Σάββατο 13 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΖΟΥΡΝΑΤΖΙΔΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις αντιπερισπασμού

- Πώς εκτιμάτε το συλλαλητήριο, που έγινε την περασμένη Δευτέρα στην πόλη σας, από την άποψη του περιεχομένου, που προσπάθησαν να προσδώσουν σ' αυτό οι ομιλητές;

- Η εκδήλωση στο Πάρκο Φαλήρου αποδείχτηκε από κάθε άποψη κατώτερη των προσδοκιών και σαν επιστέγασμα σφραγίστηκε με την αφαίρεση του λόγου από τον παρευρισκόμενο βουλευτή του κόμματός μας Σταύρο Παναγιώτου, με διάφορα προσχήματα. Οι ομιλίες των διαφόρων στελεχών της πρασινογάλαζης παράταξης των ευρωφανατικών και το ψήφισμα που διατυπώθηκε, χωρίς να ακουστούν όλες οι βασικές θέσεις και προτάσεις, αποτυπώνουν καθαρά τη φοβία και τη δειλία, μπροστά στον κίνδυνο να αποκαλυφτούν οι αιτίες της κρίσης και οι πραγματικοί υπεύθυνοι, καθώς και η αναγκαία πολιτική διεξόδου από την κρίση.

- Τι εντύπωση προκάλεσε στον κόσμο ο αποκλεισμός από το βήμα του κομμουνιστή βουλευτή και ποιοι ευθύνονται γι' αυτό;

- Ο αποκλεισμός αυτός προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και σχολιάστηκε και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όχι κολακευτικά για τους οργανωτές. Εμείς καταγγέλλουμε τους υπόλοιπους ομιλητές και ειδικά το νέο δήμαρχο της πόλης, που πήρε πάνω του την όλη προετοιμασία της εκδήλωσης και την αφαίρεση του λόγου από τον Στ. Παναγιώτου, που, αν μη τι άλλο, προωθεί συστηματικά και παραγωγικά τα θέματα του νομού και ειδικά το θέμα των πετρελαίων. Ευθύνη έχουν, επίσης, και οι παρευρισκόμενοι συνάδελφοί του, των άλλων κομμάτων.

- Για να δοθεί πραγματική διέξοδος στα προβλήματα της αποβιομηχάνισης και υπανάπτυξης της Καβάλας, σε ποιες κύριες κατευθύνσεις νομίζετε ότι πρέπει να κινηθούν οι ενέργειες των υπευθύνων και ο αγώνας των κατοίκων;- Πρώτα απ' όλα, χρειάζεται να ξεφύγουμε από την πολιτική της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, πολιτική της ΕΕ και των πολυεθνικών. Χρειάζεται ρήξη μ' αυτήν την πολιτική. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε επενδύσεις παραγωγικού χαρακτήρα που έχει ανάγκη ο τόπος. Το κυρίαρχο θέμα είναι αυτό των πετρελαίων. Η στοιχειώδης απαίτηση πρέπει να είναι να παρέμβει η κυβέρνηση για την ανάκληση της απόφασης για απόλυση των εργαζομένων στα πετρέλαια και επαναπασχόληση όλων των απολυμένων. Η παρέμβαση του κράτους πρέπει, επίσης, να εκδηλωθεί για την επαναλειτουργία της ΕΤΒΑ με όλους τους απολυμένους και τη διάσωση της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων και των άλλων επιχειρήσεων που κινδυνεύουν. Απαιτείται μια άλλη πολιτική για πραγματική ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων. Ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει να πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση.

- Ποια είναι τα άμεσα προβλήματα και οι κινητοποιήσεις που χρειάζεται να γίνουν;

- Θα επανέλθω πάλι στο θέμα των πετρελαίων, δεδομένου ότι σε ένα εικοσαήμερο αρχίζει κανονικά η αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνση των εγκαταστάσεων. Θα ήθελα, επίσης, να τονίσω ότι η καταφανής αναντιστοιχία της στάσης των υπευθύνων με τα δραματικά προβλήματα και τις υπαρκτές αγωνιστικές διαθέσεις, δείχνει ότι δε βρισκόμαστε μπροστά στο ελπιδοφόρο ξεκίνημα για το οποίο εργαστήκαμε, αλλά μπροστά σε εκδηλώσεις αντιπερισπασμού. Οι εργαζόμενοι και οι οργανώσεις τους πρέπει να πάρουν τις τύχες της περιοχής στα χέρια τους και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για τις πραγματικές λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Στ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ