χαρακτήρα του κράτους πρόνοιας και τα ειδικά σχολεία. Μίλησε για ένα πρόγραμμα, ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δραχμών, στο πλαίσιο του Κοινοτικού Προγράμματος Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάνοντας αόριστες εξαγγελίες. Απέφυγε με "ευγενικό" τρόπο να αναφερθεί στα δεκάδες ειδικά σχολεία και κέντρα κατάρτισης που κλείνουν, αφού δεν έχουν τους πόρους για να συντηρηθούν. Αντίθετα μίλησε "για ορθολογικότερη αξιοποίηση των πόρων που διαθέτει το κράτος, σε μια περίοδο που συρρικνώνονται οι κοινωνικές δαπάνες".

Υποσχέθηκε ότι μέσα στο Μάρτη η κυβέρνηση θα προωθήσει το νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή, με το οποίο "θα αλλάξει η θεώρηση του προβλήματος". Ενα νομοσχέδιο, όμως, που χρόνια τώρα ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Ενα νομοσχέδιο που την προηγούμενη φορά που προωθήθηκε, "μπλοκαρίστηκε" από τους αγώνες των εκπαιδευτικών, των αναπήρων, των γονιών τους. Τέλος ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά για τα προστατευόμενα εργαστήρια - που είναι αίτημα των ατόμων με ειδικές ανάγκες - τα οποία θα φιλοξενούν και θα εκπαιδεύουν τους ανθρώπους αυτούς, τη στιγμή που η ΕΕ δεν προωθεί τη λειτουργία τους.

Στο συνέδριο της ΕΣΑΕΑ μίλησε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ,ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Η ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία μας είναι ένα σύνθετο και δύσκολο έργο, που δεν μπορεί να αφεθεί στην καλή θέληση κάποιων ιδιωτών ούτε στη φιλανθρωπία. Το έργο αυτό, συνέχισε, πρέπει να το αναλάβει αποκλειστικά η πολιτεία και το κράτος. Δυστυχώς όμως, σήμερα, οι άξονες της πολιτικής πρόνοιας, που γεννιούνται μέσα στην ΕΕ και που ακολουθούν τις βασικές επιταγές της Συνθήκης του Μάαστριχτ, δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη μιας ουσιαστικής πολιτικής πρόνοιας, αφού επιτάσσουν τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών". Κλείνοντας ο Ορέστης Κολοζώφ κάλεσε τα άτομα με ειδικές ανάγκες να συνεχίσουν τον αγώνα τους με δύναμη και πάθος. Να συντονιστούν με τα υπόλοιπα στρώματα της κοινωνίας, που έχουν ανάλογα προβλήματα και να παλέψουν για να δημιουργηθούν ιδανικότερες συνθήκες γι' αυτούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ