Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΛΟΥΡΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Κέρκυρα δε θα γίνει ΝΑΤΟική βάση

- Η Κέρκυρα είναι σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, μια από τις ελληνικές περιοχές που βρίσκεται εντός της εμπόλεμης ζώνης. Ποιο είναι το σχόλιό σας πάνω σ' αυτό;

- Η Κέρκυρα είναι μια κατ' εξοχήν τουριστική περιοχή και κατά κύριο λόγο η οικονομία του νησιού στηρίζεται από τον τουρισμό. Καταλαβαίνεται φυσικά τι επιπτώσεις έχει κάτι τέτοιο στην τοπική κοινωνία, επιπτώσεις που ήδη έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται, μέσω των ακυρώσεων σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ. Βεβαίως το στοιχείο αυτό που έφερε στη δημοσιότητα πρόσφατα ο"Ρ", δηλώνει και μια πραγματικότητα που εμείς οι Κερκυραίοι βιώνουμε καθημερινά, βλέπονταςστο αεροδρόμιο του νησιού να προσγειώνονται και να απογειώνονται διαρκώς ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, τα οποία εξυπηρετούν τις αποστολές των ΝΑΤΟικών. Δείχνει δηλαδή ότι η Κέρκυρα, η χώρα μας συνολικά, έχει εμπλακεί σ' αυτόν τον πόλεμο.

- Πώς αντιμετωπίζει ο κερκυραϊκός λαός αυτήν την κατάσταση;

- Ηταν λογικό και αναμενόμενο να μην αφήσουν οι Κερκυραίοι τέτοιου είδους επιβλαβή για το μέλλον τους σχέδια, αναπάντητα. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πέντε μαζικά συλλαλητήρια πρωτοφανή από άποψη συμμετοχής κόσμου και μαχητικότητας, με αίτημα, να σταματήσει ΤΩΡΑ το ΝΑΤΟικό έγκλημα, να μην μεταβληθεί η χώρα μας σε προτεκτοράτο των Αμερικανών. Πρόσφατα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια στο νησί μας, όπου οι κάτοικοι προχώρησαν σε δίωρη κατάληψη του αεροδρομίου, το οποίο η κυβέρνηση φαίνεται να παραδίδει εν λευκώ στο ΝΑΤΟ. Παρά την τρομοκρατία που θέλησε να επιβάλει σε ολόκληρο το νησί, τόσο πριν το συλλαλητήριο όσο και κατά τη διάρκειά του, με την αστυνομοκρατία, το συλλαλητήριο έγινε και οι Κερκυραίοι έδειξαν ότι δε θα περάσουν τα σκοτεινά σχέδια ορισμένων για το νησί μας. Το ΚΚΕ και εδώ και σε όλη τη χώρα λέει και προσπαθεί αυτά τα σχέδια να μην περάσουν.

- Γιατί πιστεύετε ότι τα σχέδια αυτά πρέπει να μείνουν στα χαρτιά;

- Πιστεύουμε ότι η ΝΑΤΟική επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί "πρόβα τζενεράλε" για το ρόλο που θέλουν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι συνεταίροι τους να παίξει το ΝΑΤΟ στα χρόνια που έρχονται. Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή του, τώρα θέλουν να μεταβάλλουν το ΝΑΤΟ σε διεθνή χωροφύλακα που θα επεμβαίνει εναντίον χωρών, εθνών ολόκληρων, που αρνούνται να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Στη συγκεκριμένη φάση, εμείς θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, να μη γίνει πραγματικότητα ο ρόλος που έχουν αποφασίσει συγκεκριμένα για τον τόπο μας. Παράλληλα, με χαρά βλέπουμε το σύνολο του κερκυραϊκού λαού να μη δείχνει καθόλου διατεθειμένο να παίξει το ρόλο του σιωπηλού παρατηρητή. Οι αντιιμπεριαλιστικές - αντιΝΑΤΟϊκές συγκεντρώσεις συνεχίζονται, νέα συλλαλητήρια και εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί από τους λαϊκούς μαζικούς φορείς για το επόμενο διάστημα και γενικά το φρόνημα του λαού είναι υψηλό, δε φαίνεται να κάμπτεται παρά τις προσπάθειες ορισμένων. Σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι τελευταία η τοπική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει κινητοποιηθεί, με σκοπό να σταματήσει τις αντιΝΑΤΟικές συγκεντρώσεις, λέγοντας ότι αυτές θα πλήξουν τον τουρισμό μας, τον τουρισμό που όπως προανέφερα έχει ήδη υποστεί πλήγμα και όχι εξαιτίας των συγκεντρώσεων.

Φ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ντίνος Θεοτόκης: Σ' ένα πέλαο πλέω... (2023-10-27 00:00:00.0)
Με αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο υποδέχονται τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ (2009-06-18 00:00:00.0)
Δικάζουν το αντιπολεμικό κίνημα! (2003-05-29 00:00:00.0)
Πρόκληση για τους Κερκυραίους η επίσκεψη Μπερνς (2001-07-13 00:00:00.0)
Υπηρέτης του ΝΑΤΟ ο νομάρχης (1998-02-05 00:00:00.0)
Χάλασαν την ησυχία των γερακιών του ΝΑΤΟ (1998-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ