Κυριακή 6 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανατρέπουν την αποστολή του ΟΑΕΔ

Ο ΟΑΕΔ αλλάζει για να στηρίξει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, σε βάρος των ανέργων και της στήριξής τους

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αλλάξει το "τοπίο" των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας συνδέεται άρρηκτα με την πολιτική που ασκεί για την ανεργία.

Εδώ και αρκετό καιρό, γίνονται συστηματικές προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα του ΟΑΕΔ,ενός σημαντικού Οργανισμού για τη στήριξη των ανέργων. Σήμερα η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανελλαδική δομή του Οργανισμού και την επαφή του με εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, ώστε να το μετατρέψει σε βασικό εργαλείο προώθησης της δικής της πολιτικής στον τομέα της απασχόλησης. Μιας πολιτικής, που αρπάζει από το στόμα του ανέργου και αυτή την "μπουκιά" του πενιχρού επιδόματος για να τη μετατρέψει σε "κίνητρα" προς την εργοδοσία.

Ομως, ο ΟΑΕΔ έχει μια σαφή στόχευση στην ενίσχυση του άνεργου. Παρέχει επιδόματα ανεργίας και μια σειρά από συμπληρωματικές παροχές σε χρήμα για ειδικότερες περιπτώσεις. Εχει σημείο αναφοράς τον πρόσφατα απολυμένο, αλλά και άλλες κατηγορίες ανέργων. Εχει τμήματα επαγγελματικού προσανατολισμού, τμήματα επεξεργασίας των στοιχείων της ανεργίας. Εχει ένα πολύ μεγάλο εκπαιδευτικό δίκτυο, με ιδιόκτητα κτίρια και πολύχρονη προϊστορία επαγγελματικής εκπαίδευσης. Φέρνει σε επαφή τους άνεργους με εργοδότες που ζητούν προσωπικό. Το πώς λειτουργούσαν όλα αυτά μέχρι σήμερα είναι ένα ζήτημα. Αυτό όμως που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, είναι πώς θα λειτουργούν από εδώ κι εμπρός.

Για παράδειγμα, βασική κατεύθυνση της "Λευκής Βίβλου" είναι η "προσαρμογή" ανέργων και εργαζομένων στις ανάγκες της "αγοράς εργασίας".Οι ανάγκες αυτές καθορίζονται από τις επιχειρήσεις. Επόμενο είναι ότι ο ΟΑΕΔ πρέπει να αλλάξει, έτσι ώστε να υπάρξει μια στενότερη σχέση ανάμεσα στις "υπηρεσίες" που θα προσφέρει και στις προτεραιότητες των επιχειρήσεων. Ετσι δημιουργήθηκαν τα Κέντρα Παρακολούθησης της Απασχόλησης,τα οποία αυτονομούνται σημαντικά από τον ΟΑΕΔ και λειτουργούν με τη συνεργασία φορέων, όπως οι εργοδοτικές οργανώσεις. Παράλληλα, νομιμοποιήθηκε η λειτουργία των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας,τα οποία απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, από την παρακολούθηση της λεγόμενης "αγοράς εργασίας" και τις στερούν από την όποια δυνατότητα παρέμβασης.

Σημαντικές παρεμβάσεις γίνονται και στο εκπαιδευτικό έργο του Οργανισμού, ύστερα και από την πρόσφατη συνεργασία του με βρετανικό εκπαιδευτικό "οίκο". Σκοπός αυτής της συνεργασίας ήταν η μεταφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μεθόδου διδασκαλίας, καθώς ο αλλοδαπός εκπαιδευτικός οργανισμός έχει πάρει εύσημα από τις υπηρεσίες της Κομισιόν. Πρόσφατα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Κ. Ευστρατόγλου,ανέπτυξε την πολιτική του Οργανισμού για την ενίσχυση της "απασχολησιμότητας",στα πλαίσια των "ενεργητικών πολιτικών" κατά της ανεργίας, που όλο και περισσότερο διακρίνουν τη λειτουργία του ΟΑΕΔ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη στα χέρια της μελέτη για την αναπροσαρμογή της επιδοματικής πολιτικής του ΟΑΕΔ, κάτι που σηματοδοτεί μια ακόμη στροφή στη λειτουργία του Οργανισμού και απομάκρυνσή του από την ουσιαστική στήριξη των ανέργων.

Το τελευταίο διάστημα, ο ΟΑΕΔ είναι ο κύριος φορέας υλοποίησης μιας σειράς προγραμμάτων "προσαρμογής" των εργαζομένων στις νέες εργασιακές σχέσεις. Τα προγράμματα αυτά εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενα μεγάλο μέρος των προγραμμάτων του έχει να κάνει και με τη σύνδεση της κατάρτισης με την απασχόληση.Δηλαδή κατάρτιση τέτοια, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου έργου, η οποία προσφέρει απασχόληση με πολύ συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Μέσα από την επιδότηση εργοδοτών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση και μια σειρά ακόμη προγράμματα, μεταφέρεται σταδιακά ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ στις τσέπες των εργοδοτών, με αμφίβολα αποτελέσματα, που μετριούνται σε μερικές πρόσκαιρες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτός ο προσανατολισμός δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναφέρεται στα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που δαπανώνται για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Δισεκατομμύρια, όμως, που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ