Κυριακή 6 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΙΚΑ
Οικονομικό τσεκ - απ των ανασφάλιστων αλλοδαπών!

Τα επείγοντα περιστατικά δε θα εισάγονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία του Ιδρύματος, αλλά μετά τις πρώτες βοήθειες θα προωθούνται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σύμφωνα με εγκύκλιο που στάλθηκε στα νοσοκομεία του ΙΚΑ

Η ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο σύστημα των εφημεριών του ΕΣΥ παρουσιάστηκε ως σημαντική συμβολή του Ιδρύματος στο κοινωνικό σύνολο. Οντως τα νοσοκομεία του ΙΚΑ, παρά τις δυσκολίες και τις ανεπάρκειες που έχουν, βοήθησαν ουσιαστικά στο σύστημα εφημεριών και προσέφεραν ουσιαστικές υπηρεσίες σε ασθενείς στην ώρα της ανάγκης.

Ομως, το κράτος δεν ανέλαβε το κόστος αυτής της επιλογής για το ΙΚΑ - όπως δεν αναλαμβάνει και το κόστος των ανασφάλιστων στα δημόσια νοσοκομεία και επιχειρεί να το μετακυλήσει στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ετσι τώρα η διοίκηση του ίδιου του Ιδρύματος, προσαρμοζόμενη και προωθώντας τη λογική της ανταποδοτικότητας, προσπαθεί να "ξεφορτωθεί" τους ανασφάλιστους και τους ξαποστέλνει στα δημόσια νοσοκομεία με το πρόσχημα της προτεραιότητας της προσφοράς υπηρεσιών στους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ.

Ετσι τώρα οι γιατροί του ΙΚΑ, σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Υγειονομικών Υπηρεσιών, είναι υποχρεωμένοι όταν έχουν έναν ασθενή να... γνωματεύσουν - εκτός απ' την αρρώστια - και για την ασφαλιστική κάλυψη ή την οικονομική δυνατότητα του ασθενούς. Δηλαδή οι γιατροί - αν εφαρμόσουν την εγκύκλιο - θα υποχρεωθούν σε μια ασυμβίβαστη, δεοντολογικά με την ιατρική, κρίση και πράξη.

Το έγγραφο

Το έγγραφο έστειλε η Διεύθυνση Υγειονομικών Υπηρεσιών προς τα νοσοκομεία του ΙΚΑ στις 26.4.1999 και αναφέρει τα εξής: "Οπως είναι γνωστό τα Νοσοκομεία του ΙΚΑ συμμετέχουν στο Σύστημα Εφημεριών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και είναι υποχρεωμένα να περιθάλπουν τα επείγοντα περιστατικά που χρειάζονται πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια περίθαλψη. Στα πλαίσια αυτά, παρέχεται η δυνατότητα να δοθούν οι πρώτες βοήθειες και οδηγίες, ώστε να κατευθυνθεί σε κρατικό νοσοκομείο, για την περαιτέρω θεραπεία του οιουδήποτε ασθενή που δεν μπορεί να αποδείξει τον ασφαλιστικό του φορέα. Οι περιπτώσεις εισαγωγής θα αξιολογούνται κυρίως με κριτήρια ιατρικά, αλλά και οικονομικά, δεδομένου ότι η λειτουργία των Νοσοκομείων μας χρηματοδοτείται από τις εισφορές των ασφαλισμένων μας, στους οποίους το ΙΚΑ οφείλει να παρέχει κατά απόλυτη προτεραιότητα τις υπηρεσίες του".

Στη συνέχεια η Διεύθυνση Υγειονομικών Υπηρεσιών ζητά την εθνικότητα του ασθενή, ονομαστικά στοιχεία των ασθενών που πήραν περίθαλψη στα Νοσοκομεία του ΙΚΑ ως εξωτερικοί ασθενείς και εκείνων που νοσηλεύτηκαν μέχρι 31.3.99. Επίσης ζητά τη διάγνωση εισόδου, την κλινική που έγινε η νοσηλεία, τις μέρες νοσηλείας, τις εξετάσεις, τη φαρμακευτική δαπάνη. Επιπλέον ζητά, αν έγινε επέμβαση, να προσδιοριστεί η επέμβαση και το κόστος των υλικών.

Τέλος, ζητά από 1.4.1999 να στέλνονται στη Διεύθυνση Υγειονομικών Υπηρεσιών ανά μήνα καταστάσεις με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω. Μ' άλλα λόγια ζητά οικονομικό τσεκ - απ των ανασφαλίστων.

Η μετακίνηση των ανασφάλιστων αλλοδαπών προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δε σημαίνει και λήξη της ταλαιπωρίας τους. Μπορεί να συμβεί αυτό που συνέβη στην καθηγήτρια απ' την Αλβανία που τραυματίστηκε στην Ολυμπία, νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο του Πύργου και όταν πήρε εξιτήριο τής κράτησαν το διαβατήριο επειδή δεν πλήρωσε τα νοσήλια.

Ακόμα υπάρχει η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης,που για τα επείγοντα περιστατικά ανασφάλιστων ή αλλοδαπών προβλέπει την καταβολή των νοσηλίων "αν δύνανται, άλλως η διεύθυνση του νοσοκομείου εισηγείται στη διοίκηση του νοσοκομείου για την κάλυψη των νοσηλίων του ασθενή με όλα τα αναγκαία παραστατικά".

Για τα μη επείγοντα περιστατικά των ανασφαλίστων και των οικονομικών προσφύγων το "Ιπποκράτειο" προβλέπει την εισαγωγή για νοσηλεία μόνο όταν υπάρχει έγκριση της διεύθυνσης του νοσοκομείου. Και για να δοθεί έγκριση πρέπει να προσκομίζεται γνωμάτευση ειδικού ιατρού Εξωτερικών Ιατρείων για πάθηση και αναγκαιότητα νοσηλείας και προγραμματισμός εισαγωγής. Επίσης προβλέπει γραμμάτιο είσπραξης προκαταβολής νοσηλίων αξίας ίσης με το 50% της πιθανολογούμενης δαπάνης ή κάθε επίσημο έγγραφο που βεβαιώνει την απαλλαγή από έξοδα νοσηλείας (χαρτί απορίας, διακρατική συμφωνία, πράσινη κάρτα, ενημέρωση επίσημου κρατικού φορέα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ