- Σαν Ημέρα Ευχαριστιών και συγχαρητηρίων ήταν η χτεσινή μέρα του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλο,που μαζί με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τη Συνομοσπονδία, επισκέφτηκαν, μετά από πρόσκληση... - 1999-03-13 00:00:00.0"/> - Σαν Ημέρα Ευχαριστιών και συγχαρητηρίων ήταν η χτεσινή μέρα του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλο,που μαζί με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τη Συνομοσπονδία, επισκέφτηκαν, μετά από πρόσκληση... - 1999-03-13 00:00:00.0" /> Το "ευχαριστώ" του προέδρου στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ... | ΕΡΓΑΤΙΚΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το "ευχαριστώ" του προέδρου στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ...
  • Μόνο άγαλμα για τον Σ. Κόκκαλη δεν πρότεινε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος, κατά τη διάρκεια χτεσινής επίσκεψης στην επιχείρηση!
  • Γ. Μαυρίκος: "Δεν είναι 35ωρο αυτό που εφαρμόζει η ΙΝΤΡΑΚΟΜ"

Σαν "Ημέρα Ευχαριστιών" και συγχαρητηρίων ήταν η χτεσινή μέρα του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλο,που μαζί με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τη Συνομοσπονδία, επισκέφτηκαν, μετά από πρόσκληση του επιχειρησιακού σωματείου, τον όμιλο επιχειρήσεων ΙΝΤΡΑΚΟΜ στην Παιανία.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ευχαρίστησε τον ίδιο τον Σ. Κόκκαλη,ευχαρίστησε διευθυντές, υποδιευθυντές και προϊσταμένους της επιχείρησης επειδή - όπως είπε - "η επιχείρηση ανοίγει το δρόμο για το 35ωρο"!

Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος, στην ομιλία του, στη συγκέντρωση των εργαζομένων της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με την τοποθέτηση του προέδρου της Συνομοσπονδίας, έκανε αναφορά στα προβλήματα της εργατικής τάξης, στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε τις θέσεις του εργατικού κινήματος για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το μονόδρομο του κεφαλαίου, την ΟΝΕ και τις συνέπειές της.

Ανέλυσε στους εργαζόμενους τη θέση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για το 35ωρο σαν μια πλευρά των εργασιακών σχέσεων και τόνισε ότι στον καπιταλισμό κανένα ωράριο δε θα εξαλείψει την ανεργία. Για την απόφαση της ΙΝΤΡΑΚΟΜ να μειώσει το ωράριο εργασίας υπογράμμισε: "Δεν πρόκειται για 35ωρο. Εμείς 35ωρο μετράμε στην κάρτα που χτυπά ο εργαζόμενος με αρχή - τέλος της ημερήσιας δουλιάς, τις 7 ώρες και τις πέντε μέρες τη βδομάδα. Τέτοιο 35ωρο διεκδικούμε, με αύξηση αποδοχών, με διατήρηση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων". Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν συντονισμένα, με την υπόλοιπη εργατική τάξη, για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Δεν ξέρουν ή εθελοτυφλούν;

Από το σωματείο εργαζομένων στην "Ιντρακόμ" πήραμε "Δελτίο Τύπου", σύμφωνα με το οποίο γίνεται προσπάθεια να απαντήσει στην εφημερίδα μας το πώς εφαρμόζεται το 35ωρο στην επιχείρηση, θεωρώντας ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας στις 5/3/99 με τίτλο "Ψευδεπίγραφο το 35ωρο της "Ιντρακόμ"" δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με το σωματείο, "πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς είναι οι ΚΑΘΑΡΕΣ ΩΡΕΣ εργασίας να μειωθούν σε 35 τη βδομάδα και όχι ΚΑΡΤΑ - ΚΑΡΤΑ, (π.χ. 08.30 - 15.30). Πριν από την εφαρμογή του 35ωρου, το ωράριο ήταν κάρτα - κάρτα 8 ώρες ημερησίως, αλλά ο πραγματικός χρόνος εργασίας ήταν 7 ώρες και 20 ημερησίως + 40 διάλειμμα. Αρα, λοιπόν, με την εφαρμογή του νέου ωραρίου που είναι 7 ώρες και 40', εκ των οποίων τα 40' εξακολουθούν να είναι διάλειμμα, ο πραγματικός χρόνος εργασίας ανέρχεται στις 7 ώρες επί 5 ημέρες, δηλαδή 35 ώρες εβδομαδιαίως".Αυτό ακριβώς ανέφερε το δημοσίευμα του "Ρ" στο οποίο προσπαθεί να απαντήσει το σωματείο και πιο συγκεκριμένα, "η πρώτη βάρδια θα εργάζεται καθημερινά από 7π.μ. - 2.40μμ και η δεύτερη βάρδια καθημερινά από 8.30π.μ. - 4.10π.μ.", δηλαδή 7 ώρες και 40'. Πού λοιπόν διαφωνεί το σωματείο; Στην εκτίμηση για το τι είναι γνήσιο 35ωρο.

Φαίνεται ότι το σωματείο ή δεν είναι καλά ενημερωμένο ή δε θέλει να είναι, ή για άλλους λόγους κάνει τη διάκριση για "καθαρές ώρες εργασίας". Γιατί π.χ. έπρεπε να γνωρίζει ότι οι οικοδόμοι που έχουν κατακτήσει μετά από σκληρούς αγώνες το 35ωρο - 7ωρο - 5νθήμερο εργάζονται καθημερινά, 07.30 - 14.30, το ίδιο και οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Επίσης θα 'πρεπε να γνωρίζει ότι γι' αυτό το 35ωρο παλεύει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αυτό το 35ωρο - 7ωρο - 5νθήμερο είναι το πάγιο αίτημα που αντιμετωπίζει την όσο γίνεται σ' αυτό το σύστημα μείωση της έντασης της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Κάθε άλλη εφαρμογή του είναι παραπλανητική. Από τη στιγμή λοιπόν που γίνεται λόγος για 7 καθαρές ώρες, πράγματι δεν εφαρμόζεται γνήσιο 35ωρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ