Κυριακή 23 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σωστή γραφή

Σύντροφος και φίλος του "Ριζοσπάστη" ο Ε. ΚΑΤΣΑΓΙΩΡΓΗΣ,έμπειρος, διορθωτής εφημερίδων και περιοδικών εδώ και πολλά χρόνια, κάνει τις παρακάτω παρατηρήσεις σε κείμενα της εφημερίδας μας της 1 - 2 - 97:

- "Δε λέμε ποτέ, "δεν μπορούμε", αλλά δε μπορούμε. Η λέξη, δεν (από το ου - δε, δε - δενός=το σώμα) παίρνει το ν, μόνο μπροστά σε φωνήεν και στα σύμφωνα κ, π, τ, ξ, ψ, πουθενά αλλού.

- Η λέξη "εταιρεία", γράφεται πάντα με ει και όχι με "ι", μόνο όταν είναι σύνθετη γράφεται με "ι", όπως μικροεταιρία κλπ.

- Το επίρρημα "επίμονα", ποτέ δε γράφεται και δεν προφέρεται "επίμονα", αλλά επιμόνως, επίσης και το "επόμενα", γράφεται "επομένως". Είναι λόγια έκφραση, βέβαια, όμως πέρασε στη λαϊκή γραμματική και έκφραση. Μπερδεύεται με το μετοχικό επίθετο, επόμενα, μεθεπόμενα και είναι πιο εύηχο και πιο εύφωνο.

- Συχνά λέγεται και γράφεται, με επιρρηματική έννοια, η λέξη "προοπτικά". Ομως, δεν υπάρχει τέτοιο επίρρημα, ή "προοπτικώς", είναι λάθος. Υπάρχει προοπτική και προοπτικός, ως ουσιαστικά. Χρησιμοποιούμε πάντα τη φράση "με προοπτική το...".

- Δε γράφουμε με "ι" τη λέξη "δουλιά", αλλά πάντα με "ει" "δουλειά".

- Δε λέμε: "απεκδύομαι της ευθύνης", αλλά απεκδύομαι την ευθύνη, όπως αποποιούμαι την ευθύνη και όχι "της ευθύνης".

- Δε λέμε: "Γιαννοπούλειος χυδαιότητα", αλλά, Γιαννοπούλεια ή καλύτερα, Γιαννοπουλική.

- Σελίδα 4η. Επικεφαλίδα: "Πολιτισμός και εχθρός μου ο λαός που αγωνίζεται, δε συνυπάρχουν". Αποκόπηκε από ολόκληρη περίοδο λόγου της σ. Παπαρήγα, που είχε δυο ενότητες, οπότε ταίριαζε το "συνυπάρχουν". Ελεγε η σ. Παπαρήγα: "Πολιτισμός και δε συζητώ με απεργούς, πολιτισμός και εχθρός μου ο λαός που αγωνίζεται, δε συνυπάρχουν".

- "Υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να πρωτοπορήσουν". Ο νεολογισμός αυτός είναι αδόκιμος. Δεν υπάρχει ρήμα "πρωτοπορώ", ούτε "πρωτοπορεύομαι". Υπάρχει μόνο προπορεύομαι, πορεία και πρωτοπορία.

- Σελίδα 5η. Στο τέλος του κειμένου: "Μεγαλύτερη ισχυροποίηση". Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ή μικρότερη ισχυροποίηση, υπάρχει παραπέρα ισχυροποίηση, ή έτι περαιτέρω, που λένε οι καθαρευουσιάνοι, επέκταση δηλαδή, όχι μεγάλωμα. Στο ίδιο άρθρο υπάρχει η περίοδος: "Συναγωνίζονται σε φαιδρότητα τα παραληρήματα κάποιων άλλων κατεχόντων υπουργικούς θώκους σε άλλες εποχές". Είναι ασύντακτο. Το σωστό είναι: Κάποιων άλλων που κατείχαν υπ. θώκους, σε άλλες εποχές. Το "κατεχόντων" είναι εδώ γενική απόλυτος ενεστωτικής μετοχής, που αναφέρεται σε παρελθόντα χρόνο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ