Κυριακή 23 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να αγαπήσουμε τον πολιτισμό μας

Τους προβληματισμούς του γράφει ο γραμματέας της ΚΟΒ Νεάπολης του ΚΚΕ Δ. ΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ,σχετικά με τη δουλιά των ΚΟΒ για τον πολιτισμό, τη δραστηριοποίησή τους στη νεολαία και την καθημερινή δράση τους.

"Διαμορφώνεται ένας νέος άνθρωπος με ακούσματα διαφορετικά από τη δική μας παιδεία και την πολιτική. Ο καπιταλισμός ξεπέρασε τη φασιστική νοοτροπία, "ένας αρχηγός", "ένα κράτος", "ένας πολιτισμός" κτλ. Εμείς δεν αντιδρούμε, τουλάχιστον όπως θα έπρεπε. Εμείς έχουμε το δικό μας πολιτισμό και πρέπει να τον αγαπήσουμε, αφού πρώτα τον γνωρίσουμε.

Προτείνω κατ' αρχήν μια μελέτη γύρω από αυτό το θέμα "πολιτισμός", από επιστήμονες, ψυχολόγους δικούς μας, ώστε εμείς να δουλέψουμε πάνω στα συμπεράσματά τους. Να δοθεί κατεύθυνση στην ΚΝΕ να ξεκινήσει εκτός των πολιτικών και άλλες δραστηριότητες, τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Π. χ. η ΒΔ Αχτίδα (Τομέας) να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση και βέβαια μεταξύ φίλων να γίνει γνωστοποίηση, ώστε να έρθουν και άλλοι εκτός ΚΝΕ φίλοι των παιδιών ή μια μουσική βραδιά ή να πάνε κινηματογράφο με περιεχόμενο πάντα κοινωνικό - πολιτικό. Παραδείγματα μπορώ να αναφέρω πολλά, όπως θεατρικές παραστάσεις το καλοκαίρι στην Επίδαυρο, εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους ή σε περιοχές όπου έγιναν αντιστασιακοί αγώνες και μάχες του ΔΣΕ, ομιλίες από αντιστασιακούς σε εκδηλώσεις με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Διαβάζοντας την ιστορία του Κόμματος, βλέπω ότι η ΟΚΝΕ τότε κάτι παρόμοιο είχε οργανώσει, π. χ. η ΟΚΝΕ Αθήνας έκανε πολιτιστικές εκδηλώσεις όπου ομιλητές σαν τον Παλαμά, τον Βάρναλη, τον Σικελιανό κ. ά. συνέπαιρναν τους νέους. Αυτή η δουλιά έγινε όσο μπορούσε και κατά τη διάρκεια της Κατοχής με την ΕΠΟΝ και λίγο μετά μέχρι τις αρχές του '47, όταν πια βγήκε εκτός νόμου το ΚΚΕ. Τα θετικά αποτελέσματα αυτής της πολιτιστικής ζωής των τότε νεολαίων τα ξέρουμε από την ποιότητα της πλειοψηφίας των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και τη θυσιασμένη γενιά του εμφυλίου πολέμου.

Πιστεύω ότι η πολιτιστική θωράκιση και μόρφωση της νεολαίας μας θα γίνουν σπουδαία όπλα ενάντια στον ιμπεριαλισμό που απειλεί τη χώρα μας. Τέλος θα βοηθήσει το Κόμμα, αύριο να έχει πολλούς και ικανούς κομμουνιστές...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ