Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1ΤΕΔΚΝΑ
Εκλογές υπό περιορισμούς

Εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και αντιπροσώπων στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη. Οι εκλογές διεξάγονται σε ένα αντιδημοκρατικό πλαίσιο, διαμορφωμένο από το κυβερνών κόμμα, με στόχο τον πλήρη έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη φίμωση κάθε φωνής που αντιτίθεται στην κυρίαρχη πολιτική.

Συγκεκριμένα, οι εκλογές θα γίνουν στη γενική συνέλευση των Δημάρχων, των Κοινοταρχών και των Δημοτικών Συμβούλων της Αττικής. Θα διενεργηθούν βάσει Προεδρικού Διατάγματος, που εμπεριέχει ασάφειες και δε βοηθά στην αναλογικότερη αντιπροσώπευση του εκλογικού Σώματος. Το ΠΔ καταρτίστηκε και εφαρμόζεται από τα παραμάγαζα του ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΚΕ. Αυτά τα παραμάγαζα σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών κατάφεραν, ώστε το υπουργείο να αποστείλει οδηγία για κατάρτιση ενός και μόνο ψηφοδελτίου από κάθε συνδυασμό, στο οποίο θα αναγράφονται τόσο οι υποψήφιοι για την ΤΕΔΚΝΑ όσο και για την ΚΕΔΚΕ. Αυτό αποσκοπεί στο "μάντρωμα" των προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ αιρετών. Δηλαδή, στο να ψηφίσουν αναγκαστικά ΠΑΣΟΚ και για τις δύο Ενώσεις και να μην αφεθούν περιθώρια διαρροής ψήφων, αν κάποιος επιθυμεί να ψηφίσει άλλους για την ΤΕΔΚΝΑ και άλλους για την ΚΕΔΚΕ.

Επιπλέον, αν κάποια παράταξη δε θέλει ή δεν μπορεί να καταρτίσει ψηφοδέλτιο για την ΤΕΔΚΝΑ, αλλά μπορεί ή θέλει για την ΚΕΔΚΕ δεν της επιτρέπεται.

Ενδεικτικό συνολικά της υποβάθμισης της συγκεκριμένης εκλογικής διαδικασίας από τους κυρίαρχους κύκλους είναι και το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων κλήθηκαν μόλις χτες, δηλαδή μια εργάσιμη μέρα πριν την ημέρα των εκλογών, για να εξετάσουν τα προβλήματα της εκλογικής διαδικασίας και να λύσουν - υποτίθεται - τις διαφορές που θα αναδειχτούν.

Σε αυτές τις συνθήκες παρουσιάζεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ενίσχυση της "άλλης φωνής" στα συλλογικά όργανα της ΤΑ. Αυτής που συγκρούεται με την κυβερνητική αντίληψη για μετατροπή του θεσμού σε μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης και φορομπήχτη σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Είναι αναγκαία η υπερψήφιση της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης",που στο ψηφοδέλτιό της περιλαμβάνει τους δημάρχους Γ. Πατσιλινάκο, Γ. Γιώγο, Ν. Ρογκάκο, Γ. Κατημερτζή και Χρ. Σκαμάκη και άλλους καταξιωμένους αιρετούς όπως η Β. Νικολαϊδου και ο Π. Βακαλόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ