Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαθήματα πολέμου και προσφυγιάς!

Ενημερωτικό έντυπο - παιχνίδι, που έγινε με πρωτοβουλία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και συνηθίζει τα παιδιά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

"Οταν αναγκάζεσαι να εγκαταλείψεις τη χώρα σου... εγκαταλείπεις όσους αγαπάς... ζεις χωρίς να ξέρεις πού πηγαίνεις... νιώθεις ανακούφιση... όταν βρίσκεις καταφύγιο και αλλού...".

Πρόκειται για ενημερωτικό έντυπο - παιχνίδι που έγινε με πρωτοβουλία της Υπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και στο οποίο φαίνεται να συμμετέχουν φορείς όπως το υπουργείο Παιδείας,η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ),η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ),η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ),η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) και το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Το "παιχνίδι" μοιράζεται τις μέρες αυτές σε Δημοτικά Σχολεία, ενώ αντίστοιχο έντυπο έχει διανεμηθεί σε 25 ευρωπαϊκές χώρες. Οι "εμπνευστές" του επικαλούνται ανθρωπιστικά μηνύματα και την ευαισθητοποίηση των παιδιών, στην πραγματικότητα όμως στόχο έχουν να εξοικειώσουν τα παιδιά με τις εικόνες των προσφύγων που η ιμπεριαλιστική πολιτική δημιουργεί και θα δημιουργεί. Και φυσικά, χωρίς να δίνονται και εξηγήσεις για τα αίτια που δημιουργούν την προσφυγιά, για το ποιος ευθύνεται, για τον ίδιο τον πόλεμο. Πόσο μάλλον για το μέλλον αυτών των ανθρώπων, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν με τη βία τη χώρα τους και να αποχωριστούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Το "παιχνίδι" δεν αφήνει περιθώρια να αναζητηθούν λύσεις διεξόδου στο πρόβλημα, το οποίο είναι υπαρκτό και τα παιδιά το γνωρίζουν ήδη, από τις συζητήσεις των γονιών τους, από τις ειδήσεις και τις φρικιαστικές εικόνες διαμελισμού αμάχων και από τις διαστάσεις που παίρνει το θέμα, με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς σε εξέλιξη.

Με ένα πιόνι και δύο μάρκες καλούνται οι μαθητές να αναπαραστήσουν το δράμα των προσφύγων. "Γεια σου! Ελα να ταξιδέψεις μαζί με δύο παιδιά της ηλικίας σου. Να ποιο είναι το δρομολόγιό σου".Το "παιχνίδι" μοιάζει με τη γνωστή σε όλους "Μονόπολη". Υπάρχουν και εδώ μάρκες που εξαργυρώνεις, συγκεκριμένες οδηγίες και αριθμός παιχτών, όπως και συγκεκριμένη τακτική, ενώ στα εικονίδια του παιχνιδιού όπου εκτυλίσσεται γραφικά και το κυρίως θέμα του παιχνιδιού, που είναι η προσφυγιά, απεικονίζονται σκηνές σύλληψης, αιχμαλωσίας, στρατοπέδου συγκέντρωσης και μεταφοράς προσφύγων σε καταυλισμούς. "Στρατιώτες συλλαμβάνουν εσένα και την ομάδα σου και σας οδηγούν στη φυλακή. Εάν πληρώσεις δυο μάρκες, θα σε αφήσουν ελεύθερο/η. Διαφορετικά θα πρέπει να περιμένεις δυο γύρους".Ο μαθητής, βάσει του παιχνιδιού, καλείται να γίνει πρόσφυγας και να ζήσει τις ίδιες σκηνές βαρβαρότητας, ενώ παράλληλα του δίνονται οδηγίες, όπως για παράδειγμα πώς να αποφύγει τη σύλληψη και την περίπολο γιατί δεν έχει διαβατήριο, ή να αφήσει πράγματα από τις αποσκευές του επειδή είναι βαριές.

Αντιδράσεις από γονείς - εκπαιδευτικούς

Ομως για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ήδη προκύψει αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ο εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, Σάββας Σάββας,με δήλωσή του καταγγέλλει το περιεχόμενο του εντύπου, ενώ κάνει λόγο για "μεθόδευση υποκατάστασης" του ΔΣ της ΟΛΜΕ, επισημαίνοντας ότι ποτέ δεν απασχόλησε και ούτε εγκρίθηκε ένα τέτοιο έντυπο από το ΔΣ της ΟΛΜΕ και ότι η πρωτοβουλία ανήκει σε μέλη του ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ που υποκατέστησαν το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Σε ό,τι αφορά την ουσία του εντύπου τονίζει: "Η καλλιέργεια ευαισθησίας στους μαθητές, έχοντας και το δεδομένο των αμερικανοΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, πρέπει να αφυπνίζει την αγωνιστική διάθεση για εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και όχι να προετοιμάζει (όπως κάνει το εν λόγω κείμενο) τα παιδιά για ένα κόσμο προσφυγιάς και βαρβαρότητας που ετοιμάζει η "νέα τάξη πραγμάτων". Η επίκληση της ανάγκης για ευαισθητοποίηση των μαθητών, γύρω από τα παράγωγα του πολέμου, όπως η προσφυγιά, σκοπεύει στο να καλλιεργήσει την πεποίθηση της αναπόφευκτης συμβίωσης με τον πόλεμο", τονίζει ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ.

Ο Νίκος Ζώτος,εκπαιδευτικός και μέλος της "Ενιαίας Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης" (ΕΣΑΚ) - ΔΕΕ,δήλωσε στο "Ρ" ότι γίνεται προσπάθεια, με "έντεχνο" τρόπο, να περάσει την αντίληψη, ότι "και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ζουν με την ιδέα του πολέμου, να συμβιώνουν με τον πόλεμο. Προκειμένου δε να εμπεδωθεί κάτι τέτοιο από μικρές ηλικίες, χρησιμοποιούν παιδαγωγικά μέσα - το παιχνίδι - τη στιγμή που θα μπορούσε κάλλιστα η παιδαγωγική επιστήμη να αξιοποιηθεί έτσι, που να διαπαιδαγωγεί τα παιδιά στα ιδανικά της ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης των λαών και στην ανάπτυξη μιας αγωνιστικής αντίληψης ενάντια στον πόλεμο. Αντίθετα, τόνισε, εκείνο που επιχειρείται είναι να συνηθίσουν τα παιδιά στην ιδέα του πολέμου και μάλιστα σε μια κρίσιμη στιγμή, που οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί είναι σε εξέλιξη και ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης και εμπλοκής ακόμα περισσότερο της χώρας στον πόλεμο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ