Κυριακή 23 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ανάγκες των αναπήρων δεν είναι εμπορεύσιμο είδος

Η μείωση του δημόσιου τομέα και στην πρόνοια, όπως υποτάσσει το Μάαστριχτ, ανοίγει το δρόμο στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευση, επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Οι προτάσεις της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο και τις ανάγκες του

Οι Οργανισμοί Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής, υπολειτουργούν ή κλείνουν. Οι κοινωνικές δαπάνες, στην υγεία, την πρόνοια και την παιδεία χρόνο με το χρόνο συρρικνώνονται. Η μείωση του δημόσιου τομέα στην πρόνοια, ανοίγει το δρόμο για ανοιχτή επιχειρηματική δράση στο χώρο των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Αυτές οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης - υποταγμένες στο πρόγραμμα "σύγκλισης" - δείχνουν ξεκάθαρα το στόχο της να ξεφορτωθεί την υποχρέωσή της να υλοποιεί τη συνταγματική επιταγή για υποχρεωτική εκπαίδευση και ειδική τεχνική, επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.

Με αφορμή το συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), που άρχισε την Παρασκευή και τελειώνει σήμερα, η παράταξη της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης,καταθέτει τις σκέψεις και τις προτάσεις της, για τα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν το χώρο των αναπήρων. Καταθέτει τις προτάσεις της για την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση. Παραθέτει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της για τα διάφορα προγράμματα της ΕΕ, που έστησαν οι κυβερνήσεις, κλείνοντας σε πολλές περιπτώσεις τα δημόσια εκπαιδευτήρια. Καταγγέλλει τα στελέχη του κυβερνητικού κόμματος που βρίσκονται στην ηγεσία της ΕΣΑΕΑ, διαχειρίζονται με αδιαφάνεια ποσά δισεκατομμυρίων και πρωτοστατούν στην εκμετάλλευση - με το ρουσφέτι - της αγωνίας χιλιάδων ανθρώπων για μια θέση εργασίας.

Τις κατοχύρωσαν με νόμο

Οι επιλογές μάλιστα αυτές, υπογραμμίζουν μέσα από το πρόγραμμα τους τα μέλη της ΕΣΚ, έχουν πάρει και θεσμικό χαρακτήρα. Οι νόμοι της ΝΔ (2072 και 2075) που ψηφίζονται στη Βουλή, χωρίς καμία αντίδραση από την ΕΣΑΕΑ, και εφαρμόζονται με "ευλάβεια" σήμερα από το ΠΑΣΟΚ, βάζουν "ταφόπετρα" στη δημόσια πρόνοια. Δίνουν εν λευκώ εξουσιοδότηση στον εκάστοτε υπουργό Πρόνοιας, να συγχωνεύει ή και να κλείνει τα ιδρύματα πρόνοιας. Δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιώτες να εισχωρούν και να φτιάχνουν ιδιωτικές επιχειρήσεις φυσικής αποκατάστασης. Θεσπίζουν τη διαχείριση των διάφορων προγραμμάτων κατάρτισης της ΕΕ, μέσα από τις περιβόητες αστικές εταιρίες. Εταιρίες που πολλαπλασιάστηκαν σαν "μανιτάρια", επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ... Σήμερα, επισημαίνει η ΕΣΚ, η ίδια, αυτή κυβέρνηση, επιχειρεί, να γυρίσει το χρόνο ακόμα πιο πίσω - στη φιλανθρωπία - με νέα σχέδια νόμου, για την πρόνοια και την ειδική αγωγή. Νομοσχέδια, όμως, που αποσύρθηκαν ύστερα από την αντίδραση των εργαζομένων, αναπήρων, γονιών, όλου του κόσμου. Οι επιλογές όμως δε σταμάτησαν εκεί και αφού δεν μπόρεσαν οι κυβερνώντες νατις περάσουν άμεσα νομοθετικά τις προχωρούν στη ζωή, υποβαθμίζοντας τις υπάρχουσες υπηρεσίες με τη λειψή χρηματοδότηση.

Οι προτάσεις της ΕΣΚ, για το χώρο των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, είναι ουσιαστικές και έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο, δε χωράνε στην πολιτική που έχει σαν μόνο γνώμονα το κέρδος και την εμπορευματοποίηση.

Επαγγελματική αποκατάσταση

Η πραγματική κοινωνική ένταξη, υπογραμμίζει η ΕΣΚ, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ένταξη στην παραγωγική διαδικασία όλων - αυτών που φυσικά μπορούν να ενταχθούν - των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Αυτό θα πρέπει να γίνεται χωρίς να μεσολαβεί το ρουσφέτι, να υπάρχει δουλιά για όλους με ειδικές ρυθμίσεις για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες.

Η ένταξη στην παραγωγική διαδικασία πρέπει να γίνεται με βάση τις πραγματικές ικανότητες και τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων και όχι με βάση την υποαπασχόληση και ετεροαποσχόληση ή τον περιορισμό σε κάποια συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Τα προγράμματα της ΕΕ

Η ΕΣΚ τονίζει ότι τα προγράμματα της ΕΕ που εφαρμόζονται είναι μια "αμαρτωλή ιστορία" και δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για το κράτος, προκειμένου να αποποιείται την ευθύνη του, για την εξασφάλιση εκπαίδευσης, επαγγελματικής αποκατάστασης και ποιότητα ζωής για όλους. Δε γίνεται να διακινούνται δισεκατομμύρια χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς καμία ιεράρχηση κάλυψης αναγκών και προτεραιοτήτων. Πρόταση της ΕΣΚ είναι τα κονδύλια που προέρχονται από τα προγράμματα της ΕΕ να αξιοποιούνται μέσα από τους προϋπολογισμούς των αρμόδιων υπουργείων, στα πλαίσια ενός σχεδιασμού, σε εθνική κλίμακα, ενός προγραμματισμού για την κάλυψη των αναγκών και προτεραιοτήτων.

Ειδική αγωγή

Η ΕΣΚ καλεί τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, να παλέψουν για ειδική αγωγή δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη, προοδευτική και υψηλής ποιότητας που θα καλλιεργεί κίνητρα προσέλκυσης όλων των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Δηλαδή να συνδέεται με ένα πλέγμα θεσμών και μέτρων για την επαγγελματική αποκατάσταση. Μια Ειδική αγωγή που θα αγκαλιάζει όλες τις κατηγορίες με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης, που θα μπορεί να παρεμβαίνει και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις όπως η νοητική στέρηση και οι πολλαπλά ανάπηροι. Ειδικά για τους πολλαπλά ανάπηρους, τα προβλήματα παίρνουν τραγικές διαστάσεις. Υπάρχει παντελής έλλειψη ειδικών κέντρων και ανύπαρκτη επαγγελματική αποκατάσταση αυτών που μπορούν να δουλέψουν. Σήμερα, είναι άμεση η ανάγκη διεκδίκησης ίδρυσης ειδικών κέντρων, που θα εγγυώνται μια αξιοπρεπή φιλοξενία, αλλά και μόνιμη παραμονή όταν χρειάζεται και θα εξαντλούνται τα περιθώρια της εκπαίδευσης όταν αυτά υπάρχουν.

Ασφαλιστική επιδοματική πολιτική

Η επιδοματική πολιτική πρέπει να καλύπτει τις πρόσθετες ανάγκες και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η αναπηρία. Να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους άνεργους και τους ανίκανους προς εργασία και το ύψος των επιδομάτων να μη λειτουργεί σαν αντικίνητρο, για δουλιά, για τους ικανούς προς εργασία.

Η ΕΣΚ υπογραμμίζει την ανάγκη - απαίτηση για μετατροπή των επιδομάτων σε κοινωνική σύνταξη στο ύψος των 10 μεροκάματων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) που υπογράφει η ΓΣΕΕ για τους εργαζόμενους και όχι κάτω από τα 20 μεροκάματα της ΕΣΕΕ για τους ανίκανους προς εργασία και τους ανέργους.

Επίσης, στο πρόγραμμα της ΕΣΚ γίνεται αναφορά για την ποιότητα ζωής των αναπήρων, μέσα στις πόλεις. Για το σεβασμό της προσωπικότητάς τους, από τα ΜΜΕ, που πρέπει να βοηθούν μέσω ενημερωτικών εκπομπών το χτύπημα των προκαταλήψεων, αλλά πολύ περισσότερο να συμβάλουν στην πρόληψη της αναπηρίας και της ασθένειας.

Η ΕΣΚ, μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, καλούν όλους τους συναδέλφους τους και κάθε σύνεδρο ξεχωριστά, σε κοινό συντονισμό, για να φτιαχτεί ένα ισχυρό μέτωπο αντεπίθεσης στον αντιλαϊκό, αντιαναπηρικό κατήφορο της κυβέρνησης. Γιατί οι ανάγκες των αναπήρων δεν είναι εμπορεύσιμο είδος, γιατί τίποτα δε χαρίζεται. Γιατί τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν δικαίωμα στη ζωή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ταμπουρώθηκαν για να συνεδριάσουν (2006-01-24 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγωνιστικής συστράτευσης (2006-01-19 00:00:00.0)
Ανέξοδες οι κινητοποιήσεις εκτόνωσης (2005-11-24 00:00:00.0)
Να εξυγιανθεί η Συνομοσπονδία (2000-02-15 00:00:00.0)
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση στις 29 - 30 Νοέμβρη (1997-11-20 00:00:00.0)
Κράτησαν μακριά τους παραπληγικούς (1997-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ